onsdag 5 mars 2014

Vårpromenad längs Medelhavet

Vi gör två trevliga saker samtidigt. Eller tre snarare. En biltur i vårt vackra provensalska landskap ner till havet. Och en supergod sushilunch i den lilla kustorten Carquerianne. Och som avslutning en vacker och avkopplande promenad längs med en nästan öde strand. Här som under sommartid är fullpackat med folk och det är svårt att få en plats både på stranden och de närliggande restaurangerna.

Dessi blir överförtjust. Hon fullkomligt älskar när vi är vid havet och hon får springa längs strandkanten och nafsa efter vågorna. Hon är ju en pudel och på tyska betyder "zum pudeln" just att "traska i vattenkanten" och här visar hon verkligen upp sina rasegenskaper. Hon blir blöt om tassarna men det bekommer henne inte utan vi får verkligen se upp så att hon inte blir blöt i hela pälsen. Vattnet är ännu inte varmt även om solen skiner.

Det är ögonbedövande vackert här. Och vilken meditativ känsla att bara långsamt gå i sanden längs havet som lågmält brusar in och skapar glittrande skumvirvlar. Vi går inte så långt utan sätter oss på bänken på sista bilden och bara ser ut över vattnet. Och mår sådär jättebra som man just gör vid havet!

Sushi på franska
Trots allt gott vi äter i vårt Frankrike finns det vissa saker man kan längta efter. Kalles kaviar och ansjovis kan vi köpa på IKEA men riktiga näsdroppar, Västerbottenost, lakrits och lite annat typiskt svenskt får vi till oss med hjälp av snälla grannar som flyger hem till Sverige oftare än vi gör.

Det som för oss är en stor favorit är dock sushi. Och se, det är det inte så himla många fransmän som tycker om. De är något skeptiska till rå fisk och rå mat överhuvudtaget så det vimlar inte av sushirestauranger precis, inte heller i de närmaste storstäderna Toulon och Marseille.

Men de finns och till vår glädje har vi upptäckt en supertrevlig sådan i en liten kustort bara cirka en kvarts bilresa från oss. Den drivs av två jättetrevliga killar varav den ena har gått i japansk sushiskola i över sex år så han kan verkligen! Restaurangen är liten men enkelt och sparsmakat inredd. Den ligger i hamnen i den lilla orten med det lite svåruttalade namnet Carqueiranne och dit åkte vi en solskensdag för lite sen.

För att äta tempura och sushi och för att sen ta en promenad med Dessi längs den vackra strand som också finns här. Det syns nog på oss båda hur nöjda vi är med detta! Yum!!

söndag 2 mars 2014

Mandelträdsblom och andra vårtecken 
Längst ner i trädgården står ett oansenligt träd som vi egentligen var på väg att hugga ner när vi anlade trädgården i den då befintliga "djungel" som ingick i vårt husköp. Nu, några år senare är vi jätteglada att vi inte sågade ner det som nu är på väg att växa upp till ett fantastiskt mandelträd. Just nu blommar det sedan en tid och senare kan vi faktiskt plocka riktiga mandlar från det!!
 
Det är mandelträds- och mimosatider i Provence. Var vi än rör oss blommar det i rosa och gult och ibland också i riktigt mörkrosa bland de ännu kala träden. Vädret växlar mellan sol, blå himmel, 18 grader mitt på dagen och sen kommer dagar med hällregn och åska. Men dessemellan riktiga vårdagar med fågelkvitter och möjlighet till solstunder på terrassen. Vi förstår mer och mer varför många svenskar väljer att tillbringa vinterperioden här i sydfrankrike!