lördag 27 februari 2010

Växtfenomen

Förra årets kraftiga hyacinter ser ut att bli mini-diton i år. Och Mira som länge undrat när träden fäller alla löv härnere kan nu se att våra flerhundraåriga ekar sedan en bra stund står med helt nakna grenar. Vi - dvs maken - har blåst bort löv i mängder men just nu är det lite lugnt, de flesta har fallit och det är stilje när det gäller trädgårdsarbetet. Snart spirar det grönt igen och skolrektor O har indikerat ett trädgårdsbesök i veckan för att gå över vad som behöver göras nu när den provencalska våren närmar sig.

Det konstigaste av allt är att de till jul inköpta julstjärnorna inte alls beter sig som i Sverige. Där blev de ju efter nyår taniga och slinkiga och tappade alla underblad. Härnere blommar de och blommar och blir tätare och tätare och vill inte alls betraktas som julblommor. Och inte kan man slänga de här vackra blomstren - särskilt inte den vackra ljusrosa? De kanske vill bli året-om-blommor, vad vet man?

 
 
 
 
Posted by Picasa

Vår i Provenceträdgården

Rätt länge nu har påskliljorna blommat. Nu har alla slagit ut och det lyser gult i rabatten. Krokusen samsas fortfarande med snödropparna och nu ser man också att hyacinterna är på gång. Dessi har som vanligt roligt i sin lilla trädgård där favoritsysselsättningen är att hitta och tugga på pinnar. Och jaga löv och katter förstås.

Vi har varannandagsväder med ömsom sol, ömsom lite mulet med regnskurar. Men runt femton plusgrader mitt på dagen och HELT snöfritt!

 
 
 
 
Posted by Picasa

torsdag 25 februari 2010

Bloggerkrångel och lite om svenska fika-traditioner

Nu krånglar Blogger igen med inläggen. Här är bilderna till förra inlägget om de franska kostråden. Och som tillägg till det långa förra inlägget om fransk kosthållning, dieter och kulturella skillnader undrar jag:

Hur många kilon skulle svenskarna gå ner bara genom att skippa alla bullar, sockerkakor, semlor, pepparkakor, lussebullar, bakelser, tårtor etc som man både hemma men framförallt på jobben äter till den svenskaste av traditioner: fikapausen. På förmiddagen OCH eftermiddagen.

I andra länder dricker man kaffe eller te. Men inte katten käkar man bakverk till. En slät kopp kaffe är det som gäller. I England möjligen scones eller sandwiches till men inte dagligen väl?

När vi har goda vänner på besök härnere får de alltid fika-abstinens vid tretiden på eftermiddagen. När man då förklarar att det inte finns några konditorier här och att cafeérna enbart erbjuder kaffe och/eller alkoholhaltiga drycker med möjligen en ost- och skinkbaguette till, då uppstår förvåning.

Personligen är jag ingen "fika-person" Har aldrig varit heller så det är förstås lätt för mig att ha synpunkter på det onyttiga i bull- och kakintag två gånger om dagen. Mig passar alltså det franska sättet att äta - tre gånger om dagen och inga mellanmål. Om man sen heller inte dricker kaffe, ja då blir man förstås i många svenskars ögon en verkligt udda person!

 
 
 
Posted by Picasa

Franska kostråd - en paradox

Fetmaepidemin sprider sig i den rika delen av världen. Och de olika dietförespråkarna slåss mot varandra. I Sverige, har jag förstått inte minst genom de olika bloggarna, står "kriget" mellan Livsmedelsverk, traditionella dietister och överviktsprofessorn Stephan Rössner å ena sidan och LCHF-mat (Low Carb High Fat, för den som ev. inte visste det)med bland annat läkaren Annika Dahlqvist å den andra. Hur många GI-böcker som skrivits och hur många bloggar som Kostdoktorns det finns vet jag inte. Glykemiskt Index är på var mans läpp och i varje kvinnas mage verkar det som.

