lördag 5 november 2011

Bilder till födelsedag









Posted by Picasa

Födelsedag
















Om en stund blir det champagne i glasen, snittar med olika provencalska röror, italienska oliver och goda hemlagade franska korvskivor till. Och sen hemlagad kräftsoppa på nyskalade räkor följt av m ö ö r lammstek beställd hos slaktaren tillsammans med potatisgratäng med mycket vitlök och haricots verts. Sås gjord på lammstekssky.

Goda ostar tillsammans med hemlagad fikonmarmelad och så en italiensk efterrätt - tiramisu. Kaffe och choklad på det och kanske en rolig timjanlikör vi köpte när vi var i Gorges de Verdon för några veckor sedan.

Allt för att det är födelsedag och 23-årig bröllopsdag samtidigt och det måste man fira tillsammans med svenska grannarna även om regnet öser ner och åskan mullrar hotfullt mellan bergen. Se på mina 23 vackra rosor med små diamanter i - en ros för varje år och dyrare och dyrare blir det för den älskade maken som också numera skriver sina kärlekskort på franska. " Je t'aime" står det på det lilla kortet och på baksidan "Immer, Ever et Toujours".

Vi hoppas inte strömmen sticker och att vi får en härlig kväll!

Bilder till fransk kyrkogård








Nu i höstens Provence eldar man överallt och röklukten känns speciell. Här på kyrkogården vilar också en ung man, knappt 20 år som uppenbarligen har dött i en dykolýcka. Liten fransk läsövning kanske när det gäller dikten av Ida Scott Taylor som handlar om att ta tillvara nuet. Och tittar man noga på gravstenen ser man att den är full med guldstjärnor.

Och där står: "Nous sommes nés de l'amour d'une étoile et de la terre" - Vi är födda av kärleken mellan en stjärna och jorden. Klicka på bilden så syns texten. Fint!
Posted by Picasa

Toussaint. Fransk kyrkogård












Idag, på min födelsedag är det Alla Helgons dag. Vi har tidigare varit och lagt blommor på en saknad väns grav på kyrkogården med den vidunderliga utsikten. Nu är det höst i Provence och man eldar överallt och luften fylls med särskild röklukt.

Här vilar också en mycket ung man, inte ens fyllda 20. Han var dykare och man får förmoda att han dog i samband med en sån olycka. Han har en så vacker text på sin grav och kikar man tillräckligt noga ser man att på själva gravstenen är det fullt med små guldstjärnor och en text som säger: "nous sommes nés de l'amour d'une étoile et de la terre". Vi är födda genom kärleken mellan en stjärna och jorden.

Sen kan man undra hur det känns att ha sitt namn "föringraverat" på familjegravstenen. Födelseår men ännu inget dödsår. Känns det tryggt och bra eller är det lite läskigt?

Toussaint. Alla Helgons Dag










Så här vackert är det på kyrkogården där en saknad vän har sin viloplats. Se så fin utsikt och de vackra orden "nous nous retrouverons" är exakt desamma som Utvandrar-Karl Oskar skrev på sin Kristinas kors därborta i Amerikat: "Wi mötas åter".
Posted by Picasa

tisdag 1 november 2011

Bilder till Dessi löper amok





Posted by Picasa

Dessi löper amok





Det är Toussaint - Alla Helgonshelgen - i Frankrike och dags att åka till kyrkogården ganska nära oss där vi har en älskad släkting begravd. För ändamålet måste vi förstås köpa blommor och åker därför till handelsträdgården. Dessi är som vanligt med oss och får, som i nästan alla affärer, följa med in. Här blir det dock något annorlunda än vanligt.

Franska handelsträdgårdar har oftast också en djuravdelning där det finns fiskar, kaniner, hamstrar och råttor till salu. Plus djurfoder av alla slag, leksaker till hundar och katter, burar och regnrockar till småhundar (vilket vi återkommer till) och allt möjligt annat spännande.

Dessi har lydigt följt med oss i blomsteravdelningen men gör plötsligt ett ryck (därav de suddiga kamerabilderna) och far in i "aminaleriet", djuravdelningen. Här visar hon tydligt att hon tycker att vi ska införskaffa foder av en viss sort, hon rusar iväg genom gångarna och hamnar till sist i kaninavdelningen där hon kastar sig mot glasburarnar och krafsar för att komma åt de söta små dvärgkaninerna. Hussen får rycka in och på sista bilden vet jag inte hur han håller henne, jag ser bara hennes vilda öga.

Hon lugnar sig så småningom och följer sedan snällt med och hjälper till att placera blommor på graven. En regn- och fleecehistoria för frusna småhundar följde dock med hem och den har som sagt sin egen historia.

måndag 31 oktober 2011

Happy Halloween


Så står det överallt också här i Frankrike. I grannhuset hänger en girlang med detta budskap, huset är för övrigt helt inklätt i vit "spindelväv" och med andra läskigheter som har med skräck att göra. Själv har jag klistrat upp bilder på farliga pumpor och satt på dörren och vi har förberett med alla ljuslyktor vi har som står och fladdrar utanför ytterdörren.

Halloween, eller "allåviin" som man säger här är som sagt en stor dag/kväll för barnen. Alla klär ut sig och man ser fram mot "bus eller godisrundan". Här i vårt område har vi många barn och vi vet att det kommer att ringa på dörren i ett kör ett par timmar ikväll. Vi har beväpnat oss med godis, sen får man se hur länge det räcker. Vi har lärt oss att småpojkar i åttaårsålder gärna tar grabbnävar så det gäller att portionera ut i lagom mängd.

Här släpper man inte barnen ensamma. Bakom varje unge under 15 år står ett par föräldrar och bevakar. Det gulligast av allt är treåringarna med svarta ringar runt ögonen som faktiskt inte fattar vad det här går ut på. Föräldrarna ringer på och sen står det en liten minijävel där och bara tittar på en. Här säger inte barnen motsvarigheten till "trick or treat" utan försöker bara se ut som om de ska skrämmas.

Frågar men en sån där liten "mais qu'est-ce'que tu veux? - vad kan du vilja då?" så svarar de lite förskrämt: "des bonbons". Jo, karameller det vet dom att det kan man få. Just nu är klockan 1800 och nere i byn på torget framför kyrkan har man aviserat att "les sorcières", häxorna kommer att komma. Det är byns fantastiska festkommitté som ordnat till det igen. Så snart det är över börjar nog plingandet på dörren. Rapport kommer!

Happy Halloween

Bild till text om Halloween.
Posted by Picasa