lördag 4 april 2009

Obama!

Om det inte uppmärksammats i Sverige har det gjorts det dest0 mer här i Frankrike.

Idag är det 60 år sedan NATO bildades. Alla europeiska överhuvuden var där, en fantastisk direktsänd ceremoni från Strasbourg. Halva förmiddagen direktsände man.

Det kommer mera bilder, lite dålig kvalitet eftersom det är från tv:n men här är ett förstaintryck.

Jag blir GLAD i min själ när jag ser Barak Obama krama Gordon Brown, Angela Merkel och Nicolas Sarkozy. Och de ler alla och det ger ett sånt HOPP!!

Heja Obama! Welcome to Europe!
Posted by Picasa

Forntidsfolk


Fint uppbyggda montrar med vaxdockor som väldigt illusoriskt visar hur människan utvecklas med jakt, fiske och eld.

Och så småningom slutar bo i grottor utan bygger hus, börjar odla och håller husdjur.

Intressant faktiskt! Det är spännande att vi just bor i samma trakter.

Posted by Picasa

Kulturella Dessi


Här står hussen med Dessi i famnen och läser på om förhistoriska tider. Dessi kollar också.

Vad är det dom ser?

Ludna forntidsmänniskor i djurhudar.

Inte ett pip sa hon under hela museitiden. Jag tror hon tyckte det var intressant!
Posted by Picasa

Forntida djur


I det förhistoriska muséet i Quinson möts man av läbbiga forntida djur. Mammut, sabeltandad tiger, konstigt hjortdjur.

Och så Bigfoot! Min väninna tycker synd om honom, han har en så sorgsen blick.

På skylten vid hans stora fötter står att detta inte är en rekonstruktion av något skelett eller andra upphittade delar utan enbart bygger på muntliga berättelser.

Jag skulle förmodligen inte överleva ett möte med en sån här, man skulle väl dö av skräck?

Titta på den lilla nakna forntidsmänniskan bland alla djuren. Det är ju ett under att hon överlevt som ras!

Posted by Picasa

Svar på bildgåtaJavisst var det en vattenpuss med molnen som speglade sig i den. Inte så svårt egentligen, det var just mera formerna runtikring som gjorde bilden speciell.

Här syns varför. Mitt i den lilla pyttebyn ligger detta enorma futuristiska förhistoriska museum med höga murar och svängda byggformer som kastar märkliga skuggor.

Det lilla svarta tufset på bilderna är Dessi som efter två timmar på husses arm i museet glatt kastar sig över några lövhögar.

I bakgrunden syns La Mairie och soldatstatyn.
Posted by Picasa

fredag 3 april 2009

Hjältarna - morts pour la France (gav sitt liv för Frankrike)


I den lilla museibyn Quinson parkerar vi framför La Mairie, borgmästarlokalen.

Byn är pytteliten, kanske bor här ett hundratal personer. MEN, som i varje liten by med självaktning står här den "okände soldaten" mitt i byn och med alla namnen på dem som stupade i det första världskriget ingraverade på sockeln.

Jag räknar till 22 män, alla döda mellan 1914 och 1918. I en sån här liten by måste det ha varit majoriteten av de unga männen - inte konstigt att detta är ett fortsatt trauma i Frankrike, här är det ju både en pappa- och farfarsgeneration som bara försvann.

Läs "Från Västfronten intet nytt" av Erich Maria Remarque om ni vill veta mera om hur det var.

Jag tittar numera intresserat på hur statyerna är utformade. Benlindorna, t.ex. Den övriga soldatutrustningen. Just den här mannen har tidig nittonhundratalsmustasch. Hur gick det med den eventuella gasmasken vid senapsgasanfallen?

Jag noterar samtidigt med förnöjelse att Sarkozy och Merkel återigen kindpussar varandra och ler. Häromdagen stod det i franska medier att Sarkozy retat gallfeber på den tyska kanslern genom att inför G20-mötet i London säga att "Tyskland funderar, Frankrike agerar"!

Dom ska vara sams numera, så är det bara!
Posted by Picasa

Bildgåta

Ja, det är bara att gissa. Bilden är tagen i Provence förstås. Men är det det ni tror?
Posted by Picasa

Grottmålare


På det förhistoriska muséet i Quinson berättas människans historia sen neanderthaltiden. Faktafyllda rutor varvas med filmer, diabilder, bildspel och scenerier med människorna (som vaxfigurer i naturlig storlek) i olika tidsåldrar.

Här är en något mera påklädd variant än de första, nakna och ludna.

En grottmålare - en sån som gjort de underbara målningarna av bisonoxar, hjortar och förhistoriska hästar i de här trakterna av Frankrike och också på andra ställen.

Visst ser det levande ut? Och resultatet är så småningom underbart tidlöst och andlöst vackert.

Det tycker Annika B och Christina också, det vet jag sedan ett tidigare bloggresonemang. Och Christina kan hålla utkik i postlådan om några dagar!
Posted by Picasa

Det blommar i Provence


Vännerna från Sverige och vi far på utflykt. Vårt mål är ett förhistoriskt museum som ligger i en liten by sju mil norr om vår. Quinson heter den och ligger i ett annat departement, Alpes de Haute-Provence.

På mycket smala och väldigt slingriga vägar åker vi genom den provencalska landsbygden. Så slingrigt är det att stackars Dessi kräks! Usch, det känns inte alls bra, man vill ju inte ha en hund som utvecklar åksjuka. Hittills har hon ju klarat bilresorna helt perfekt - i många timmar dessutom.

