lördag 3 januari 2009

Elvis The Cat

Det här är katten Elvis. Hans matte är min bästis. Han bor också i Stockholms skärgård fast lite mera på fastlandet. En STOR katt men så är han också hälften norsk skogkatt.

Vi har ätit middag i Elvis hus och delvis ockuperat hans soffa. Han tar det stoiskt som synes. I morgon kommer mera bilder från den goda middagen!
Posted by Picasa

fredag 2 januari 2009

Nyårsdagar

Årets första dagar i Sverige bjuder på underbara vinterdagar med pudersnö, rimfrost och strålande solfenomen den korta stund på dagen den orkar över trädtopparna.

Vi äter gott hos vännerna och för de "långa och slingrande samtalen" om allt som berör oss över mera god mat och lugna reflexer i kristallglasen på linneduken. Vi talar om barnen och deras liv. Barnbarnen. Vännerna, de egna och de gemensamma. Vi funderar över våra egna liv i olika perspektiv och nu också utifrån de olika länder vi bor och hur olika utsiktspunkterna plötsligt blivit. Svenskt nyhetsperspektiv är definitivt inte som det franska till exempel, det är bara att konstatera.

En begynnande nyårsförkylning ger ifrån sig lätt illavarslande symptom. Inte konstigt egentligen - barnbarnsbesöket på Junibacken fick oss att inse att vi där besökte ett superdagis med sisådär 150 barn i ålder från amningsfas till 7-års-stoj. Mycket snorande och hostande var det där så det är klart att det inte är lätt att freda sig inför en sådan virus-storm.

Vi får se vart detta tar vägen - på ön finns välsorterad hälsokostbutik så diverse medikamenter är inköpta som bromsmediciner. Inte vill man falla ihop i snuva de få dagar som är kvar av vår vistelse i "Gamla Hemma"!

Maken har haft en heldag med olika inköp och välbehövlig biltvätt i vår lilla närmaste stad, vårt fantastiska Norrtälje, där storstadstressen egentligen bara finns under sommaren när stockholmarna invaderar staden. Så här års är den bara en lugn och fridfull landsortstad med kullerstensgator och ett underbart utbud av affärer, caféer och restauranger. Och en spännande historia. Som vi sparar till en annan gång.

Posted by Picasa

torsdag 1 januari 2009

Mera ögonfröjd från Blidö


Klicka på bilderna och njut av årets första vackra vinterdag. Visst börjar det bra!

Posted by Picasa

Från ett hav till ett annat. Nyårsdagen 2009


Nu är det omvänd havsordning. Från Medelhavet till vår svenska Östersjö. Här i eftermiddagssol vid Bromskärs brygga på Blidö.

Lika underbart vackert som alltid i rimfrostskrud.

Vi är "hemma" men ändå inte. Inte minst kylan påminner oss. Det är inte mer än fyra minusgrader men lätt blåst och havsfuktighet gör att fingrarna stelnar och tårna kallnar.
Det här är bilder som man ska klicka på för att de ska helt komma till sin rätt!
Posted by Picasa

Nyårsafton 2008


Svensk nyårsafton. Middag med goda vänner. Champagne och Malmsjös "Ring, klocka, ring" före tolvslaget. Nu känns det att vi är i Sverige igen!
Posted by Picasa

onsdag 31 december 2008

Gott Nytt År!


Ett riktigt Gott Nytt 2009 önskas alla bloggläsare. På resande fot kan man inte göra årsbildkavalkader över året som gått. Här kommer istället en liten barnbarnsflicka som får symbolisera utblick mot det nya året.

En sekvens från Junibackens sagotåg visar en ljusnande horisont i Katladalen (monster och kriser låter sig ju oftast besegras!) och Stockholm har tagit emot oss med det vackraste av ljus och snökristaller och visar upp ett vackert Nordiska Muséet..

Det är likadant på "Ön i Solen", Blidö där nyårsafton kommer att tillbringas. Sol och glittrande rimfrost!

Nu stundar instudering av julklappen, ny kamera vars instruktionsbok är tjock som en bibel, men tack och lov denna gång på svenska!

Den för tillfället vilande sydfranska bloggen återkommer på nya året med tankar kring hur återkomsten till det "Gamla Landet" känns efter nästan ett halvår i "det Nya"!
Posted by Picasa

måndag 29 december 2008

Koppla av..

..är det dags för efter alla europamilen. Det räcker med uppmaningen på badrocken och det fantastiska hotellbadrummet med golvvärme och mängder med små miniflaskor med allt för kropp och hår. Så är det precis vad vi tänker göra.

