måndag 6 maj 2013

Vildsvinsbesök. IGEN!!Nu är det riktigt eländigt här hos oss. Vi har haft nytt vildsvinsbesök i trädgården inatt igen!! Den här gången har de gjort hål i vårt stängsel på ett antal ställen, lyft upp det, krafsat bort alla stenar och tagit sig in för att klampa runt i våra rabatter.

Stenar (vi har stenpartiliknande rabatter) är bortslängde, blommor nertrampade, en del uppryckta. De j-a djuren har också försökt ta sig in till grannen och bökat runt i häcken som vetter dit.

Andra franska grannar har också haft besök men vet heller inte vad man kan göra. Det är utanför jaktsäsong och vi bor i tättbebyggt område där man inte får skjuta.

Det här pratet om skygga djur gäller verkligen inte här. De eländiga djuren har tagit sig ända fram till den trappa som leder upp till vår terrass inatt, bara några meter från våra vardagsrumsdörrar ut till trädgården. Fruktansvärt obehagligt.

Nu återstår att försöka hitta en lösning som håller på sikt. Mura upp en lägre betongmur och fästa staket i? Beställa en vildsvinsskrämmare från Sverige som är en rörelsedetektor och sätter igång med ljus och ljud? Skaffa någon slags doftmedel de inte tycker om.

Elstängsel är helt uteslutet, det är förbjudet här i tättbebyggt område med tanke på barnen.

Bilden är från första nattens intrångshål. De lyfter helt sonika upp stängselt med nosen och glider in. Inatt har nästan hela stängslet längs trädgårdens utsida rivits helt sönder. Vår pudelsäkra trädgård is no more!
Posted by Picasa

söndag 5 maj 2013

Vildsvínsbesök i trädgården!!

 
 
 


Nu har det alltså hänt!! Det som jag fruktat men inte kära mannen och inte heller andra män eller grannar heller. "Non, c'est pas possible" har jag fått höra när jag påpekat att vi haft de j-a vildsvinen precis inpå knuten och kunnat se hur de rafsat i eklövshögar och haft legor precis tätt intill vårt staket.

"Dom tar sig inte in genom staketet". Que?? Två andra grannar har haft vildsvinsbesök vad vi vet och där kröp dom under staketet som i vårt område är ganska tunnt, av Gunnebokaraktär. Oturligt nog blev det jag som fick rätt i min oro över ofrivilligt besök!

Här syns hur de utifrån har krafsat bort de stenar som ligger längst ner vid staketkanten och sen helt fräckt krupit under som ena andra fångar på rymmen. Strax intill har vi haft tre påsar med jord liggande i avvaktan på lite mera rabattplantering. Den första påsen, 50 liter, så de är ganska tunga, har de släpat ut på vår singelförsedda del av trädgården, slitit upp och bökat ut all jord.

De två andra påsarna var på väg att gå samma öde till mötes men där stannade det med hål i dem och bara lite jord utrafsat. Antagligen insåg de att inte fanns något ätbart i den här sortens planteringsjord.

Men det blev ett bry för oss och ett jobb för käre maken. Om svinen är så utsvultna att de tar sig in trädgårdar och ger sig på planteringsjord, ja då kan vi ju inte ha sån jord på tomten. Så det var bara att börja sopa upp och stoppa i nya påsar och släpa ut genom huset för vidare  befordran till sopkontainer. Ingen mera färsk jordlukt tack!

Dagen idag har ägnats åt att kratta och spola bort all jord bland singeln och försöka täta till staketet och belamra med ännu mera sten. Inatt var vår trädbelysning i närheten på hela natten för att inte ge dem chansen att jobba i mörker iallafall

Vi hade en himla tur som fick ha våra ganska stora rabatter ifred. Vi har många växter där och det kostar oss en del att ha den fullplanterad då det alltid när några växter som stryker med under vintern eller under den heta sommarperioden. Hur vi ska lösa staketfrågan vet vi ännu inte. Och grannarna satte upp ett förvånat ansikte när de fick veta. "Oj, det trodde vi inte!!.
Posted by Picasa