lördag 22 januari 2011

Lyxmåltid
Vi bjuds på födelsedagsmiddag av vår svenska grannväninna. Hon fyller jämna år och vill fira kvällen med oss. Och vilken tur att vi har en riktig lyxkrog i vår lilla by. Inte stjärna i Guide Michelin men nästan. En känd kock är det som driver den här restarurangen med sin familj.

På sommaren sitter man på en hängande terrass över den brusande floden och äter färsk forell i skuggan av stora träd. Nu är det isande kallt och snön ligger fläckvis kvar - vilket man inte tror är sant faktiskt. Men vi äter inne förstås och det här är vad den kreative kocken bjuder på:

Först färserad bläckfisk, dvs han har stoppat in någon vansinnigt god räkröra i de runda bläckfiskkropparna och till det serveras en god grönsakspaté. Innan förrätten har vi fått små goda amuses-bouches, förrätter i miniformat. Varmrätten för damerna består av en god fast kummel med gudomligt stekt skinn, små musslor och så barndomssnäckorna från Torekov men med litet innehåll. Och en tryffelsås, ja det var så himla gott att det inte går att beskriva. Kockens signatur finns förstås på tallriken, det är väl klart man signerar sina mästerverk.

Maken åt en likaledes gudomlig pata-negrabog med öl och löksås som också föll honom på läppen. Mellan måltiderna serverades vi små glas med goda sorbeter, en vinbärsvariant med stark smak av någon god alkohol. Sen tre små goda ostar till hemlagad fikonmarmelad och till sist efterrätt med crèpes suzettes, crème caramel, choklad-iskaka och sorbet. Och till sist kaffe och små "mignardises", småkakor och tryfflar.

Förstås goda viner till. Se det var en middag!! Tack snälla M för den. Vi är fortfarande mätta idag!!
Posted by Picasa

fredag 21 januari 2011

Kontraster
Om några timmar går vi bort till vår svenska grannväninna med den här fantastiska blomsterbuketten. Det är födelsedag nämligen och vi ska på fördrink för att sedan gå ner och äta middag på vår gourmetrestaurang i byn. Härligt att ha en sån på gångavstånd!

Jubilaren grattas av oss som är närvarande och av de andra svenska grannarna som bor här periodvis, de som fortfarande är kvar i Sverige. Buketten doftar så att det känns i hela huset och som bonus får den inhandlade maken en liten bukett mimosa till oss själva. Med den i huset och snön fortfarande utanför i trädgården blir det en verklig kontrast mellan vinter och vår.

Snart - någon gång i februari - blommar mimosan härnere på riktigt. Man kan inte tro det i det snötäckta Provence just nu men så är det.
Posted by Picasa

Mera snö i Provence!

Hela kvällen igår snöade det ymnigt här i vår by. Aldrig har vi sett något sådant sedan vi flyttade hit. Däremot vet vi att det då och då kan bli så här i Marseille eller Nice eller längs kusten. Ofta varar det en dag och smälter sedan undan.

Men det här vaknade vi till i morse!! Snötyngd lavendel och översnöad utebord! Och vitt ända upp i våra blåa berg. Nu skiner solen tack och lov och det plaskar och töar som den värsta vårdag i Sverige. Tur är det - när alla i vårt område skulle ge sig av till jobbet i morse hörde vi hur folk kanade runt på gatan och slirade i halkan. Här i Frankrike har man inte vinterdäck och attackerar halt underlag genom att ge så mycket gas som möjligt!! Så har det rapporterats flera olyckor i morse på de stora vägarna också.
Posted by Picasa

Helt otroligt - snö i Provence!
Eftermiddagens kalla isregn går helt otroligt över i ett ymnigt snöfall under kvällen. Så här har vi aldrig sett vår trädgård, vår bil och vårt utebord där vi så sent som häromdagen åt lunch mitt på dagen i sol och femton plusgrader.

Upp- och nervända världen tycks det vara. Det snöar fortfarande och samtidigt åskar det - det blixtrar och dundrar i ett och dånar mellan bergen.

Dessi vill inte gå ut, franskfödd som hon är. Hussen är också tveksam men vi är ju glada att vi tagit med oss gamla vinterstövlar och ordentliga jackor från Sverigetiden. Men inte trodde vi att vi skulle uppleva det här.

Lite får man ändå erkänna att det är vackert - roligt att se trädgården och de gamla ekarna i vinterskrud trots allt.
Posted by Picasa

torsdag 20 januari 2011

Iskallt regn

Det är inte bara sol och vårvärme i Provence. Idag är det kallt, gråmulet och med stänk av iskallt regn som då och då bildar lätt kornsnö. Vårvintern är nyckfull här också, precis som i Sverige. Ena dagen sol och utelunch, nästa burrar vi inomhus och väntar på bättre tider.
Posted by Picasa

måndag 17 januari 2011

Bergen i Provence
Vi gör en liten söndagsutflykt och träffar svensk väninna för lunch i vår lilla medeltidsby inte så långt ifrån vår egen. Den ligger högt, nästa 400 meter över havet. Och vägen dit är svindelvacker för att låna ett uttryck.

Inga bilder ger de här scenerierna rättvisa. Pröva att klicka, kanske får ni känslan av det storslagna med dessa provencalska berg som omger oss överallt. Och så de ständiga eldarna som gör luften blådisig och sänder dofter av någon slags exotiskt träd eller löv.

De sista bilderna är tagna vid halvsextiden på kvällen. Så ljust har vi det fortfarande här och vi säger varje dag till oss själva att vi är lyckligt lottade som lever i detta fantastiska vinterljus.
Posted by Picasa