fredag 2 januari 2015

Franskt julpynt och lite andra seder


 I mellandagarna blir vi bjudna på julmiddagsbuffé hemma hos ett par av våra franska grannar. De har en liten flicka på nio år och säkert är det mycket för hennes skull som man pyntat och dekorerat huset så fint.

Här är några exempel på hur det kan se ut i ett franskt hem. Det är ofta påfallande mycket julprydnader, lamporna i gran och annat pynt blinkar och har sig och allt är inte rött och guld som hos oss. Många gånger går färgskalan i blått och vitt, särskilt granarna. Och under den står alltid den obligatoriska julkrubban!

Här har man inte någon halmbock utan en plastmotsvarighet med ljusslingor. Och julblomstren är heller inte desamma - det finns visserligen amaryllis, hyacinter och julstjärnor men de används inte lika frekvent som i Sverige. Här har man dekorerat soffbordet med en magnifik blomsteruppsats istället. Levande ljus i den omfattning vi har förekommer nästan inte alls. Möjligen värmeljus från IKEA på bordet.

Och i fönstren är det mörkt. Inga adventsstakar eller stjärnor som i vårt mörka Sverige. Men olika blinkande ljusslingor och så tomtar som är på väg att klättra in förstås. Det är annorlunda men ger trots allt fin julstämning, inte minst i byar och på stadsgator där man klär in gator och träd med överdådiga ljusslingor.

Nyårsafton och inringning av det nya året skiljer sig också åt. Inga fyrverkerier så som vi är vana vid. Möjligen i de lite större städerna. Inga allvarliga dikter eller tal - presidenten har hållit ett tv-sänt tal inför nya året dagarna innan. Man väntar heller inte in något klockslag utan vid midnatt skålar man i champagne, hemma eller på gatorna, pussar varandra på kinderna och sen vidtar allmän fortsatt fest. På tv är det bara kabaréprogram hela kvällen på alla kanalerna och några årskrönikor har vi inte sett till.

Här är det inte sammanhängande ledigheter heller - de flesta arbetar i mellandagarna, julafton är allting öppet som vanligt och efter juldagen också. Men reorna har vi gemensamt - nu säljs allting ut till superlåga priser!

onsdag 31 december 2014

Gott Nytt År


Gott Nytt År tillönskas alla i familjen och vänkretsen. Liksom alla bloggvänner och de på Facebook och Instagram och andra sociala medier där man ses och umgås i den virtuella världen på ett oftast roligt och kreativt sätt.

Här är dagens - och årets sista bild - från vår ständigt blommande orkidée i det solsken vår nyårsafton i södra Frankrike bjuder oss på innan mörkret faller. Nu i kväll blir det gratinerad hummer och gåslever och rosa champagne till festprogram i fransk tv och till sist SvtPlay med Ring Klocka, Ring vid tolvslaget. Loa Falkman i år säger min mamma. Det ska bli spännande att se på och lyssna till!

Ett härligt nytt år önskar vi er alltså. Må 2015 innebära precis allt det ni önskar er - och kanske lite mer därtill!!

måndag 29 december 2014

Provencehimmel
Så här såg det ut häromdagen när vi körde hem i solnedgången nere vid havet. Mätta och belåtna efter en härlig svensk jullunch hos goda vänner - knytis tillsammans med andra svenskar. Sill, nubbe och skinka och så sprakande färger med palmer och bergen vid vårt Medelhav.