torsdag 21 april 2011

GLAD PÅSK!!

En glad och trevlig påskhelg tillönskas alla bloggläsare, familjen och vännerna. I Sverige lär det blir bättre väder än här i  Provence där regn förutspås över helgen!! Så njut av sol, av alla vit-och blåsippor, scillor och krokusar och allt som sticker upp ur marken när den härliga svenska våren kommer på allvar.

I brist på påskris sitter här fjädrarna på en lokal sydfransk växtkvist men det blir ganska fint det också. Och specialbeställd lammstek från byns slaktare vankas på långfredag och sen är det storfamiljslunch på fransk vis på vingården med dotter med fransk familj inklusive lilla barnbarnspojken G på söndag. Vaktelägg och rådjur och annat spännande står på menyn. Själva bullar vi upp med gubbröra, sillar, Jansson och svenska köttbullar och snaps från IKEA!!

onsdag 20 april 2011

Uzès. Liten stad sedd från husbilsfönster

Vi åker igenom Uzès. En liten livlig och charmig stad med smala gator som alltid i Frankrike. Här kryllar det av folk och brasserierna är fyllda med lunchätare. Här finns två gymnasieskolor, det märks på alla ungdomar.

Bilden på de två franska, gestikulerande damerna är tagen med nya kamerans zoom. På långt håll satt jag i mitt höga husbilssäte och zoomade in dem utan att de ens var medvetna om att det fanns en kamera i närheten. Bilden är helt oredigerad och är ett bra exempel på hur nöjd jag är med kamerans finesser. Väldigt roligt är det också att gps:en är så fullfjädrad. Den talar om att jag fotograferat borgmästerihuset i Sanary eller ombordstigningsplatsen till en av öarna utanför. Imponerande!! Nu har jag installerat nya Google Earth också och så fort jag klickar på en bild susar man iväg in mot jordklotets provencedel och landar precis där bilden är tagen!

Amerikansk skönhet i Provence

Mmmmm. Mercedes! En sextiotalare - en Pagoda - stod uppställd hos goda vännen Susanne. Hade använts i något event-sammanhang och stod nu bara där och väntade på att bli upphämtad. Vilken klassisk skönhet. Och så bra den passar i sitt provencalska sammanhang!

Husbilsresa. Från berg till vinodlarlandskap

På andra dagen av vår resa tar vi ett lite längre skutt. Vi kör kanske 15 mil, först genom vårt "vanliga" bergslandskap med Sainte Baume-massivet i förgrunden. Vi passerar sedan Aix en Provence med sitt vackra berg, Mont Sainte Victoire. Berget som Cezanne lär ha varit helt fascinerad av och målat av över hundra gånger.

Naturen skiftar sedan form och övergår i allt mera slättland och de många vinodlingarna börjar dyka upp längs vägkanten. Vi kör på småvägar genom ett vackert men ganska tomt landskap och genom små siestastilla byar. Så småningom hittar vi en trevlig camping nära staden Uzes, strax ovanför Nimes. Vi slår läger och häller upp vårt ännu mycket ljusa rosévin från vårt departement Var. Vi befinner oss i "romarland" och ska i morgon besöka en fantastisk romersk akvedukt alldeles i närheten.

Husbilsresa. Sanary sur mer
Första kvällen på vår resa far vi tillsammans med goda vännen Susanne till den närliggande lilla hamnstaden Sanary sur mer. Själva tycker vi att detta är en av de charmigaste orterna längs Medelhavskusten. Inga pråliga jättebåtar eller oljeschejks-skepp utan vanliga normala båtar och små fiskebåtar. Det är en vacker stad med äldre byggnader, välskötta gator och planteringar. Många palmer och hela hamnområdet är vackert skifferbelagt - det skimrar och lyser i kvällsmörkret.

Här äter vi en god middag på ett trevligt brasserie precis vid kajkanten. Lagom mycket folk trots att påsklovet närmar sig och turisterna är på ingång.

Sydfransk husbilsresa
Första delen av vår femdagars husbilsresa går till goda vännen Susanne i Le Brusc, den lilla fiskeorten vid Medelhavet, nära Sanary sur mer för den som känner till området. Susanne driver sedan flera år bed and breakfast i det stora, vackra huset med havet precis utanför husgrinden.

Här står vi parkerade i hennes stora trädgård, full med exotiska växter och på kvällskvisten när det skymmer kan man zooma in den närliggande ön, Gaou. Detta är en underbar plats längs den franska medelhavskusten och solnedgångarna brukar vara magiska.

söndag 17 april 2011

Vinkunskap på hög nivå

Vi är på liten rundtur i vinlandet Frankrike. Köper vin hos lokala tillverkare, provsmakar och har oss. Och så har vi gått och går vinprovarkurser. Precis som i bifogade träffsäkra Berglin. Läs och njut!

Berglins Serier SvD