söndag 17 november 2013

Söndaglunch på vingården


Vi åker till vår trevliga vingård där man en gång i månaden serverar den mest fantastiska söndaglunch i de vackra gamla lokalerna. Hemlagat, gott, annorlunda och rikligt. Idag var huvudrätten pärlhöna med god färs inuti och roliga grönsaker med smaker vi aldrig känt förut.

När man kommer dit serveras man en kir och till detta små snittar med goda provencalska röror. Sen kommer en varm "amuse bouche", en liten smårätt för att "roa munnen". Till förrätt en god fisk, sen kom den lilla mjälla hönan med sina tillbehör. Efterrrätt i chokladens tecken och som vanligt härnere tre olika sorters dessert. Dessförinnan en bit ost på salladsbädd och sedan kaffe. Till måltiden vatten och rött vin och rosé förstås från husets egen skörd. Till osten serveras alltid gårdens bästa vin, idag ett rött från 2007.

Man sitter vid långbord tillsammans med andra gäster som nästan uteslutande är fransmän. Idag var vi ett femtiotal personer som alla sorlar, pratar och har trevligt med varandra. Spännande människor träffar man här också. En gång när vi var här satt vi tillsammans med en fransk miljonär som såg ut som kommen ur en trettiotalsfilm  med slickat hår och beige yllekavaj. Han visade bilder på sitt magnifika slott i närheten av Toulon och berättade om de mest otroliga saker.

Idag träffade vi ett trevligt par där han berättade att han varit rymdforskare och varit i Sverige på 80-talet med sin utrustning . I Lycksele av alla ställen!! I Kiruna hade han också varit och Stockholm var förstås en otroligt vacker stad.

Han hade minsann ätit surströmming däruppe i Norrland och den upplevelsen gick inte att ta miste på att den satt spår för livet. Samma sak gällde för älgkon som plötsligt i den ljusa norrlandsnatten kikade in genom fönstret i den lilla koja där han satt och spejade ut i rymden. Älgar är mycket STORA konstaterade vi gemensamt!!

Det rara värdparet hade särskilt noterat att vi var där för att om-fira vår 25-åriga bröllopsdag och vår efterrrätt bars in med tomtebloss och gratulation i snirklig chokladtext. Och så applåder från de franska gästerna.

Här ska vi fira nyårsafton. Det blir en otrolig meny med hummer och gåslever och flödande bubbelvin förstås. Och "soirée dansante", dvs man har discjockey och dansar så som bara fransmännen gör och kan under kvällen. Och så får man hattar, konfetti och tutleksaker. Vi fick de sista platserna så det kommer att bli fullt med folk men ändå familjärt eftersom vi nu känner den här värdfamiljen väl.

Det ska bli roligt med en riktigt äkta fransk nyårsafton!

Snabbvisit i LuxembourgSådana här konstverk till efterrätt serveras på restaurang Le Sud i Luxembourg. Klicka och titta på detaljerna. Restaurangen är så nära en Michelinstjärna man kan komma och ligger inrymd i en före detta silo, idag fantastiskt inredd med hög lyxfaktor. Man får en liten fotpall vid sidan av stolen. Inte för fötterna men för att lägga handväskan på. Så att den kommer upp lagom högt!!

Aperitif intas i särskild lokal och man eskorteras sedan genom KÖKET med alla kockarna i vita mössor och ner i restaurangen. Under hela måltiden ser man vad som sker i köket som ligger upphöjt på nästa etage och inramat av gardiner så att det hela ser ut som den teaterscen det i verkligheten är!

Annorlunda minst sagt.