fredag 12 december 2014

IKEA-jul 
För dem av er som inte bor utomlands och troligen därför inte har tillgång till IKEA Food, matbutiken som hör till de internationella varuhusen - varsågod - här är ett smakprov på några varor. Man får klicka på bilden för att se att här heter det minsann inte Prästost utan Ost Präst.
 
Sås Senap och Dill är ju Gravlaxsås i Sverige och Godis Julkola är ju heller inte så svårt att förstås. Inte heller Lussebulle. Men kanske heter det Saffransbulle i Sverige? I vilket fall gör IKEA så här för att visa att det är deras egna produkter. Ofta går det bra men i ett fall har man fått ta tillbaka en produkt ur det egna sortimentet och det var Kaviar.
 
Man försökte efterlikna Kalles Kaviar men det misslyckades totalt - det smakade sur sill och det blev ett ramaskri världen över. Svenskar vill ha sin Kalles, precis så som den ska smaka så nu finns den i sortimentet igen och heter Original Kalles Kaviar.
 
Nu är köksfönstret ut mot vår gata färdigpyntat. Kanske kommer det dit någon liten mera tomte, man får se. Ljuset i mitten kommer vi att tända på kvällarna, det blir fint ihop med adventsstjärnan och den lilla adventsgranen som också står utanför och lyser vackert i det medelhavsmörker vi har här kvällar och nätter. 

torsdag 11 december 2014

Franska julförberedelser 
Sakta men säkert lägger vi till saker för att skapa julstämning i vårt lilla Provencehus. Röda julstjärnor finns här men inte alls på samma sätt som i Sverige. Så när vi hittar dem stoppas de i den svenska Waldemarsuddekrukan och i mormors nyputsade kopparkruka - ursprungligen använd som vedförvaring på 1920-talet har jag sett på bilder.
 
Granen har kommit in men får vänta ännu liten tid på att få sina ljus och att kläs. Än så länge står rosorna kvar men får flytta på sig framöver för att få plats med mera ljusstakar.  På kvällarna gläds vi åt ljusslingorna på terrassen som ger fin stämning i trädgården.
 
På programmet står nu tillverkning av gubbröra med hjälp av de ansjovisburkar vi medförde från Sverige i somras. Nyinköpt färsk kycklinglever ska blandas med andra goda ingredienser och bli Hirams paté, ett klassiskt inslag på vårt julbord. Såklart blir det Jansson och köttbullar också - vi tar det lite pö om pö och fryser in det mesta till julafton.
 
Det är helt underbart att kunna förbereda en annars stressig helg på det här lugna sättet - så mycket mera rofyllt och inspirerande det blir då!

onsdag 10 december 2014

Franska förpackningar
 
Nu är det inte mycket kvar i den. Den franska chokladasken som vi fick i gåbortspresent av en god vän för ett tag sedan. Det är förstås exklusiv choklad, det känns och märks. Men det som är det mest imponerande är faktiskt hur den kommer förpackad.
 
Först en vacker omslagspåse med vackert sidenband. Inuti en ännu vackrare ask med lika fin sidenrosett. Och när man öppnar asken ligger förstås en snygg liten bruksanvisning med förklaring av de olika chokladsmakerna. Och till sist - äntligen kommer man åt godsakerna - ännu ett vackert tryckt plastark med samma logotype.
 
Det här var ovanligt fint. Men inte ovanligt ändå. Fransmännen har en stark känsla för att slå in saker vackert. Det gäller allt från blomsterbuketter till andra presenter. Och som sagt - god choklad inte minst!!