fredag 9 augusti 2013

Semester i Sverige

Vi är en bra bit ifrån vår sydfranska by. På gott och ont. Gott för att det förstås är roligt att vara i Sverige, att träffa familj och vänner och känna av det svenska vardagslivet igen. Gott också att slippa den provencalska hettan som i juli och augusti kan bli helt olidlig med upp till 40 C. Då blir det inte många utestunder.

Det som är mindre kul är att vara borta hemifrån så här länge. Hemma är ju nu Frankrike och även om vi har en praktisk husbil är det också en anpassning att leva sitt liv i så här komprimerad form. Vi har nu bott i husbilen i över en månad och saknar egentligen ingenting utom en tvättmaskin. Men vi lånar hos vännerna när vi är på besök så det går bra. Handtvätt funkar också men kanske inte precis för lakan och handdukar.

Från vår skånevistelse körde vi upp mot Stockholm och Roslagen i två bilar. Dels sommarbilen, dels förstås husbilen som i år var tänkt att stå stationär och så skulle vi använda sommarbilen att röra oss fritt med. Det har fungerat som det var tänkt bortsett från att den gamla Mercedesen börjadekoka för mig på strax söder om Ljungby på en sån där otrevlig vajerräckesväg. Förstås där det var enfiligt och omöjligt att köra åt sidan. Inte så roligt med bolmande motor men tack och lov fanns ju husbilschauffören strax bakom och kunde assistera med vatten som vi ju tack och lov hade i den bilen. Felet är numera åtgärdat och det gick alldeles utmärkt att köra bil igen trots ett par års uppehåll. Det är som att cykla eller simma, man bara kan.

I en vecka stod vi hos goda vänner på Blidö där jag samtidigt gick en uppfräschningsmålarkurs. Det var intensivt men roligt och nu är jag igång med mitt oljemåleri igen vilket var avsikten. Roligt att återse kända trakter och äta trevliga och goda middagar med vännerna också. Färskfångad aborre, svensk nypotatis och kantareller - underbart gott för oss som inte precis äter detta till vardags. Nu stundar kräftor och surströmming i nästa vecka och så mera kantareller förstås.

Nu står vi på ett lustigt ställe - inte någon camping alls utan i ett område där man på årsbasis hyr en tomt, ca 1200 kvm och där man kan ställa sin husvagn och/eller husbil. Varje tomt har el, dricks- och bevattningsvatten, ett förråd och mulltoalett, urinseparerad. Det är som ett sommarstugeområde och ligger bara någon km från lanthandel, restaurang, kiosk, pizzeria och lite drygt en mil in till den pittoreska sommarstaden Norrtälje - vår "gamla stad".

Här står vi nu på vår tomt som har ett jättestort trädäck dessutom, väldigt praktiskt och trevligt. Vi har boat in oss på olika sätt, målat staket, rensat upp på tomten, planterat sommarblommor, köpt parasoll och utemöbler. Väldigt rara grannar har vi också som kommer med hemodlad potatis och hallon och skämmer bort oss med nyplockade kantareller också.

Jag kan, som synes, inte fixa med bildöverföring via min Ipad till Blogger utan lägger ut lite bilder av det som händer på Facebook och Instagram för de av mina läsare som kikar där.

Nästa svenska rapport blir om ett tag - nu ska vi fira franska dotterns 40-årsdag, träffa de små barnbarnen och flera av de svenska vännerna en stund framöver. Det dröjer ännu ett tag innan vi börjar köra söderöver - vi är sååå nöjda med de svenska sommartemperaturerna för närvarande!!