lördag 1 januari 2011

Nyårsafton I
Vi firar nyårsafton tillsammans med svenska vänner nere vid kusten. Här hos Susanne och Sven-Olov i deras stora hus, Clos des Iles i Le Brusc vid havet, är det tradition att man ses på midsommar- och nyårsafton och det är lika trevligt varje gång.

Värdparet har varit i Marocko över julen och inspirerat lagat nordafrikansk, fantastisk god mat. Vi är ett blandat sällskap - Dessi underhåller sig med par i vår ålder men också med rara och trevliga "ungdomar" i vackra kläder och med spännande liv framför sig. Vi är lagom många för att det ska kännas hemtrevligt med sprakande brasa och bubblande champagne!
Posted by Picasa

fredag 31 december 2010

Gott Nytt År!


Med en liten tillbakablick på vår julpyntade skärgårdshus på Yxlan nära Norrtälje året innan vi flyttade till Provence önskar vi nu alla våra kära och trogna bloggläsare ett riktigt Gott Nytt År från vår by i södra Frankrike.

Hoppas år 2011 blir precis så bra, roligt och utvecklande som du hoppas på! Själva ser vi fram mot vårt tredje Provence-år med stor glädje och tillförsikt! Skål!!
Posted by Picasa

torsdag 30 december 2010

Någon har varit i...

..Venedig. "Godafton vackra mask!" Vem som nu sa det?
Posted by Picasa

onsdag 29 december 2010

När alla andra fryser...
..tar vi en bypromenad med goda vänner. Det är delvis soligt och cirka 12 grader varmt. Underbart att slippa snö, is och kyla.

Vi har en spännande historia här i vår gamla by från medeltid och framåt men mest från 1600-talet. På kyrkans baksida finns besöket hos vår berömde renässansman Peiresc som Ludvig den fjortonde gjorde tillsammans med sin mamma, bror och kardinalen Mazarin avbildat. Ett par av de berömda musketörerna var också med, inklusive d'Artagnan. Här syns vi framför fresken som är målad någon gång på 1990-talet.

Vi försöker alla kika in i den stängda och numera privata slottsparken men ger upp och strosar vidare och slår oss ner i ett byns två caféer. Där sitter redan några av stamkunderna och efter en stund kommer en av byns jägare med fru och jakthund in och tar sig en pastis eller två. Själva dricker vi öl och vin och den glade barägaren tar bilder av oss, de exotiska skandinaverna. När jag vill ta bild på honom säger han först nej men blir sen så här glad!

Han har en skylt ovanför bardisken som jag vid tillfälle ska fråga honom om. "Mort Subite" - Plötslig Död, heter uppenbarligen en drink man kan få. Den verkar innehålla märkliga saker - det enda jag förstår är hallon och persika och det verkar ju inte precis dödligt. Men det andra: gueuze och kriek - vad kan det vara??
Posted by Picasa

tisdag 28 december 2010

Krubban i vår kyrka

Vi går med svenska besökande goda vänner på liten rundtur i vår sydfranska by. Och självklart går vi in i den vackra 1700-talskyrkan där man inför julen byggt upp en stor och fantasifull krubba nedanför ett av de många krucifixen. Längst inne i krubban, på riktig halm, ligger det lilla Jesusbarnet, han som också hänger på korset ovanför, 33 år senare.

Det är många figurer i och omkring krubban. Det syns inte så tydligt på de lite oskarpa bilderna men här trängs också ett antal "santons", snidade träfigurer med olika personer i sina yrkesroller - bagare, slaktare, sömmerskor, bönder. Alla är klädda i provencalska dräkter och dessa santons är typiska för den här delen av Provence.

Krubborna byggs upp utan att Jesus är med från början. Klockan tolv på natten den 24 december läggs han sedan hos sin mamma i halmen i det gamla stallet i det som ska föreställa Nasareth. Visst var det där han föddes?
Posted by Picasa

måndag 27 december 2010

Svensk-fransk julafton
Så här fint blir det när man blandar smak och traditioner. Fransk julduk med monogramservietter tillsammans med svenska adventsstakar och tomtar. Svenska kristalljus och klingande ljusspel. Fransk "creche", dvs julkrubba där Jesusbebisen läggs i krubban klockan tolv på julaftonsnatten.

Här är det inget svenskt julbord. Måltiden börjar med champagne och goda snittar. Och förrätten är förföriskt god gåslever på små toast.
Mera fransk julaftonsmat följer....
Posted by Picasa