På vägen upp kör vi genom de här blommande träden. Kan det vara äpple, redan? Körsbärsträden blommar men vad kan detta vara? Vackert som i Körsbärsdalen är det iallafall. (Och jag är väldigt nöjd med min kamera som klarar att ta den här sortens bilder inifrån bilen och med rätt bra fart.)

Vi går på ett märkligt museum som det kommer bilder ifrån också så småningom. Dessi får följa med om hon bärs på armen, precis som i basilikan, så hon blir en mer och mer kultiverad pudel. Hon hänger snällt med och kollar på allt med intresserad blick.

På hemvägen sover hon tack och lov hela tiden och visar inga åksjuketendenser. Lite senare på kvällen när vi gör oss i ordning för att gå på restaurang hoppar hon som vanligt glatt in i sin lilla "resväska" och markerar: "Jag ska följa med och det händer nog något roligt också"!
Posted by Picasa

onsdag 1 april 2009

Vänbesök

Vi har haft flera besök av vänner sedan vi flyttade till Provence i augusti förra året. Syskon, syskonbarn, vänpar. Lika roligt varje gång!

Och nu kommer flera vänner och hälsar på i det vårliga Provence. Vilken tur att våra arbetsrum också fungerar som gästrum. Och att vårt ganska lilla hus ändå är så bra utformat att man ryms några stycken.

Här bjuds det på hemlagad paj och fransk rosévin från trakten (förstås) i den blå skymningen med bergen i bakgrunden utanför terrassdörren.

Det blir nog lite sporadiska inlägg den vecka besöket varar men kanske lite glimtar från olika aktiviteter och utflykter.
A bientôt!
Posted by Picasa

tisdag 31 mars 2009

Service-Frankrike


Vi får svenska vänner på besök hos oss i en vecka. Vi behöver därför köra några maskiner tvätt för att ha lakan och handdukar redo. Klockan nio på kvällen lägger maskinen av.

Den tömmer inte, vill inte centrifugera och sköljer heller inte. Det blir nödöppning och ångande tvålig tvätt plockas fram. Mannen som är tekniskt kunnig ålar på golvet och kontrollerar sil och annat.

Men nix - den tre månader gamla tvättmaskinen har satt sig på tvären.

Nu vet man inte vad man ska göra - försöka ringa en märkesreparatör eller Monsieur T som har inköpt och installerat apparaten när vi byggde om i höstas?

Jag sms:ar Monsieur T, klockan är över tio och jag vill inte ringa och störa. Mitt svenska mobiltelefontangentbord bråkar med mig, gillar inte de franska orden och föreslår en massa trams som gör att jag skriver som Bodil Malmsten gjorde i början av sitt franska boende. Men det får gå.

Klockan nio i morse ringer Monsieur T. "Bonjour Madame A, ca va?" hojtar han med sin hesa, glada röst. "Pas de problème, on arrive, à toute à l'heure!" Inga problem, jag förstår, ni får gäster, vi kommer strax.

Och det tar en timme så står hans kollega, den trevlige snabbprataren R där med en ung assistent. Åh, det är trevligt att träffas, de här männen som har gjort vårt hus så fint. Genast sätter man igång med felsökning. Och jag berättar hur maskinen betett sig och att det dykt upp en kod på panelskärmen. "F18" stod det. Aha, nu gäller det att hitta vad detta kan betyda i instruktionsboken. Jag lyckades inte igår, franska manualer är faktiskt inte helt lätta att förstå.

Men det gör de här pojkarna. Någonting har gjort att vattnet inte kan tömmas (det förstår vi också) så fram åker kyl och frys och tvättmaskin och tumlare. Och si på katten - slangen på baksidan som går ner i tömningsfacket är "plié", vikt på mitten.

Det har skett när maskinerna sattes in, Monsieur R. förklarar att det har gått bra i tre månader men att det omväxlande varma och kalla vattnet nu har gjort att plastslangen spruckit och då blir det stopp i hela maskineriet.

Det går fort som katten att laga slangen, under tiden skruvar de också loss kyl och frysdörrarna som skulle ha hängts åt andra hållet men där saknas en mojäng så det får anstå.

En timme senare är det "Au Revoir, bonne journée et c'est normale", tack och adjö och "det är normalt" när jag tackar dem om och om igen för denna snabba utryckning och lagning.

Detta otroliga serviceland!! Den som säger ett ont ord om franska hantverkare har inte upplevt våra.

Nu snurrar maskinen igen och man ser inte ett spår av deras framfart. Städar efter sig gör dom också!
Posted by Picasa

måndag 30 mars 2009

Hem till Provence 2


"Våra" berg i Provence - det är så otroligt vackert landskap att det nästan gör ont i ögonen.

Bakom varje kurva breder ett nytt scenario ut sig.

Och de här alléträden är nybeskurna - som alla andra härnere.

Vinstockarna står fortfarande svartkrokiga och väntar på mera värme.

Posted by Picasa

Hem till Provence 1


När man som vi nyligen gjort en snabbtur till Luxembourg och farit genom varierande landskapstyper så är det en otroligt härlig känsla när vi närmar oss Provence igen.

Så fort vi kört av de stora motorvägarna och in på de lite mindre (N för National och D för Départementale) kommer de typiska bergen i dagen.

I kvällsljuset åker vi "hem till byn" och det känns efter åtta månaders boende härnere förvånande hemtamt.

Och så blommar körsbärsträden också!

Posted by Picasa