torsdag 11 oktober 2012

Konstrundan i Provence. Förhandstitt nummer två

Här är några porträtt som jag målat genom åren. I lite olika storlek och utformning. Mer finns att beskåda på utställningen Nordisk Konstrunda som går av stapeln i helgen. Mer information på hemsidan http://www.artnordique.eu där det finns karta, vägbeskrivning och presentationstexter av alla deltagande nordiska konstnärer.

Välkomna till en härlig rundtur i Provence Verte, det gröna Provence ovanför stora motorvägen A8, alla ni som bor härnere!

Konstrundan i Provence i helgen. En förhandstitt

 Här är några av de bilder jag kommer att visa på årets Nordiska Konstrunda i Provence. Inspirerade av och utförda i det provencalska landskapet mycket nära mig.

Du som har lust och tid att komma och titta själv - gå in på hemsidan: http://www.artnordique.eu och titta på var de olika konstnärerna ställer ut och förhandstitta på en del av deras verk.

Bilderna har visats på bloggen förr men inte i sitt sammansatta sammanhang. De är klickbara för den som har lust.

onsdag 10 oktober 2012

Vill du gå på fransk konstutställning?


Det kan du göra oavsett om du bor i Provence eller inte. Här kommer mitt första smakprov på bilder jag kommer att ställa ut  under helgen under det som kallas den Nordiska Konstrundan. Ett tjugotal nordiska konstnärer visar sina konstverk nu på lördag/söndag 13 och 14 oktober i sina ateljéer.

I morgon visar jag upp lite fler av de bilder jag kommer att ställa ut i den lilla byn Rougiers, strax söder om staden St. Maximin la Sainte Baume. Kika in här på min blogg då så får du se några andra smakprov.

Tills vidare: gå in på konstnärernas egen hemsida: http://www.artnordique.eu. Där finns både karta, alla konstnärernas namn och var de ställer ut. Klicka på respektive konstnärsnamn så kommer deras egna presentationer med bilder på deras verk upp.

För alla som läser min blogg och är bosatta härnere så att det kan bli en trevlig utflyktsrunda under helgen: Välkomna! Mycket spännande konstnärliga uttryck väntar er. Och fint väder får vi också!

tisdag 9 oktober 2012

Färdigmålat


Nu är han nog färdig - gubben i fönstret. Och gör som Mira tror: går och köper sig en baguette, tar en pastis med de andra gubbarna på caféet vid torget, klappar en katt och går hem igen.

Det syns nog ingen större skillnad på bilden från igår men den har fått sig en "omgång" med diverse finputsningar och än så länge slipper den att målas över. Elisabet undrar över skuggeffekter på fönsterluckorna. Ja, det är ett pill, det är bara att hålla på tills effekten kommer!

Ett par av de andra tavlorna som nog kommer med på utställningen har också fått sin sista redigering och finputsning. Det har varit en varm målardag. 28 grader i skuggan under parasollet på terrassen så både Dessi och jag tycker att nu är det lagom. Dags att samla ihop penslar och färger och pusta ut!

Och bilderna är klickbara för den som vill kolla detaljer.

måndag 8 oktober 2012

Tavelarbete pågår


Den minnesgode påminner sig säkert om att en provencalsk tavla är i vardande. Hur det färdiga resultatet blir vet man inte riktigt än men slutet närmar sig nu efter ett par timmars pysslande med att få till det. I morgon är det färdigarbetat, blir det inte bra då, så läggs det åt sidan eller målas över.

Visst borde vi alla ta oss tid att hänga i våra fönster och bakom solglasögonen stillsamt kolla in vad som händer i den närmaste närheten? Här i ett hus nära oss i den lilla sydfranska byn. Snart går han till bageriet och köper sin baguette, det är vad jag tror.

Arbete pågår...

Jag tänkte att den som är road kanske tycker det är kul att se hur en tavla växer fram. Den här helgen deltar jag i det som kallas för den Nordiska Konstrundan här i Provence och som det så ofta blir hinner man inte med att göra allt man ska.

Måla nya bilder till exempel. Jag är sent ute men gör några försök ändå eftersom vi har så fint väder att jag kan sitta ute dessutom. Jag skulle förstås ha börjat med den kolskiss jag gjorde först men här kan man se hur långt jag kom igår när det gäller första delen av bilden. Ett första ytskikt, några detaljer som pilljobbet med fönsterluckorna, positionering av mannen i fönstret. Bakgrunden inne i rummet är ljusare i verkligheten och man ser det öppna fönstret tydligare.

Härnere målar jag i akryl eftersom jag inte har någon ateljé som i Sverige och jag vill inte ha lösningsmedel för oljefärg inne i huset. Det tar sin tid att vänja sig vid detta nya målarmedium som framförallt torkar så fort.

Efter lunch är det dags för målareftermiddag igen. Vi får se hur det går - det kanske blir övermålat alltihop, sånt vet man aldrig i förväg!

söndag 7 oktober 2012

För länge sen...


Idag, den 7 oktober för 45 år sedan gifte sig barnens pappa och jag i Herrevads kloster nära Ljungbyhed. Jag har själv ritat klänningen, tyget är tjockt och tungt siden från Sidenhuset i Stockholm, klänningen är sydd av det som då fanns, en hemsömmerska. När jag nu ser klänningen inser jag att jag hade kunnat gå en designerväg, men vad visste man då.  Den blivande maken ligger vid Sjökrigsskolan i NäsbyPark och bär förstås uniform. Vi är år 21 och 22 år och inom ett år blir vi föräldrar och vi kommer att klara den rollen trots vår ungdom. Så var det ju då!!

Den virkade och spetsstärkta brudkronan ligger fortfarande i sin sin lilla kartong. Kanske ett barnbarnbarnsbarn kan tycka det är är roligt att den finns kvar?

Grattis äldsta barnet  - sonen C. Idag 44 år gammal. Född exakt på dagen ett år efter vår bröllopsdag!!

Uppdatering: det kanske verkar som om äktenskapet är 45 år gammalt. Så är det inte. Vi hade lite svårt att bestämma oss framöver och skilde oss och gifte om oss igen. Och skilde oss igen. Sen snart 25 år är jag  gift med mannen i mitt liv så det är också ett långt äktenskap. Jag blev mest nostalgisk över den gamla bilden som minner om 60-tal och att vi var så förskräckligt unga när vi gifte oss till skillnad mot hur det brukar vara idag. Om man överhuvudtaget gifter sig!