Relaaaxxx...
Posted by Picasa

Nybroviken


Och så tillbaka till Nybroviken. Bara för att det är så fantastiskt vackert just här, mitt i Stockholm!

Och sista bilden kunde lika gärna vara tagen från något av våra provencalska cisterciennekloster med sina välvda fönster.

Posted by Picasa

Stockholm i mitt hjärta...


Idag visar sig huvudstaden från sin vackraste sida. Minus fem grader och strålande sol. En underbar utsikt mot Nybroviken och Strandvägen med med de vita skärgårdsbåtarna förtöjda för vintern.

De, som vi suttit och sett från vår veranda ljumma sommarkvällar när de passerat Blidösundet och vars svall rivit upp vågor nere vid vår brygga.

Stockholm - en av världens vackraste huvudstäder. Jo, nog är det så. Och så roligt det är att komma tillbaka efter nästan ett halvår utomlands och känna att det här är också "hemma" och kommer alltid att förbli.

Posted by Picasa

söndag 28 december 2008

Vackra Sverige


Här är några bilder från vårt vackra Sverige. Motorvägen längs Vättern mellan Jönköping och Brahehus. Alltid lika vackert, oavsett väderlek. Idag minus fyra grader, risk för frosthalka. Men lugnt och fint och vägen kunde lika gärna ha slingrat sig längs en kuststräcka i Provence eller i Italien för den delen.

Och så är vi äntligen framme i Stockholm efter en jobbig körning med mycket trafik, smutsblött på vindrutorna och hutterkallt vid tankning och toalettbesök. Men vi bor kungligt med utsikt över Nybroviken och ljusslingade Waxholmsbåtar - kan det bli vackrare?

Sämre kan man alltså ha det men så har det varit en resa också. De trehundra milen mellan "gamla och nya hemma" är nu avverkade och vi unnar oss ett dygn mitt i huvudstaden och njuter av det.

Nya året firar vi hos vännerna på vår skärgårdsö, det blir hemtamt, roligt, vemodigt och vackert!
Posted by Picasa

Halmstad
Vacker gågata och likaledes julupplysta fönster på hotellrummet i Halmstad.

Posted by Picasa

Skåne och Landet Halland


"Touch and go" hos mamma och släkten i Skåne. Presenter från Provence, lavendel, tvålar, broderier, olivoljor, kryddor och ostar.

En stund med glögg och prat innan vi fortsätter vår resa och landar i det som bloggmadamen Elisabet kallar för "Landet Halland". Här bor vi i gamla fängelset vid slottet i Halmstad, Gula Briggen.

Vi äter en god middag på lokal restaurang vid en trevlig gågata med sonen och hans sambo. Vi äter gott och mycket och det smakar "nästan" som i Frankrike. Fast vi frossar båda i förrätt med räkor och löjrom och njuter av svenska smaker.

Notan är tre gånger så dyr som i Provence. Förstås, tyvärr är det ju så. Att äta ute i Europa går fortfarande an. I Sverige baxnar man över priserna. Inte så mycket maträtterna i och för sig. Men sammantaget om man dricker vin till maten eller tar en efterrrätt sticker summorna iväg på ett sätt som vi nu känner igen och inser att vi måste anpassa oss till under vår vistelse här.

Låter jag som gnällig utlandssvensk redan? Ja, säger Halmstadssonen som nyligen bott fyra år i Tyskland. "Du kan inte säga ett pip om att det är bättre någon annanstans än i Sverige", säger han. "Framförallt får du inte tala om just det som du upplever så positivt, att människor är vänliga, artiga, serviceminded och trevliga i andra länder än Sverige. Man vill inte höra det "här hemma".

Jag funderar länge över detta. Nej, kanske får man inte prata så mycket om de skillnader mellan länderna vi upplever. Samtidigt är det ju det som till så stor del är en del av det intressanta med att byta land. Det är ju inte fel på det "gamla" och det finns massor med saker vi kommer att uppleva som besvärliga och annorlunda i det nya. Men nog får man väl ändå säga att man mår bra av lite vanlig vardagsvänlighet på andra språk och i närliggande europeiska kulturer?

Posted by Picasa

Många långa restimmar


Från södra Frankrike med stopp i mellaneuropa fortsätter vi mot Sverige. Här i farter upp mot 160 km i timmen på tyska autobahn. Vi passerar Hamburg med sin jättestora hamn och sina containerkranar.

Vi åker till Skåne via danska broar, Lilla och Stora Bältbron och förstås stora Öresundsbron.

Det blir kallare och kallare, rimfrost i dikeskanterna. GPS:en varnar på franska för "risque de verglas", halkrisk.
Posted by Picasa