onsdag 16 januari 2013

Snö

 
 
 
 
 


Nej, inte än här hos oss! Men kanske. Idag är det sydvästra delarna av Frankrike som har fått ordentliga varningar inför kommande snöfall - alerte orange och till och med "rouge" på sina håll mot Pyréenerna där man också varnar för "avalanches", snöskred och laviner.

Borta i granndepartementet Herault i provinsen Languedoc Roussillon förbereder man sig inför detta. Skolskjutsar är inställda och man ligger i allmän beredskap när det gäller vägröjning och saltning. Vissa vägar stängs helt sonika av för tung trafik som leds in på mindre vägar.

Det tycker jag man kunde ta efter i Sverige också. Ta bara gårdagens hemska olycka nära Klippan i Skåne. Det är min gamla hemort med familj boende kvar så jag blev jätterädd när jag såg bilderna.

Majoriteten av bilar var ju tunga lastbilar och vi som ofta kör just härnere på väg till och från kontinenten kan ju konstatera att detta är en del av Sverige där man kör oerhört fort. Och farligt. Så jag är inte förvånad att folk brakar in i varandra och inte kan dra ner på farten i dimma och blixthalka.

Lite så är det härnere också. När det kommer så här mycket snö - och de här bilderna är tagna på vår trädgård och på bilen den 12 februari förra året - blir det kaos här också. Man blir nästan lite full i skratt när man ser hur fransmännen ger full gas och slirar i modden utan att ha ett hum om vinterkörning.

Vi har snö i luften här också även om det just nu är klart väder. Men det kommer inte att förvåna oss om vi vaknar upp till de här scenerna någon av de närmaste dagarna. Lite roligt är det ju med hemlandsväder men det är ju för att det också försvinner ganska snabbt. Den här gången låg snön faktiskt kvar i många dagar och vi hade många växter i rabatterna som frös ihjäl tyvärr. Är det inte hettan som tar dem så är det kylan!!

Annars är det oerhört skönt att slippa månadsvis av den här sortens väder, kunna njuta sedan länge av sol och ljus hela dagarna och slippa palta med kängor, vantar, halsdukar och mössor. Blåser det inte för mycket går det bra att vara lite lagomt höstklädd och det är väldigt befriande.
Posted by Picasa

söndag 13 januari 2013

Julslut och God Fortsättning

 
 
 
 


Nu har också vi plocka ihop allt som har med advent och jul att göra. Alla adventsstjärnor i fönstren är borta, gran och pynt är nerpackat i sina lådor och instuvade på sin plats i förrådet.

Det enda som är kvar är de fantastiska julstjärnorna som härnere står till långt in på vårkanten. Det är stor skillnad mot hur det brukade vara i Sverige men kanske härdas de på annat sätt här. Å andra sidan står de vackra och dyra orkidéerna inte särskilt länge här om man jämför med Sverige så det jämnar ut sig.

Nu är det som vanligt i huset igen och det är skönt och hemtamt på ett sätt men på ett sätt saknar vi redan den ombonade stämningen som julpyntandet särskilt i år förde med sig. Vi har firat julen hemma och verkligen njutit av både julkänsla, mat och blandningen av svensk och fransk tv som vi lyxar till det med.

Efter en lång period med milt och soligt väder har vi idag en gråvädersdag med strilande regn sedan i morse. Det gör inget - det är skönt med kontraster och en regnig dag får man mycket gjort inomhus också.

För den som undrar över uteblivna kommentarssvar, borttaget inlägg om servicelandet Frankrike och allmänt stök bland kommentarerna vill jag berätta att jag för några dagar sedan fick en otrolig spaminvasion som gjorde att jag trodde att datorn var på upphällningen. Eländet gick inte att få bort dessutom och till slut var jag tvungen att radera ett särskilt inlägg. Tyvärr. Det är inte över än men under kontroll känns det som. Avigsidan med internet!

Men det finns anledning att återkomma till hur jag ser på hur man lättast och smidigast sköter sin integrering i ett nytt land. Vi är inne på vårt femte år som utlandssvenskar nu och det känns som om det faktiskt går att dra vissa slutsatser även om det förstås alltid är svårt att inte generalisera. Bloggen återkommer alltså i ämnet!
Posted by Picasa