fredag 28 december 2012

Mellandag vid havet

Vi åker till havet och till goda vännerna som bor i hamnen med den fantastiska utsikten ut mot Medelhavet och öarna Porquerolles och Port Cros.

Det blåser ganska kraftigt till skillnad från hur vi har det en bit upp i bergen men det är ljumma, sköna vindar.

Vi bjuds på från Sverige nedfraktad rökt ål och god sjötunga Walewska - skönt med lättare mat efter all julmat!

Än är det jul i vårt husVi får jul-lunchbesök av goda vänner som flyttat ner hit till södra Frankrike ett år tidigare än vi. Redan innan dess hade vi kontakt genom en av de utlandssvenska organisationerna på nätet och utbytte erfarenheter och tankar kring att bryta upp från Sverige så som vi båda gjort.

En del svenskar har semesterboende här, andra är utflyttade ur Sverige men har fritidshusboende kvar i Sverige och ytterligare andra åker relativt ofta med lågprisflygen fram och tillbaka mellan länderna.

Våra gäster B och I är som vi. Har lämnat allt i Sverige och har också som vi husbil som vi kör upp med till sommaren och ställer för att tillbringa ganska många veckor tillsammans med familj och vänner i Sverige. Resten av året, med vissa undantag, tillbringar vi här "hemma i Frankrike" och det betyder till exempel också jul- och nyårsfirande "på franska".

Här ses vi hemma hos oss för glögg, julbord och den traditionella julstubbe/vedträdstårtan. I och B har också hund som vi så Dessi får sällskap av ett par lite större kompisar och försvarar i början sitt revir. Sen lugnar allt sig och de lufsar runt var och en på sin kant in och ut mellan vardagsrum och trädgården, den äldste av dem en hundherre i den aktningsvärda åldern av 15 år!!

tisdag 25 december 2012

Vår julafton. Som i Sverige fast bara nästan

 Vi börjar vår julaftonseftermiddag med att duka upp vårt julbord. Inte en fransk vara, bortsett från gåslever, i sikte. En jättefin skinka från IKEA

Ett pyntat matsalsbord där vi också kan titta på gudstjänst från Slottskyrkan i Stockholm via vår sling-tv och lyssna på Kronprinsessan Victoria när hon läser julevangeliet.


Vi tänder ljus precis överallt fast det inte riktigt är mörkt än.Som när barnen var små väntar vi till efter Kalle innan vi sätter oss till bords. Det är faktiskt en konstig känsla med Kalle här i Provence. Vi har inte firat jul i Sverige på fyra år så det är kul med den gamla traditionen!


Julbordet ser ut som hemma i Sverige i år då vi firar helt för oss själva och käre maken länge längtat efter enbart svenska julbordsingredienser. Så vi har egentligen allt utom revbensspjäll, grönkål (det blir gräddstuvad färsk spenat istället) och cheddarost. Många ostar har fransmännen men engelska sorter finns det inte särskilt mycket av.

Vi har svenska sillar, gubbröra, Jansson, potatisgratäng, hemlagad paté och hemlagad majonnäs till äggen med räkor och rom. Och köttbullar och prinskorv och snaps för den delen också. OP men också hemgjord "Hirkum Pirkum" sedan i somras då vi gjorde snaps på Johannesörtblommor - urgod och bra mot baksmälla sägs det.

Senare på kvällen tittar vi igen på svensk tv och lyssnar till en fransman som sjunger O Helga Natt från Örebro. Det blir en konstig blandning, man hör också att han inte riktigt vet vad det är han sjunger men vackert är det.


Bland julklapparna återfinns böcker förstås, en ny stekpanna och en kul liten väderstation som berättar inne- och utetemperaturer, förutspår kommande väder men framförallt talar om luftfuktighetsprocenten, något vi lärt oss är bra att känna till under den varma perioden. Och för kalla dagar får jag en jättemjuk och fin morgonrock i varm fleece. Och så årets julklapp, riktigt fina hörlurar.

En härlig julafton, precis i vår smak!!

Glöggfest i Provence
Några dagar före jul åker vi ner till havet till goda vännerna S och S-O och till deras fantastiska hus vid strandkanten. Titta vad som vankas här - ett dignande bord med julgotter av alla slag.

Och i köket bjuds det på lika mycket godsaker, allt från sillar till Jansson och paté. Alla låter sig väl smaka, också de många fransmän som är inbjudna. Vi får en trevlig och avspänd stund och njuter som alltid av de makalöst vackra solnedgångarna över havet som man får härnere.

