fredag 26 december 2008

Julkänsla i norra Tyskland
Vi susar i snabbfart genom nästan hela Tyskland med motorvägar utan hastighetsbegränsning. Det tar en halv dag. Vi är vana, vi har gjort det här ett antal gånger inför flytten till Provence. Och dessförinnan också. Maken är en autobahn-habitué. Och med GPS behövs inte samma kartläsningsnoggrannhet längre.

Så vi vet var vi ska stanna för natten eftersom det är internetbokat och tidsbestämt och inlagt i resrutten.
Vi bor i byn Egestorf fem mil söder om Hamburg och äter på det typiska tyska hotellet Acht Linden. NU är det jul så som vi känner det. Det är pyntat överallt, granar med ljusslingor som i Sverige, ljus och julkänsla i hela byn.

Och maten är så långt ifrån den i Provence man kan komma. Här äter vi ostinbakad och friterad kyckling och till förrätt "Matjes", något tyskarna tror att de har monopol på. Man får en sill på mörkt bröd och mycket lök till det. Gott i och för sig men mycket långt från Abba- originalet.

Hela restaurangen är full med vänliga tyska äldre par som hälsar "Guten Abend" när vi kommer och "Auf Wiedersehen" när de går. Återigen den här speciella europeiska artigheten och närheten till ett samtal som vi känner igen från vårt Provence.

Här pratar man också med varandra över borden, ler, byter några ord. Det blir en varm stämning i rummet, vi är som en enda stor familj, serverad av flickor i Dirndlklänningar. Återigen känner vi - tiden står stilla. Det här kunde, bortsett från den snabba inernetuppkopplingen på rummet och att Tom Cruise på tv talar tyska i en film som här heter ungefär: "En fråga om ära", lika gärna kunde vara 1950-tal!
Posted by Picasa

Hotspots i Luxemburg


Herrarna letar WiFi hotspots för datorerna genom diverse fönster. Antagligen står kyrkan och klostret utanför i vägen.

Fotografen blir under tiden återigen en skugga av sig själv, den här gången mot en solbelyst mellaneuropeisk vägg. Kallt, två plusgrader trots solen. Vi närmar oss nordiska temperaturer!
Posted by Picasa

Julafton i Luxemburg


Ja, så här har vi väl alla haft det, mer eller mindre. Här är skillnaden att det är helsvensk jul i Luxemburg.

Så småningom vankas det också julmust, Leffe mörk starköl (det heter så, det goda ölet, smeknamn för Leif) och skånsk akvavit. Julsånger, snapsvisor och julklappar under granen. Vad har inte Kamprad med sina varuhubutiker med svenskmat betytt för alla utlandssvenskar!!

Inte ens Mor Annas pepparkakor undgår oss.

Posted by Picasa

Jul i LuxemburgJulaftonsmorgon i Luxemburg. Dimvägg som så småningom lättar. Och huset svenskt pyntat med vacker julgran och så småninom "buffé de Noël Suèdois", dvs svenskt julbord.

Med allt som skall finnas. Mycket inhandlat på IKEA men också på närbelägen skandinaviskt affär och en del tillagat av ingredienser medförda från vänner i Sverige. Vi äter skinka, sill, Jansson, rödkål, köttbullar..., ja alla vet ju. Och vi brer knäckemackor med Bregott, det är en märklig känsla, vi som nu har vant oss vid det franska smöret. På färskvarm baguette, det är inte utan att vi faktisk saknar det redan!
Posted by Picasa

Salonger och kantiner
Från fina franska salonger med carpaccio på tonfisk i de utsöktaste av omgivningar på lyxhotell i Dijon till kantinserverad spaghetti bolognaise på gränsen mellan Frankrike och Luxembourg.

Roligt med spännvidd!
Posted by Picasa

Julresa från söder till norr


Coucou, säger fransmännen när de plötsligt dyker upp igen. Så gör vi också, nu temporärt uppkopplade nånstans mitt i Europa.

Här är resans första etapp. Först Luberonbergen, sedan några snabba stadsbilder från Lyon och ett par impressionistiska från ett riktig lyxhotell i Dijon, senapsstaden. Service, mat och omgivning där förflyttar oss till ett annat sekel!

Vi är på väg till Sverige och ska fira jul hos en del av familjen i Luxemburg.

Lite julpyntat är det i Frankrike, lite sofistikerat, men inte är det julkänsla än, inte.


Posted by Picasa

söndag 21 december 2008

Soluppgång i Provence och God Jul!
Eftersom jag hör och läser mig till att det är ganska grått och mörkt i Sverige just nu kanske man får fresta med en härlig provencalsk soluppgång.

Det är förstås mycket vackrare i verkligheten än på bilderna men när solen börjar lysa på bergstopparna vid sjutiden på morgnarna är det en underbar känsla.

En ny, solig dag i Provence. Vi packar nu bilen för att ge oss hem till det Gamla Landet och fira jul och nyår med familj och vänner. Hur det blir med blogginlägg ett par veckor framöver återstår därför att se.

Bärbara datorn är med, kamera också men hur det blir med uppkopplingarna vet vi inte än.

Alla bloggläsare, nya som gamla önskas därför en riktigt God Jul och ett Gott Nytt 2009. Av alla förberedelser att döma som jag läst om på diverse bloggar kommer det att serveras mycket glögg och must, ätas Jansson, sill och skinka. Många ljus kommer att vara tända och hos de flesta verkar ändå julfriden ta överhanden över julstressen. Och alla kriser och domedagsprofetior till trots: låt oss alla se det nya året an med tillförsikt, leva våra liv i vardagen så gott vi kan och se till att ta hand om oss själva och våra närmaste.

Eller för att citera den vise Dalai Lama: "Etiskt konstruktiva handlingar uppkommer naturligt i samband med medkänsla."

Au revoir. A bientôt!

Posted by Picasa