lördag 19 augusti 2017

Lokala nyttigheter

En stor fördel med det sydfranska livet är alla närproducerade nyttigheter vi har omkring oss. Vår by är sedan länge känd för sin fina olivolja och landskapet domineras av olivodlingarna på den terrasserade marken längs bergssluttningarna. I byns finrestaurang står den gamla olivkvarnen kvar, byggd över den brusande lilla floden i byns mitt. Olivkooperativet med sin erkänt goda olivolja drivs gemensamt och har man tur ett år med den egna skörden kan man lämna in sina oliver mot färdigpressad olivolja. Än har våra två träd inte riktigt räckt till men en vacker dag så...

I kooperativets butik säljs inte bara olja och olika olivröror utan också tvålar och andra olivoljeprodukter. Här är mitt senaste tillskott - schampoo och duschcreme på olivolja med svag lavendeldoft. Hår och hy blir verkligen väl behandlat och det riktigt känns hur nyttigt det är. Här botaniserar man också bland äkta stora  marseilletvålar och lite mindre handproducerade tvålar gjorda på åsnemjölk. Och så traditionella inlagda oliver och olika goda olivröror förstås.

Lavendeln finns också överallt. I vår lilla trädgård har vi en stor lila rabatt som vid blomningen doftar underbart och också drar till sig mängder med svirrande citronfjärilar - naturens egna komplementfärger med det gula mot den ljuslila botten. Vi skördar och binder  buketter eller syr in i små påsar. Här en vacker variant, gåva från en av grannarna.

Senaste nyttotillskottet är helt nyslungad honung i två smaker. Vår fantastiske distriktssköterska som länge  varit på dagliga tillsynsbesök har som bisyssla (!) biodling och tar fram två smakvarianter av sin honung. En, där bina förser sig med traktens olika blommor. Och en annan där han tar sina kupor med innehåll och allt och kör dem i bilen till ett arrenderat ställe nära de stora lavendelfälten.  Det blir två helt olika sorters honung med helt olika smak och färg. Men lika rinnigt goda på frukostbaguetten!  

Återstår att pröva på ljummen chèvre och förstås i annan matlagning också. Varsin stor burk av varje sort fick vi köpa av honom och de går åt i ett nafs. 

Idag är det lördag och traditionell inhandling på det lilla bytorget av provencekryddad grillad stor ekokyckling, så långt från stormarknadernas färdiggrillade man kan komma! Och till det lite närodlade grönsaker från det lilla ståndet, bifftomat och saftig honungsmelon till efterrätt!