Mätta och belåtna och med härlig julstämning i kroppen åker vi sedan hem genom Toulon, vår största stad härnere. Det glittrar och glimmar överallt, varenda palm är ljusslingor lindade kring stammen och det hänger dekorationern överallt. Jättevackert!

Märkligheter i bynVid speciella högtider som jul och påsk dekoreras de franska skyltfönstren av speciella "målningar". Någon kringresande konstnär målar som nu i jul med någon speciell fönsterfärg olika typer av bilder - oftast är det förstås massor med snö, stora fjäll, isbjörnar och så tomtar förstås. Och så står det "Joyeuses Fêtes" - Goda Helger och med det inbegriper man förstås också Nyårsafton som här känns som nästan viktigare än julafton.

Ofta verkar de här bildmakarna ha inspireras av någon slags schablonbilder från de norra delarna av Europa. Och se här vem som står och välkomnar oss hos bagaren bland snöflingor och i ett isigt landskap. En liten sameflicka. Jag tar bilderna i mörker utan blixt  och i hast på andra sidan gatan så de får bli så här "instagramflummiga".

Men en omisskännlig samedräkt har hon på sig och det känns minst sagt märkligt i den ljumma Provencekvällen så här någon dag före jul!

Julfin i håret, julfint i bynDagarna före jul går vi till Martine för att klippa håret. Hon har som vanligt fullt med kunder med gör sig inte någon större brådska. Hon pratar med alla och om allt. Nu är hon ensam, hennes praktikant har sjukskrivit sig vilket hon förstås ondgör sig över.

Det är nostalgiskt som på femtiotalet i den lilla salongen men säga vad man vill: hon klipper suveränt Martine - det är som i Paris! Titta på hennes lilla späda tonårskropp - hon är över femtio år men så här ser en del fransyskor ut, späda i kroppen och säkert inte mer storlek 34!!

Ute har mörkret fallit när vi är klara och vi gläds åt att den sedan en tid stängda Bar Central (granne med den andra baren men de ligger där vägg i vägg i sämja sedan lång, lång tid) har öppnat igen. Lite fräscha möbler och en lapp annonserar att man nu kan äta "aioli", den provencalska fiskrätten med vitlöksmajonnäs på fredagar hos dem. Tretton euro för måltid och en kvarts flaska vin. Inte så dumt!

Bylivet kretsar kring barerna och så småningom längre fram kring kyrkan. Mitt emot barerna står "Marianne", ungefär Frankrikes Moder Svea och håller i sin franska flagga. Nu omgiven av julljusen i träden som lyser upp in mot gränderna. Fint!

måndag 24 december 2012

Julstubbe


   Joyeux Noël och en God Jul

önskar den Sydfranska bybloggen alla sina läsare både som som fått sina julkort och de som tillönskas på det  här sättet. På bilden syns exempel på traditionell fransk "julstubbe" - buche de Noël.

Goda jultårtor som ska efterlikna ett vedträd och gudarna vet vad det är för tradition. Smaskiga är dom iallafall! 

                     Ha en härlig jul alla!

söndag 23 december 2012

I strålande Provencesol - dan före dan


 
Tro det eller ej. Men här äter vi lunch på terrassen i 21 graders värme och strålande sol!! En dag före julafton. Vädret går lite upp och ner så här års och ibland är det välbehövligt regn eller en mulen dag, som gjord för inomhusaktiviteter.

Men en sån här dag - som börjar med fantastiskt morgonsol över bergen och sen gör att vi kan sitta ute i bara tröjor och sen lapa sol under hussen siesta - ja det är det här som är de otroliga bonuseffekterna med livet i Provence.

Här behövs ingen snöskottning. Däremot har de stora ekarna nu tappat alla sin makalösa mängder ekollon (som måste tas om hand, annars blir det lätt vildsvinsmat och de djuren vill vi inte ha in i trädgården). Kvar är ungefär hälften av löven och vid varje vindpust singlar de ner och ger till slut en tät matta av bruna löv överallt. Så det är bara att blåsa ihop i högar och kratta ihop. Till Dessis förtjusning, lövblåsen älskar hon.

En slags höstkänsla infinner sig - det är förstås färgerna och lövkrattningen. Men vi har också en härlig julkänsla med granen i strålande sol.

Mat och klappar är också nästan färdiga - en härlig stressfri julhelg väntar oss. Joyeux Noël alla - familjen, släktingar och alla vännerna - de som kikar in här också!