lördag 18 december 2010

Utsikt...

..från en annan sydfransk by inte långt från oss. Hit åker vi ofta. För den hisnande utsiktens skull, för vingårdarna i närheten i det berömda distriktet Bandol. Och för alla de små mysiga affärerna inne i bykärnan. Just nu är det julpyntat på alla hus och mitt i veckan befriande fritt från turister och stressiga julklappshandlare. Här går vi och Dessi ett par timmar i solen och pratar med hundägare, butiksinnehavare och folk på gatan som alltid vill klappa vår "bébé" som alla tror att vår lilla minipudel Dessi är.

Halva Frankrike är snö- och kaosdrabbat. Vi har inte en flinga här i Provence även om kvällar och morgnar nu är kylslagna. Skönt att slippa skotta och skrapa! Och kunna sitta ute två timmar mitt på dagen på en läskyddad altan och läsa bok i solen i mitten på december.
Posted by Picasa

tisdag 14 december 2010

Julpyntat hus


Att julen närmar sig också här i Provence märks överallt. Även om man tar det något lugnare än i Sverige. Här har man inte adventsstakar, firar inte advent, hänger inte upp stjärnor i fönstren, firar inte Lucia, dricker inte glögg (som här heter "vin chaud" - varmt vin) och äter inte pepparkakor. Annat när det bjuds av oss svenskar.

Vi är tidiga i år med det egna julfirandet eftersom själva julhelgen kommer att firas hos barn och barnbarn i Luxembourg. Vi har redan haft franska gäster på svenskt julbord hos oss och i vår lilla bykyrka har det varit svensk adventsgudstjänst med svenska prästen från Nice som officiant. Tillsammans med byprästen, fader Pedro från Brasilien.

Nu har vi satt upp vår adventsstake, pyntat lite där det ser bra ut och så klätt vår lilla gran. Här, däremot, kan man dra på när det gäller granutsmyckning. Det finns inte vanliga julgransljus utan man får nöja sig med slingor. De flesta är i grälla färger och blinkar och sprakar så vi är glada att vi hittat en med fast gult ljus ändå.

Jag gillar att hänga på så mycket pynt det går på mina granar. När barnen var små tyckte de att vi hade "Kalle Anka-granar". De var ingenting i förhållande till min franska gran som knappt syns under alla dekorationer. Text med God Jul, Joyeux Noël, har vi också hängt på ytterdörren för säkerhets skull!
Posted by Picasa