torsdag 1 december 2011

Advent i svenska skärgårdenSå här hade vi det för några år sen i vårt svenska skärgårdshus. Öppen spis, härligt inte minst vid strömavbrott. Men samma vackra adventsstake lyser nu i södra Frankrike. Och de små Waldemarsuddekrukorna finns här också. Vem hade kunnat tro det?Posted by Picasa

tisdag 29 november 2011

Svensk-fransk glögg

Titta vilken trevlig inbjudan som låg i mailboxen i morse. Svenskar "i förskingringen" firar alla högtider precis som i Sverige. Här är det midsommarfirande med sill och snaps, julbord med ingredienser från IKEA, fantastiska nyårsaftonsfester med champagne och ostron och till påsk äter vi också sillar och lammstek med potatisgratäng. Det här är vår första glögginvitation och det ska blir roligt förstås.

På lördag kommer det att vara svensk adventsgudstjänst i vår franska bykyrka. En tradition som funnits här innan vi flyttade hit, det är för märkligt faktiskt med tanke på att detta är en mycket liten och okänd by. Och som sagt, herrn i huset övar på julpsalmerna och jag kollar adventsstakar och pynt att dekorera den franska kyrkan med. 

Det är inte svårt att vara utlandssvensk i dessa dagar. Sverige och dess traditioner finns med oss hela tiden.Posted by Picasa

DatorkonstJag har en så snäll man så i födelsedagspresent för ett tag sen fick jag en Ipad. Jag vet inte varför jag önskade mig en sådan, jag har bara sett några få använda den och vi har ju redan datorer i huset men jag fick bara känslan av att det skulle vara praktiskt och kul med en behändig surfplatta. Kanske för ändamål man inte visste om.

Den var inte helt lätt att få igång, ovan som jag är vid Applespråket tog det en stund. Och bruksanvisningen var på flera hundra sidor så jag  blev alldeles matt till att börja med. Men eftersom vi har wi-fi i huset så funkade den direkt att börja surfa och maila med. Och med vilken fart!!! Nästa positiva sak var att alla program på SvtPlay och Tv4 play också gick som tåget, fantastisk bild, inget streamande och i fullskärm helt perfekt att hålla som en bok. Jag har varit sjuk en vecka och i sängen har jag tittat på svenska program mest hela tiden och det är knappt jag ens känt att jag bott i Frankrike! Kollat bloggar och mail har jag gjort i sängen också och sakta börjat utforska den här "paddan".

Jag har en ajfån också, skaffade den redan för tre år sedan när vi flyttade hit eftersom jag avskyr att skicka sms genom att hålla på och trycka på sifferknappar tre gånger i rad. Jag vill ha ett tangentbord och den enda mobil som hade det då var Iphone. Jag är ingen mobiltelefonpratare så den har använts mycket lite, alltså kunde jag ingenting om nerladdning av "appar" och musik och hela den värld som öppnar sig när man börjar utforska det hela.

Igår upptäckte jag app-nedladdsning till Ipaden. Herregud säger jag bara - det är ju en djungel och som sagt en helt ny värld. Inte dyrt heller och mycket gratis. Jag har nu lexikon, gps, en rolig sajt där man läser sina facebookmeddelanden i snygg design, en tidningskiosk med lite smått och gott i. Och: ett målarprogram. Vilken häftig sak. Man fingermålar på touchskärmen med hur mycket varianter av penslar, färger och annat som helst.

Här är förstlingsverket, ett rent experiment. Jag ska printa ut det på fotopapper för att se hur det kan bli. Hur kul som helst - jag älskar den här sortens kreativa teknik. Vilken värld vi lever i!!Posted by Picasa

måndag 28 november 2011

Med öppna ögon

Nu har hon öppnat sina ögon, lilla barnbarnsbebisen. Och namn har hon fått också, Louisa! Om en månad får vi hålla om henne och se in i de mörka bruna ögonen. Bebisar, finns det något ljuvligare?Posted by Picasa

söndag 27 november 2011

Advent i Provence - julglimtar och gudstjänstförberedelser

Vi har adventspyntat och tänt vårt första ljus i vårt provencehus precis som alla andra svenskar gör i Sverige. Vi är de enda i byn som redan nu lyser upp våra fönster och låter julkänslan sprida sig i huset. Vi ska resa till Sverige över julen och mera pynt än så här blir det därför inte så nu njuter vi av den härliga känslan av levande ljus, mammas broderade smådukar, en tomtenisse i trapphörnet och de vackra julstjärnedukarna som hör till våra jultraditioner.

Och syns det månne att herrn i huset tränar på julpsalmer, bland annat den underbar Hosianna? Jodå, han ska spela i vår franska bykyrka där svenskarna i många år innan vi flyttade hit har firat adventsgudstjänst. Nästa lördag samlas ett trettiotal svenskar för en gudstjänst då Svenska Kyrkans präst i Nice kommer hit och tillsammans med byns brasilianske utbytespräst Père Pedro tillsammans ger oss en härlig känsla av "Avent avec des chansons Suédois de Noël" - advent med svenska julsånger. Förra året var det också några fransmän i kyrkan, det var riktigt fint att höra Fader vår på först svenska och sen franska - ekumenik i praktiken! Posted by Picasa

Första Advent i ProvenceI det katolska land där vi bor upphör jag aldrig att förvånas över att vissa helger inte firas alls lika mycket som i Sverige. På långfredagen arbetar alla till exempel. Och adventsssöndagarna firas inte alls som vi gör med ett tänt ljus för varje adventssöndag, adventstakar och stjärnor i fönstren.

Här är vi därför lite udda. Vi har tänt vårt första ljus i vår fina stake, hängt en stjärna i köksfönstret och placerat en adventsstake i ett av sovrumsfönstren. Inte helt lätt här heller eftersom alla fönster i Frankrike går inåt och man inte har fönsterbänkar (om man inte bor i slott eller gamla hus med mycket djupa fönsternischer).

Ny julduk är det också - det är baksidan på påskduken med sina tuppar som har sån perfekt färg till de kommande helgerna.