lördag 13 augusti 2011

Fest i byn!!
Nu är det drag i vår lilla by. Vi har lärt oss att varje ort med självaktning härnere har någon typ av fest i augusti. Vi har missat det här tidigare eftersom vi då har varit i Sverige. Men i år häpnar vi över vad den här lilla byns festkommittée har ordnat.

I fyra dagars tid är det fest och aktiviteter från morgon till kväll. I år är temat 1930-tal och byparken omvandlas till Central Park i New York, där ställs ut och defileras veteranbilar från tiden, en modeshow med eleganta damer med chicka små hundar i tidstypiska kläder ordnas.

Igår kväll var det New Orleansjazzparad på byns gator och middag i parken för betalande gäster vid långbord. Vi var inte där men bor så att man tar del av musik och annat ändå, alldeles gratis på vår terrass. Klockan 2300 drog discot igång, det var ett ÖS till klockan två inatt och såg antagligen ut som på bilderna från en annan tidigare DJ-discofest där alla sjunger, dansar och roar sig kungligt.

I morgon ska vi kolla bilarna och modeshowen. På kvällen är det ännu mera 30-talsjazz och nytt disco eller "Bal DJ" som det kallas. Dessförinnan har det varit cabaret i parken, teater för barnen, boule- och korttävlingar för de äldre.

Och på måndag, som är helgdag här - l'Assomption - vilket ju måste vara uppståndelsedagen, då är det gudstjänst och minneshögtidsfirande vid statyn och minnesmärket för byns stupade män. Och så är det långbord igen under de skuggande platanerna mitt i byn och lunch med sk. Aïoli, en provencalsk rätt med fisk, skaldjur, potatis, morötter och ett berg med vitlöksmajonnäs! För 22 euro får man apéritif, Aïoli, ost, efterrätt, vin så mycket man vill dricka och så kaffe på det! Allt hemlagat av byns kvinnor.

Sen är det tomboladragning och vi hoppas vinna förstås eftersom vi köpt 10 lotter av två små söta flickor som ringde på dörren häromdagen. Och så avslutas det hela med musikprocession från grannbyn genom bygatorna igen.

Det ni, det här skulle man vilja se lite oftare i småorterna i Sverige också - lite galen glädje mitt i trista kristider. Här är vi 2.000 invånare och byns borgmästare blir bara populärare och populärare genom att stå bakom sånt här!

Posted by Picasa

måndag 8 augusti 2011

Franskt

Den här lilla söta saken stod parkerad rätt nedanför mitt sjukhusfönster en morgon. Mitt uppe på en gräsmatta. Både parkeringen och bilen är så franskt det kan bli!
Posted by Picasa

söndag 7 augusti 2011

Kattungar


För några dagar sen ringer en av småflickorna på vår dörr. Och visar upp att precis utanför oss, vid roten av den stora eken som är planterad vid garagenedfarten, där har en av områdets vildkatter lagt sina tre små ungar.

Det blir ju en uppståndelse och i två dagar kommer alla områdets barn och de vuxna också och kikar in på de små, alla tre med olika teckning. Mamman håller koll på vad som händer men låter sen våra grannar P och S få ta fram dem och vi gullar alla med de små sötingarna. Som piper och klamrar sig fast vid händer och tröjor.

Vi gissar att de är ungefär 4 veckor gamla, de har fortfarande alldeles blå ögon men är runda om magen, rena och välnärda. Flera av områdets manliga invånare markerar dock sin irritation över att kattbeståndet återigen ökats och låter sig inte charmas alls. "Släng dom i floden" säger man.

Om det är barnens ideliga besök, kattmamman själv eller någon fransk "katthatare" som ligger bakom vet man inte. Men nästa morgon är alla kattungarna borta. Mamman också. Men redan nästa dag är hon tillbaka, den svart-vita tuffa katten som trots att Dessi vaktar, ändå smyger sig in i vårt kök och äter upp hennes mat.

Har hon flyttat på sina bebisar själv tro? Eller har de gått ett omilt öde till mötes? Väldigt söta var de iallafall!
Posted by Picasa

Pianopojke


När lilla halvfranska barbarnet G är på besök upptäcker han förstås efter ett tag pianot. Tillsammans spelar och sjunger vi alla en blandning av sånger: Imse Vimse och Blinka lilla stjärna men också Sur le pont d'Avignon och Frère Jacques. Alla kan han och känner småleende igen.

Men det roligaste av allt är när man får sitta i pianisten B:s knä och trycka på knappar som ger rytmer och klanger och så själv få spela med riktigt fin tvåhandsfattning och bra imitation av hur B rör sina fingrar på klaviaturen. Törs man gissa att det snart finns ett litet elpiano hemma i Luxembourg?
Posted by Picasa