torsdag 29 oktober 2009

Konvalescentpromenad 3
Medan vi vandrar runt i vårt område och bara går en långsampromenad i eftermiddagssolen ramlar vi på ett antal vilda olivträd.

Vi har själva ett eget träd i vår trädgård som vi är glada över. Förra året lade vi in två hela burkar svarta oliver och väntar oss samma skörd nu.

Så här ser de gröna ut just nu och de övergår sedan från ljust lila till svarta då det är dags att skörda dem.

Alldeles tyst och övergiven ligger områdets pool. Den stängs redan 15 september vilket vi som svenskar tycker är helgerån. Gärna hade vi fortsatt att bada i den nu i sensommarvärmen men härnere används poolerna bara under sommarsäsongen.

Bara att vänta till i maj/juni när den öppnar igen.


Posted by Picasa

Konvalescentpromenad 2


Allt gulnar inte trots sen oktober. Sol och värme efter det myckna regnandet för en tid sedan gör att det fortfarande blommar överallt.

Vi strosar vidare bland rosor och flaskborsteblommor. Dessi snuffsar runt, de flesta som bor här är fortfarande på jobbet - några barn leker i området nu när det är "les vacances de Toussaint", Halloween-lov.Posted by Picasa

Konvalescentpromenad 1


Eftersom det fortfarande är lugn och ro och stilla promenader som gäller för hjärtpatienten tar vi Dessi med oss och går runt i vårt gulliga område.

Jag som älskar hösten med alla sprakande färger känner en saknad efter den svenska naturen just nu. Men när jag börjar se mig omkring så upptäcker jag att det gulnar och glöder också här hos oss i den sydfranska byn.

Annars är det märkliga och kolliderande fenomen. Solen skiner, himlen är blå, luften klar. Vi har 22 grader på eftermiddagarna och kan sitta ute till det mörknar vid sjutiden på kvällen.

Hela dagarna flödar ljuset och det är livgivande och underbart om man jämför med gråtrista november där höstmörkret smyger sig på nästan redan vid tretiden på eftermiddagen.

Vi går långsamt runt på gatorna i vårt område och insuper färgerna, lavendeldoften (jo den känns fortfarande) och lyssnar till svenskt vårfågelljud i slutet av oktober. Någon form av trastar har mellanlandat här i vår by. Precis som förra året när de flög runt i stora klasar och kvittrande satte sig i träden i vår trädgård.

De gör en paus här tror vi innan det är dags för nästa etapp ännu längre söderut.

Posted by Picasa

söndag 25 oktober 2009

Dramatiskt landskap 4


Ser att inlägg nummer 3 saknar bilder. Vet inte exakt om det var just de här bilderna jag lade ut men här visas Medelhavet både via kakelplattor och i verkligheten från den fantastiska utsikten från den lilla orten Evenos, strax norr om Toulon.

Vilka landskap vi har här nere och vilka utsikter - det är helt otroligt!

Som sagt: svindelvackert.

Posted by Picasa

Dramatisk landskap 3


I lilla byn Evenos har man lagt ut keramikplattor på ett halvcirkelformat "bord" där man kan orientera sig och genom att vrida sig runt få klart för sig vad det är man ser.

Här syns Medelhavet på båda sätten. Och man står helt nära kanten, yrselfarligt är det, men ska man kunna fånga dalens djup på bild får man ju offra sig lite.

Dramatiskt landskap 2


Väl uppe i Evenos möter oss en otrolig utsikt. På första bilden ser man vilka vägar vi kört och hur högt upp vi är.

På andra bilden skymtar Medelhavet med öarna Gaôut och Embiez som ligger nära kustorten Six Fours les Plages.

Det hissnar när man tittar ner och är i ordets rätta bemärkelse "svindelvackert" som en annan bloggmadame brukar skriva!

Posted by Picasa

Dramatiska landskap 1


En söndag för några veckor sedan åker vi på utflykt. Vårt mål är en liten ort norr om Toulon, Evenos.

Vägen upp visar sig snart vara dramatiskt slingrig och med vita bergskammar som tornar upp sig vid varje vägkrök.

Högre och högre kör vi och möts så småningom av svindlande höjder och utsikter.

Posted by Picasa