lördag 5 mars 2011

On the road again..

Något oplanerat blir det bud på resa hem till Sverige. Så idag har vi stuvat husbilen, packat, planerat och tänkt på att stoppa ner vintermössor och vantar i sol och 16 graders värme. Tidigt i morgon bär det av, upp mot tyska gränsen först och sen vidare genom Tyskland på knöggliga motorvägar. Så småningom Danmark, Skåne och sen Stockholm.

Hur det blir med bloggmöjligheterna längs vägen vet vi inte. De flesta campingar med internetmöjligheter öppnar inte förrän i april men en och annan reserapport kommer kanske. Vi lämnar ett strålande vackert Provence och får se hur långt våren kommit i Sverige. A bientôt - på återseende.
Posted by Picasa

onsdag 2 mars 2011

Min franska vårträdgård 3.Våra häckplantor är i olika blomningsstadier. Och påskliljorna som glatt oss i flera veckor är snart på väg att vissna men ersätts snart av tulpaner och hyacinter. Vår lavendel, timjan och rosmarin växer så det knakar. Härligt med frodig kombinerad krydd- och prydnadsträdgård!
Posted by Picasa

Min franska vårträdgård 2.
Posted by PicasaEn liten oansenlig buske klippte vi ner när vi gjorde om vår lilla trädgårdsplätt från djungel till vistelseyta för över två och halvt år sen. Till min förvåning ser jag i år att den nu tagit fart och dessutom blommar med underbart vackra vita blommor som avtecknar sig mot våra vackra blå berg.

Just nu här i Provence blommar mimosan, mandelträden och det som för en svensk ser ut som körsbärsträd. Vårt lilla exemplar ser ut som mandelblom. Kan det vara så¨?

Min franska vårträdgård 1.
Nu är vi inne i mars och våren här i Provence har faktiskt varit ganska kall. Vi har haft soliga dagar men också mycket gråmulen himmel och regn. Det blir ofta innesittardagar så det är inte varje dag jag kollar vad som händer i trädgården.

Men titta här: en liten krokus. Och hyacinten är på väg upp - undrar just vilken färg det här blir. Rosa eller ljusblå?

En av de för oss obekanta buskarna ligger i olika blomningssekvenser. Den här klasen känns som mormors porslinsblomma strax innan den slår ut.

Och VAD är det för en svart lilja som växer precis utanför vårt staket? Aldrig har jag sett en sån blomma och ny är den också i vår närmaste omgivning. Namnkunniga bloggläsare kanske vet vad detta är?
Posted by Picasa

måndag 28 februari 2011

Fångad i flykten
Igår kväll, efter en halvmulen dag lättar det i skyn och vi får en vacker solnedgång. Klockan är sju på kvällen och det är fortfarande ljust. Jag står i mitt fönster och fotograferar de vackra guldrosa molntussarna.

Inte förrän jag lägger in bilderna på datorn ser jag att jag fångat en fågel i flykten. Undrar vad det kan vara för sort - kanske är det en vanlig skata eftersom den har lite vitt på vingen. Men vilken lång stjärt?? Bilden är förstås klickbar och då ser man lite bättre.

Vi hade en annan fågel-lyckostund häromkvällen. På vår svenska skärgårdsö hade vi ganska många koltrastar och deras himmelska sång förgyllde många kvällsstunder. Många gånger när de sjöng och man visslade tillbaka kom det "härmande svar" - alldeles underbart var det.

Det är inte så mycket vi saknar från Sverige faktiskt. Men just våra koltrastar, våra "Pelle" som vi kallade dem, har jag känt en längtan efter. Och vad händer: plötsligt, sent en eftermiddag för några dagar sen hör jag det omisskännliga drillandet. Precis utanför huset satt en Pelle och sjöng - kanske inte hundraprocentigt exakt som "svenska" koltrastar men så likt det någonsin kunde vara.

Vi bara stod där, mannen och jag med armarna om varandra, lyssnade, log och sa: Vi har en fransk Pelle.

Så skönt kan livet vara.
Posted by Picasa

söndag 27 februari 2011

Mat- och vinkurs

Vi går en mat- och vinkurs tillsammans med några andra svenskar hos en verklig connaisseure nära oss. Det är verkligen inte lätt - här ska olika smaker kombineras och rätt vin väljas till rätt sorts mat. Det går liksom inte bara att köpa ett ospecificerat vitt vin till skaldjuren och ett "rött" till köttet.

Ganska kul är det: vi får pröva att smaka på rå lök och ta en klunk vitt vin. Bläää. Stekt lök smakar däremot helt annorlunda. Ägg är en katastrof till vilket vin det än serveras.

Och starka kryddor och syrliga smaker kräver verkligen god vinkunskap. Har man inte den ska man helst avstå. Eller dricka veteöl och snaps!

Vi tänker verkligen inte bli några superexperter. Men det här påminner mig om det jag kan i ett annat sammanhang: konstnärens baskunskaper om färg, form, kontrastfärger och framförallt kända kompositionsregler. Maken, som är musiker säger samma sak när det gäller hans ämnesområde.

Det finns sedan länge gamla och kända sanningar och man gör väl i att lyssna till och pröva dem! Sen kan man förstås alltid chansa.

Bilden av pepparfrukten är från Systembolagets utmärkta och inspirerande bok: "För alla sinnen - mat och dryck" Och den är dessutom klickbar så att texten syns.
Posted by Picasa