fredag 31 maj 2013

Trädgårdspromenad i Provence. Rosmarin och lavendel

 
 


Any day now. Slår den ut, vår lavendel. Vi får ett hav av blålila stänglar som drar till sig mängder med gula citronfjärilar. Och så doftar det förstås.

På samma sätt som våra rosmarinbuskar. Det räcker med att ta trappstegen till nedre delen av trädgården för att känna doften av rosmarin på händer och kläder. Det känns att vi bor i Provence!
Posted by Picasa

Trädgårdspromenad i Provence. Våra rosor

 
 
 
 


Öppnar man dörren från vardagsrummet till vår terrass möts man av detta. Vi är kringgärdade av ett hav av blommande Flammentanzrosor som just i år är praktfullare än någonsin.

Trots att det är den 31 maj är det varmar i Norrland än här i Provence. Vi har sol och blå himmel men inte mer än ca 17 grader runt elvatiden på förmiddagen. I eftermiddag kommer det att bli varmare men vi har iskalla mistralvindar som sveper in då och då så någon sommar är det verkligen inte.

Våra vildsvin har förhoppningsvis dragit sin kos och representeras numera av den här "vild"-sinta trädgårdsfiguren som ska placeras i någon av rabatterna som symboliskt skrämskott.
Posted by Picasa

Trädgårdspromenad i Provence. På terrassen

 
 
 


Det här är uteplatsen för stillsam apéro framåt kvällskvisten och alla utemåltiderna under den varma delen av året. Nu blir det strax lunch uppdukad just precis där. Bon appétit säger fotografen som speglas i en av tavlorna i vardagsrummet!
Posted by Picasa

Trädgårdspromenad i Provence. Dessi och svenska smultron

 
 
 


Vi brukar kalla vår trädgård för "pudelträdgården". För att den är så lagom stor, den är helt inhägnad (utom när vildsvin gör hål i staketet) och för att Dessi älskar att vara här, snufsa runt, jaga katt ibland och skälla ut någon som går förbi på andra sidan häcken.

Det här är hennes revir och här finns också uteleksakerna. Och i rabatten har de svenskimporterade smultronen från Skepparkroken nära Ängelholm blommat över och kommer att ge oss något gott att mumsa på längre fram.
Posted by Picasa

Trädgårdspromenad i Provence. Flaskborsteblommor och mera rosor

 
 
 
 


I de roliga flaskborsteblommorna samlas humlor och bin. Besökaren ses inte på bild men hörs. Längst ner i trädgården har faktiskt de rosa klätterrosorna överlevt vildsvinsattackerna med välta krukor och spaljé. De doftar underbart och pryder också sin plats som snittblommor inomhus.
Posted by Picasa

Trädgårdspromenad i Provence. Kaprifol och oliver

 
 
 
 


Vår kaprifolväxer sig också kraftigare för varje år och ger nu efterlängtad skugga och ett bra insynsskydd. I år blommar den rikligt dessutom. Detsamma gäller vårt vackra olivträd som nu för första gången på tre år bär knopp. Eller vad man nu kallar det.

Det har beskurits kraftigt av vår trädgårdshjälp ett par år i rad och oliverna har därmed uteblivit. Nu har det bestämt sig för att kompensera detta och hela trädet står i knopp. Vi kommer att få mängder med oliver i höst!! 
Posted by Picasa

onsdag 29 maj 2013

Joyeux AnniversaireIgår var vi i La Cadière, en underbar liten ort inte så långt från där vi själva bor. Vi har bott på Bed and Breakfast här med fantastiskt service och underbar utsikt och den är inte mycket sämre från huset som min dotters franska svärfamilj har mitt i byn.

Där samlades vi för att fira yngsta barnbarnets ettårsdag med provencalsk lunch och som synes en smarrig chokladtårta med ett ljus på. Det delades ut födelsedagspresenter och "tröstpresenter" till storebror, fyra år och båda "Mamies", dvs farmor och mormor (mårr-mårr som storapojken säger) fick försenade Mors Dagspresenter.

En rolig barn och barnbarnsstund i genuin fransk tappning! Merci à tous!
Posted by Picasa