Jag har sett att det också bland bloggvännerna tycks vara en stor mängd LCHF:are och själv har jag också vänner som äter så, mer eller mindre strikt. Utesluter nästan alla kolhydrater och alltså inte äter pasta, potatis, ris, bröd men i gengäld kan frossa i smör, feta ostar, gräddsåser och bacon och ägg till frukost. Maken och jag har själva ätit så periodvis. Och visst - i början rasar kilona precis som vid varje typ av diet. Men sen tar det stopp och så är man farligt inne i jojo-bantningens trista värld. De finns förvisso de som gått ner 20-30 kg av att äta så här men följer man en strikt diet och har en klar målsättning så går man ner av vilken diet som helst. Sa sjukhusdietisten till oss efter mannens första hjärtinfarkt när det blev tal om kost. Varför? Jo, för att man är fixerad vid viktnedgång och följer ett schema för att tappa kilon. Så fort man gjort det och börjar äta "vanligt" igen riskerar man att gå upp i vikt igen. Och nästan ingen människa klarar att hålla sig till strikta dieter under längre perioder, det är därför jojo-bantningen är så vanlig.

Här i Frankrike ser man inte de våldsamt feta så värst ofta. I allafall inte såna där 300-kilosmänniskor som måste lyftas ur sina hus med lyftkranar som man ser på TV från USA. Men det är klart att det finns runda människor här också, ölmagar existerar och många kvinnor 60+ är svartklädda och rundmagade, precis så som det alltid sett ut härnere i Medelhavsområdet. Tänk på cafégubbarna och tanterna på sina stolar utanför husen.

Vandrar man i de franska storstäderna är det lite annorlunda. Fransyskorna där är sällan bukfettsugna, här håller man sig smal genom att äta på "rätt sätt", men inte heller direkt springa på gym och lyfta vikter vilket anses okvinnligt. Nej, man PROMENERAR. Går mycket alltså. Så som fina damer alltid gjort genom tiderna. Hållit igen på maten, snört sig och promenerat. Ridit damsadel kanske också någon gång?

Det talas väldigt ofta om Medelhavskostens goda inverkan och också om den "franska paradoxen". Den som visar att man här i Frankrike dricker vin, röker, äter goda ostar och tar sig en pastis och trots detta har hyfsat lågt antal människor som dör i hjärt-kärlsjukdom (men troligen fler med leverproblem). Franska kvinnor har högst medellivslängd i världen och bara här i vår lilla del av Provence finns över 250 av de 15.000 hundraåringar som redan nu finns i Frankrike. Pigga såna - de har klarat två världskrig dessutom! När de tillfrågas om varför de tror att de blivit så gamla så svarar de nästan samstämmigt: Ät och drick lagom, rör dig lagom, lev i ett gott äktenskap och i en bra och omtänksam familj. Odla dina vänner. Ja, sånt man redan vet. Det är inte tal om GI eller LCHF eller något annan kolhydratfattigt även om den som var först med hela konceptet var fransman, Michel Montignac, han med boken Jag äter och förblir smal.

Sedan ett år tillbaka körs en stor hälsokampanj i Frankrike. Som synes på bilderna är det landets samlade hälso- och nutritionsexperter som satt samman en guide till hälsosamt matintag - en kampanj som ska leda till hälsa helt enkelt. I nyhetsmorgonsprogram och i reklamfilmer och överallt annars hör man mantrat: Ät minst fem frukter eller grönsaker varje dag. "Mangez au moins cinq fruits ou légumes par jour". Det finns en särskild hemsida "mangerbouger.fr", "ätarörapåsig" där man kan läsa allt om hur man ska just äta och röra på sig för att återvinna och behålla sin goda hälsa. Det är en jättesatsning, ungefär som när vi i Sverige hade kampanjen "sex till åtta skivor bröd om dagen". Här kör man i första hand med de fem frukterna och grönsakerna. Man ska dessutom bara äta tre gånger om dagen, det är allt - frukost, lunch och middag. Inga mellanmål, man uppmanas istället att "ne pas grignoter entre les répas", gnaska inte mellan måltiderna!

Frukterna - grönsakerna är den första "regeln". Det finns åtta till. Och de lyder så här (och jämför nu gärna med LCHF)

Regel 2: Bröd, flingor, potatis och torkade grönsaker. Ät av detta till VARJE måltid och anpassa till aptiten. Gärna varierat och med tonvikt på fullkorn.

Regel 3: Mjölk och mjölkprodukter som yoghurt och ost: Tre av dessa produkter per dag. Variera intaget och välj ostar som är kalciumrika men med låg fett- och salthalt.

