onsdag 25 februari 2015

Utflykt till annan sydfransk del

Ibland har vi anledning att förflytta oss en bit bort från närområdet. Vi har visserligen inte mer än kvart ner till havet från vår sydfranska by och där finns både palmer och långa mjuka sandstränder överallt. Några lite större städer finns också och kusten är bebyggd med charmiga småstäder med fokus på hamnlivet där promenader och restauranger ligger tätt. 

Nu åker vi österut och susar fort fram på den stora franska betalmotorvägen A8 som leder till Nice och sedan vidare in till Italien via Monaco. Vi ska till Cagnes sur mer, en trevlig stad vid havet där svenskarnas föreningshus, Villa Ingeborg är beläget. Det delar man med Svenska Kyrkan som finns härnere. I närheten, i Nice,  ligger också Svenska Konsulatet och det finns mycket svensk verksamhet just härikring. Skolverksamhet, mäklare, restauranger, bed and breakfast och ett antal andra saker som drivs av svenskar och/eller andra skandinaver. 

Nice är ju navet i det  här området och därifrån flyger man också enklast till Sverige - flygtid lite drygt två timmar till Köpenhamn. Många svenskar har valt att bosätta sig här och i områdena kring och ovanför Nice. Det är tättbebyggt förstås och städerna går nästan i varandra. Det är typisk medelhavskänsla här - stränderna och promenadstråken längs med dem dominerar nere vid havet. 

Det märks att det är ett annorlunda klimat härnere vid havet. Vi har inga palmer i vår lilla by utan plataner. Här blommar redan penséer och andra vårblommor i rabatterna och mimosan lyser gul överallt, både längs motorvägen och inne i trädgårdarna. 

Det är storstad och småstad på samma gång i de här franska städerna. Kaféerna och restaurangerna ligger tätt och längs huvudstråken ligger lägenhetskomplexen med sina balkonger med prunkande växtlighet året om. 

Nu har vi landat i Cagnes sur mer, ungefär en och en halv timme hemifrån och konstaterar att trafiken som vanligt är intensiv men att en och annan äldre fransk medborgare (jag vägrar, till skillnad från många andra att skriva "fransos") ändå stannar upp en stund för att byta några ord med närmaste grannen. Här utanför den lokala vinbutiken på en av de större gatorna. 

Och på kaféet intill sitter också flera äldre med en kopp kaffe, en cigarrett och dagens tidning. Så ser det ut hemma i byn också med våra stamgäster!