lördag 25 januari 2014

Barntankar på långt avstånd


I mitt arbetsrum står sedan i somras tavlan med det första utkastet till min bild av mina barn när de var små. Några kanske minns att jag la ut den här målarprocessen på bloggen då - bilden utgår ifrån en bild i miniformat och är sedan uppförstorad till en duk som är minst 1x1,5 meter - ett minst sagt ansträngande och krävande projekt.

Så den står där nu i hörnet i arbetsrummet på sitt staffli och tar upp plats. Varje dag möter jag de små barnens allvarliga blick och tänker: jag måste ta fram fägerna och avsluta det här. Jag ser vad som behöver rättas till, vad som behöver fyllas i och arbetas igenom och det här är verkligen bara en skiss, tillkommen under två intensiva dagar i solen på Blidö i somras. Många timmar återstår för att få en färdig bild.

Samtidigt är den färdig så tillvida att jag känner igen barnen. Det är verkligen dom på bilden. Inte alls var de alltid så här allvarliga - vi är nu hos fotografen som man var på den tiden och de är fyllda av just stundens allvar. Och kanske fotografens instruktioner, jag minns inte det. Jag ler åt de tidstypiska 70-talskläderna och pottfrisyrerna som jag själv åstadkom. Och åt storebrors beskyddande hand på lillasyster och det faktum att man klädde småbröder i samma kläder trots åldersskillnad.

Och jag har förstås mängder med andra bilder fulla med skratt, bus, lekar, jular, sommarlov i skärgården, födelsedagskalas. pepparkaksbak, indian- och cowboylekar, vardagsfrukostar och allt det som då fyllde en småbarnsfamilj. Kanske blir det någon bild av detta också så småningom. Tillkomsten av de fyra små barnbarnen får en onekligen att själv gå bakåt i tiden och minnas hur det var då för egen del. Jag var, något ovanligt, i den spirande kvinnojämställdhetens namn, hemma med mina barn under många år.

Jag hade svårt att förlika mig med att lämna bort dem till någon annan och dagis var faktiskt inte särskilt väl utbyggt heller där vi bodde i förorten. Det hade inte lönat sig för oss att betala den avgiften för att jag skulle täcka alla kostnader som ett jobb också innebar i form av transporter, två bilar, luncher, kläder och på det barnomsorgsavgift. Då, när det var aktuellt, var mammaledigheten dessutom sex  och sedan nio månader - dagens årslånga ledigheter var det inte tal om ens.

Visst var det många som ifrågasatte vårt val då. Man skulle ut och "förverkliga sig" i arbetslivet - det var då mantrat för dagen. Flera av dem på vår lilla radhusgata som gjorde så hjälpte jag med passning av deras barn, jag blev förutom hemmamamma också dagmamma. Och sååå roligt detta var. Jag hade mitt eget lilla dagis med precis lagom antal barn och med andra hemmamammor på gatan så att vi kunde hjälpas åt och också ge varandra vuxenstimulans "i sandlådan". Aldrig har jag ångrat det beslutet och de åren - nu senare i livet känns det som det bästa val jag gjort och inte blev jag fast i någon kvinnofälla heller - jag kom faktiskt senare väl tillbaka i yrkeslivet precis som alla andra.

Visst var det försakelser. Men också mycket nyttigt. Jag lärde mig långkok, att laga mat på riktigt, att sköta ett hus med städning, tvätt och trädgård. Jag sydde och stickade nästan alla barnens kläder själv och blev riktigt duktig på det - allt från bävernylonoveraller till söta mössor och spetsunderbyxor. Många leksaker fixade jag också själv inklusive hemmagjort pedagogiskt material.

Barnens tv-stund var dåtidens Bollibompa (och den förhatliga Vilse i Pannkakan) när jag lagade middag och sen John Blund strax innan läggdags, inget mer. Deras utestunder var långt fler än timmarna inomhus och vi hade skog vid tomtkanten som inbjöd till så många spännande lekar.

Det är klart att jag idylliserar. Det var förstås svarta stunder även då och allt var förstås långt ifrån perfekt. Barnen bråkade och kinkade och var alls inte alltid sams och lätta att ha att göra med. Jag fick helg -och nattarbeta vid sidan av för att få det hela att gå ihop, barnen var sjuka i omgångar i eviga öroninflammationer och krupp för att inte  tala om den tortyrliknande spädbarnskoliken. Barnens pappa bytte jobb och det var oro för ekonomi och allt möjligt annat. Men totalt sett, när jag tänker tillbaka på de här åren så känner jag: de var de bästa i mitt liv och jag är glad att vi valde som vi gjorde!!

Bilden påminner mig om detta. Varje dag nu är jag sitter här i mitt vackra Provence och den här tiden i livet ligger långt bakom mig.

--------------------------------------------

Och så till dagens citat från Lessons Learned in Life:

Let them go

When people walk away from you, let them go. You shouldn't have to talk them into staying with you, loving you, calling you, caring about you and coming to see you, because if they really cared about you in the first place, they would not be going anywhere.

onsdag 22 januari 2014

Vår i luften
 
Vi har haft årets första bokcirkelträff nere hos en av medlemmarna vid havet. De här mötena är bland de trevligaste sociala aktiviteterna vi har här. Vi är åtta stycken som läser böcker av franska författare (på svenska för de flesta av oss) eller böcker av svenska författare om Frankrike eller franska personligheter.
 
Vi ses över en lunch och äter gott och länge samtidigt som vi pratar om den aktuella boken. Nästan alltid kommer vi in på närliggande intressanta ämnen - det kan röra sig om politik, barnuppfostran, moral och etik, intressanta saker som sker i vår provencalska omvärld. Vi har alla ett djupt engagemang i vår franska värld och de flesta av oss tillbringar majoriteten av vår tid i Provence och besöker Sverige under sommartiden i första hand.
 
Vi har nu haft en period av intensivt vinterregn som har resulterat i översvämningar och mycket elände med dödsfall, raserade vägar och tsunamiliknande flöden i floder och åar. Många stränder är fulla med stockar och bråte och husen har fått evakueras. Det är väldiga naturkrafter som sätts igång härnere.
 
Själva bor vi bra, högt upp och skyddade av våra blå berg mot de flesta kraftfulla väderfenomenen. Just härnere vid havet i orten Six Fours klarade man sig också bra. Nu har vi fått tillbaka den underbara vårsolen, det är kyligt på nätterna men sol, hög luft och vårfågelkvitter på dagarna.
 
Också här påminns man om den stundande våren genom tulpaner på lunchbordet! Och pelargonerna har stått ute året om, skyddade under balkongtaket och tar nu fart igen!
 
PS. Till de som undrat vad som hänt med bloggen så är det inte värre än att tid och energi har saknats. Lite vanlig bloggtorka alltså. Det har också varit en tid över helgerna för introspektion inför det nya året och vad det kommer att föra med sig och jag skickar därför vidare några tänkvärda rader jag får dagligen via mail från "Lessons Learned in Life". Idag blir det detta:
 
"Still wants you"
Someone who really loves you sees what a mess you can be, how moody you can get, how hard you are to handle, but still wants you in their life. - Unknown