Regel 4: Kött, fisk, skaldjur, ägg och fågel: Ät en till två gånger per dag. Små portioner och med så låg fetthalt som möjligt. Ät fisk två gånger per vecka

Regel 5: Feta tillsatser: Begränsa intaget. Använd i första hand vegetabiliskt fett som olivolja. Begränsa intaget av smör och grädde.

Regel 6: Sockrade produkter: Begränsa intaget. Se upp med sockrade drycker och produkter som är feta och söta på en gång, typ bakverk, desserter, choklad, glass.

Regel 7: Drycker: Gärna vatten! Under eller mellan måltiderna. Drick helst lightprodukter och begränsa alkoholintaget till två glas vin (på 10 cl)per dag för kvinnor och tre glas för män.

Regel 8: Salt : Begränsa intaget. Använd jodsalt, salta inte utan att först ha smakat, använd ytterst lite salt i kokvatten och undvik de saltaste ostarna, charkuterierna och snacksen.

Regel 9: Fysisk aktivitet: Minst motsvarigheten till en halvtimmes rask promenad per dag. Att integreras i vardagen som promenad, gå i trappor, cykla.

I korthet kan man säga att man ska se till att få i sig frukt och grönsaker, hålla sig borta från fett, socker och salt. Och röra på sig en halvtimme om dan.

Här finns inte fikakulturen som i Sverige heller. Man kan ta "un café" men den är då utan smarriga semlor eller kanelbullar. Här bakas inga sockerkakor och tas med till jobbet, det äts inga mellanmål överhuvudtaget. Barnen får det efter skolan men det är inte så konstigt - man äter sen middag här, först vid 1930-tiden på kvällen.

Undrar vad Rössner respektive Doktor Dahlqvist skulle säga om de här franska råden? Och vad tycker ni??


 
 
 

onsdag 24 februari 2010

Kyrkobilder från Provence

Det här är medeltidskyrkan i Le Castellet, vår närmaste lilla bergsby. Alltid öppen, sval, mörk och med förtrollande ljus från fönster och dörrar.

Härinne går man stilla och tyst på stora medeltida, kullriga stenplattegolv. Jesus hänger på sitt kors på flera ställen eller sitter i sin mammas knä som staty i ett litet sidovalv.

Ave Maria ljuder vackert och lite ekande från några gömda högtalare. Vi tänder ljus för "absent friends", stannar upp en stund i vilsam stämning.


 
 
 
 
Posted by Picasa

Utsikter

Jag tror det räcker med att klicka på bilderna. Hoppas känslan av de vackra utsikterna går fram. Vi är i Le Castellet, vår närmaste bergsby med syster T på besök från Sverige.

 
 
 
 
Posted by Picasa

Vår närmaste bergsby

Högt uppe på berget ligger den lilla medeltida bergsbyn Le Castellet. Utsikterna är svindelvackra som Elisabet brukar skriva. Också inifrån en av de små butikerna syns det vackra landskapet genom de små valvfönstren. Huset är från 1400-talet, det märks på de tjocka fönstersmygarna.

Dessi, syster T:s "adopterade" lilla älskling är förstås också med!


 
 
 
 
Posted by Picasa

Vackert i Le Castellet

Vi åker på utflykt till vår kära medeltidsby Le Castellet. Överallt finns det roliga saker att titta på. Kolla vilken balkong!! Och så vackra fönster i lavendelblått och mintgrönt.

Nu slår man också upp portarna i de små butikerna och visar här bland annat vackra inredningsdetaljer. Och så de klassiska lavendelbuketterna förstås. Överallt luktar det gott av tvålar, lavendel, honung, doftljus och rökelse.

 
 
 
 
Posted by Picasa

Vårkänsla i Provence

Käraste syster T med vän kommer på besök. Från ett vintervitt och snöigt Sverige till ett Provence där solen faktiskt visar sig då och då även om vi har hällregn vissa dagar. Vädret är "capricieux", lynnigt.

Vi åker till den vackra medeltidsstaden Le Castellet, högt uppe i bergen. Solen skiner, vårfåglar kvittrar och syster T sätter näsan mot solen och njuter av den hisnande utsikten. Lunch äter vi ute med en stor kall öl. Härligt!

 
 
 
 
Posted by Picasa