lördag 9 april 2011

Vildsyren i april
På den lilla ängen utanför vår tomt, den som har en stig som leder ner till vår by, där växer en vildsyren. Just nu i full blom. Visst är det fint med de vackra bergen i bakgrunden. Det här är svensk försommar för mig och jag knycker med mig ett par kvistar till vasen på utebordet.

Utanför knutenVädret är exceptionellt varmt i Frankrike just nu. Det är bara i början av april men vi har högsommarvärme dag efter dag. Igår toppade vi med 29 grader i skuggan. Vi äter lunch ute, möjligen blir det något trädgårdsarbete under förmiddagen men sen är det dags för stängda luckor, siesta och väntan på lite kvällssvalka.

Den stora skillnaden är att kvällarna fortfarande är något kyliga (ca 20 grader!!) och nätterna svala vilket gör att vi inte behövt sätta på vår klimatanläggning än även om det är ganska svettigt inomhus då och då.

Man kan då ta sig en pyttepromenad, cirka 50 meter från vår tomtgräns och kika ut mot de blånande bergen och en del av taken nere i vår sydfranska by.Nu exploderar allt i värmen, popplarna slår ut nere i byn och det förbenade spanska nålgräset som senare skall förpesta vår och Dessis tillvaro växer sig frodigt! Men helt underbart är det med detta väder - obeskrivligt vackert, lagom varmt och mycket skönt!

torsdag 7 april 2011

Blomsterspråk

På inhandlingslistan hos handelsträdgården står kaprifol. Vi har prövat ett antal klätterväxter i trädgården men till skillnad mot vad man kan tro så fungerar inte allt här i vår franska by. Min dröm om mimosa- och citronträd, hortensior och bougainvillae får stryka på foten för mer tåliga växter som klarar vårt ibland lite kyliga bergsklimat. Inte just nu dock då hela Frankrike drabbats av ovanlig värmebölja. Nästan 30 grader vid Atlantkusten där folk nu badar medan vi får "nöja oss" med våra 27 grader!

De flesta plantor och växter heter likadant på franska som svenska. Chrysantemum, margueriter, begonia, hyacinter, lavendel etc. Ibland får man gissa lite - rosmarin heter Rhomarin men det mesta fungerar.

Så det tror vi ju att kaprifol ska göra också. Uttalat på franska typ. Men se det går inte alls. Dels hittar vi inte växten bland alla andra klätterväxter, dels visar det sig att tillfrågad trädgårdsmästare inte alls hört talas om plantan ifråga. Jag får beskriva att den klättrar, har gröna blad, slingrar sig uppåt utan med hjälp av ställning, har vita eller rosa blommor och luktar gott. "Caprifolle"?? säger han och tillfrågar en äldre och visare man. Inte heller han vet vad detta kan vara för exotiskt växt.

Vi ger upp och går ett varv till. Plötsligt får jag syn på dem, kaprifolerna. Och vad står det på lappen? Lonicera Japonica. Förstås. Så fort jag ser det latinska namnet kommer jag på det själv. Vi går förbi trädgårdsmästaren och visar stolt att vi hittat vad vi letat efter. "Ah, Lonicéra", säger han. Det är klart att det är Lonicera och inte "caprifolle".

Bäst att ha med floran med alla latinska namn nästa gång!

tisdag 5 april 2011

Besök på handelsträdgården
Det här är förstås väldigt orättvist och ibland känns det till och med svårt att berätta hur långt vår och nästan-sommaren nått härnere hos oss. Men vi bor ju här i Provence, över 200 mil från sydsverige så det är klart att det blir skillnad i både temperaturer och vårtecken.

Just nu har vi haft dagar med över 25 plusgrader och sol. All växtlighet exploderar, träden slår ut i skiraste studentexamengrönska och det är dags att tukta häckar och rensa ogräs. Och åka till handelsträdgården där det visar sig att vi inte är ensamma. Tillsammans med fransmännen fyller vi vår vagn med både säsongsväxter och ersättning för de plantor som faktiskt inte klarat vintern här. Det händer alltså.

Väderleksrapporten visar att vi får lika härligt väder i minst en vecka framöver. Sol, över 25 grader, lätt bris. Grannarna rapporterar att stränderna i närheten är fulla av solbadande fransmän, några badar till och med!

söndag 3 april 2011

Sommarvärme och utomhusmiddag
Idag har vi återigen haft sol och sommarvärme. På eftermiddagen 24 grader i skuggan - det betyder bara ben och sommarklänning. Vår trädgård är nu glödande röd - den vackra häcken växer så det knakar och skjuter illröda skott som står vackert mot allt det gröna.

Här är klockan sju på kvällen och vi väntar på dagens middag - svensk västerbottenpaj! Äts till de sista solstrålarna och med nyplockade tulpaner från den egna rabatten på bordet. Det känns märkligt att titta på svenska bilder med snö, dimma och slask.