tisdag 14 september 2010

Hund och katt i byn

 

 

 

 

Världens minsta lilla hund kollar in Dessi. Som stretar på uppför bygatorna och sen möter en katt som mycket tydligt talar om vad den tycker om nyfikna pudlar.

I nästa gathörn möter vi krögarparet från en av byns tre restauranger. Vi har varit lite av stamgäster och de har varit otroligt vänliga och hjälpsamma även om maten kanske inte alltid varit så himla god - den provencalska husmanskosten är inte alltid så rolig med konstig inälvsmat och märkliga kryddningar.

Nu kindpussas det och efterfrågas hur sverigesemestern varit. Och vi berättar och undrar i vår tur hur deras sommar varit. Inte alls bra visar det sig. Bedrövat säger de att gästerna uteblivit, de har förlorat mycket pengar och måste stänga restaurangen redan den här veckan.

Åh, det är för sorgligt. Inte vet de vad de ska göra heller framöver. Vi blir alldeles betryckta men kan bara hoppas att det kommer att gå bra och att den charmiga lokalen tas över av nya driftiga restaurangmänniskor. Vi har redan sett hur bagaren kommit och gått och det har bytts verksamheter i flera andra bylokaler också så det blir nog bra!
Posted by Picasa

Franska prylar från förr. 4

 

 

 

 

Vi avslutar vår lilla "antikrunda" med en liten promenad i byn. Här säljs getost i ett hus och utanför kyrkan väntar bröllopsgäster på brudparet. Senare på kvällen hör vi det karaktäristiska tutandet från alla gästernas bilar när de kör genom byn.
Posted by Picasa

Franska prylar från förr. 3

 

 

 

 

Man är mycket för gamla byråar, stolar och bronsstatyetter. Undrar var det här stått från början?
Posted by Picasa

Franska prylar från förr 2

 

 

 

 

Bilderna får tala för sig själva. Här fanns allt mellan himmel och jord!
Posted by Picasa

Franska prylar från förr 1

 

 

 

 

I helgen var det "antik- och loppismässa" i byns stora lummiga park. I två dagar kunde man gå runt och kolla gamla franska antikviteter och lite loppisstånd.

Första året här köpte vi faktiskt en liten spegel med tillhörande bord som vi fortfarande gillar. Den här gången var jag nellad på vackra kristaller från 1930-talet och ett par söta barnskor från förra sekelskiftet. Men jag höll i mig, vårt hus är litet och vi behöver allt utrymme vi kan få.

Men titta på sakerna, det är helt annorlunda än vad man ser i Sverige. Här känns det verkligen att vi lever i ett annat land!
Posted by Picasa

måndag 13 september 2010

Fransk fredagslunch

 

 

 

 


Det vore väl attan om man inte kunde förmedla vår fantastiska franska lunch under platanernas skugga i fredags. Här sitter vi och mår bra efter fyra timmars måltidsintag - inklusive ostron, yes Elisabet -. Jag har samma inställning till surströmming som jag heller inte kan mutas till trots makens årliga intag med bäste vännen i Roslagen.

Livet handlar just nu inte enbart om mat,vin och sol. Hårddiskrasch och panik inför vart tusentals bilder tar vägen har dominerat dagen. Vardagsgöromål alltså och om en stund datorbyte och sen visas en fransk dokumentär om Sverige. DET ska bli intressant, fortsättning följer!
Posted by Picasa

söndag 12 september 2010

Matbilder

 

 

 

 

Blogger krånglar igen men här är gambas, ostron, dilamm och ostar som hör till förra inlägget! Yum!!

Provencalsk lunch 2

 

 

 

 

Efter vår fantastiska förrätt följer flera läckerheter: stora gambas på is. Och till de övriga vännernas förtjusning - ett helt fat med ostron. Fina sådana enligt expertisen runt bordet. Maken stennvägrar - han åt ett enda som barn och fick såna kväljningar att blotta tanken på att ens svälja ett dylikt djur gör honom totalenvis.

Jag som i tonåren åt ostron en sommar vid Atlantkusten som en hel fransyska har inte intagit mer än ett eller annat under senare år. Två goda vänner som fick gulsot av ostron har gjort mig betänksam, dessutom tycker jag det är överreklamerat, det smakar mest saltvatten och är faktiskt lite äckligt att de LEVER.

Men nu bestämmer jag mig för att vara artig, det går ju inte att sitta och säga nej till franska läckerheter som bjuds på så här generöst. Jag äter fyra stycken på raken och tycker faktiskt att det fjärde ostronet smakar ganska gott. Och minns från tonårstiden att det här är något man måste lära sig. På samma sätt som jag tränar mig inför fårosten. Vilket går bättre och bättre faktiskt.

Efter detta grillas det underbart goda dilammskotletter, här syns bara en del av dem, så snabbt gick de åt tillsammans med sin goda tomatsallad med fetaost.

Ännu mera ostar avslutar måltiden - nej förresten - glass är det vi pustande sätter i oss i slutet av denna fyratimmarsmåltid. Hade det inte varit för att maken måste till kardiologen och ta bort sitt 24-timmars EKG hade vi nog suttit där under platanerna än!

Vilken måltid. Som man äter härnere, både privat och på restaurangerna - gott är det. Och nyttigt också faktiskt!!

Provencalsk lunch 1

 

 

 

 

Vi blir bjudna på fredagslunch till god fransk vän. Han bor i en villa som ägts av familjen i generationer. Just nu - och sedan lång tid - byggs den om och kommer att bli ett fullkomligt fantastiskt hus. Det ligger dessutom bara 75 meter från stranden i Hyères i ett lugnt och fint område.

Eftersom det inte finns kök får all matlagning ske i den lummiga trädgården och med primitiva medel. Trots detta bjuds vi på en helt fantastisk måltid. Under de skuggande platanerna serveras vi först ett antal "hors d'heuvres", smakbitar av allt möjligt gott, oliver, tapenade, minispett, melonskivor. Under tiden gör värden i ordning en av förrätterna: grillad camembert med hemgjord pesto som petas ner i skåror i osten. Det hela läggs på folie och får smälta till rinnande god blandning att lägga på baguetteskivor.

Efter detta serveras, till vår svenska oerhörda förvåning FRANSK inlagd sill. Ett originalrecept inte alls olikt vårt svenska - sill inlagd med lagerblad, morot, lök, kapris och citron. Väldigt god, lite annorlunda än "vår" men god.

Nu har minst en timme gått av måltiden som dessutom serveras med rött och rosévin. Och så vatten förstås - det är varmt och soligt men precis lagom under de stora trädens skugga.

Fortsättning följer!
Posted by Picasa