lördag 21 mars 2015

Konsten att bli gammal på några minuter


Sen ett bra tag tillbaka har jag försökt låta håret växa. Det är verkligen inte lätt om man inte har begåvats med tjockt och lättskött hår vilket inte är fallet. Vid en viss given tidpunkt sviktar hela projektet, allt faller samman och blir bara tungt och  omöjligt att få till.

Jag vill gärna kunna sätta upp håret i någon form av svans när det behövs och också kunna låta det få vara långt ner till axlarna vid andra tillfällen men då i snygg form. Här i Frankrike har nästan alla kvinnor långt hår - alldeles oavsett ålder. Det är inte som i Sverige där alla över en viss ålder klipper håret kort och kanske till och med kruspermanentar det. Även i den "tredje åldern" får man ha sitt långa hår utan att det anses som om man försökte hålla sig fast vid tonårsåren.

Så jag försöker. Men varje morgon funderar jag på torrschampoo, volymprodukter, extentions, gå till byfrissan och få det etageklippt eller till och med - o fasa, för det var verkligen länge sen - få det lättpermanentat. Allt i akt och mening att ha det lättskött inför den stundande sverigeresan med husbilen om en månad.

Jag har välja på att låta coiffure- Martine klippa min vanliga normala page eller att stå ut ytterligare en tid och se vad som händer. Men när maken idag åker till stora varuhuset för att handla ber jag honom också gå förbi skönhetsavdelningen och titta efter "bigoudis", dvs papiljotter på franska. Kanske kan det vara ett alternativ som gör att håret stadgar sig och inte ögonblickligen faller ur sin fönade frisyr? Han har väl. precis som jag, inte sett sådana sedan 1960-talet men tror sig ändå veta vad det är han ska köpa.

Och vad kommer han hem med. Jovisst, bigoudis. Men den smalaste och minsta sorten, just den sort som de äldre damerna på Martines frisering (och likadant i Sverige) sitter med för att få håret sådär gråkrullat som man ju envist försöker undvika. Att det skulle finnas papiljotter i större storlek föll honom inte in och vips är man mentalt förvandlad till riktigt gammal dam på några minuter!!

För att förvilla begreppen något när jag tog bilden satte jag dit en tidstypisk liten läslampa, avsedd att sätta fast i boken för extra läsljus. Det är alltså en miniatyr men storleken på papiljotterna ser man om man tittar på de svarta pinnarna som de ska fästas med.

Jag får se vad jag gör. Kanske vågar jag ändå pröva dem. Risken finns ju att de fastnar i det halvlånga håret och så står man där och kanske måste gå igenom tvångsklippning iallafall!