måndag 2 februari 2015

Trassel

Bloggen blir sorgligen eftersatt. Jag gillar att lägga in bilder till mina texter men sen en tid tillbaka är det stört omöjligt. Det går inte att ladda ner dem hur jag än försöker och vilka vägar jag än försöker gå.

Nu har jag en allvarligt sjuk dator som uppvisar trista symptom på andra fel också. Sånt som tidigare fungerat krånglar och allt är segt. Numera verkar hälften av mailen försvinna också och  det är ju allvarligare - det inser man när den kommunikationsformen fallerar.

Det här är ett bekymmer med utlandsboendet. Det är verkligen inte helt lätt att förklara för en eventuell fransk tekniker vilka bekymmer man har och eftersom datorn är "svensk" är det inte helt lätt för en fransman att kolla på egen hand heller. Inte  vet jag var man lämnar in den heller och om det ens är lönt det.

Maken som är hyfsat kunnig har gjort vad som göras kan - rensat och systemåterställt men ingenting hjälper. Det är bara att ställa in sig på att behöva skaffa en ny - den är sex år gammal och inte vet jag livslängden på datorer idag?. Problemet i dessa tider är att veta vad man behöver. Jag har Iphone och Ipad och med den senare klarar jag hela vardagens internetbehov och bättre än på datorn faktiskt. Jag har ett tillhörande tangentbord så jag borde kunna koppla ihop det med paddan och vara datoroberoende på det sättet.

Problemet är mest min bildbank. Under många år har det blivit tiotusentals bilder som ligger katalogiserade i Picasa och som hela tiden måste uppdateras och föras över på separat hårddisk för att inte försvaga datorn. Bara tanken på att byta dator och föra över all information från den ena till den andra gör mig också matt. Och ska man ha Mac eller Windows? Samma gamla frågor återstår och tekniken blir bara mer och mer förfinad. Min nya fina kamera har wifi och ska enkelt kunna kopplas till datorn men som den beter sig nu vill jag inte ens pröva.

Tekniktrött har jag plötsligt blivit och det går ju ut över kreativitet och skrivlust. För närvarande lägger jag ut lite information på Facebook och på Instagam (Monne44) för den som vill följa det franska livet. Men det blir ju mest korta nerslag.

Vi lever och frodas även om vardagen också innebär bekymmersamma inslag som nytillkomna krämpor. Tack vare den eminenta sjukvården får vi dock god behandling. Årets sverigeresa är inplanerad till i april så blir det aktuellt med ny dator får inköpet vänta tills dess. Att byta till franskt tangentbord är ingenting jag kan tänka mig. Gillar mina å, ä, och ö och dessutom sitter inte de franska bokstäverna där man är van.

Kanske är det Blogger det är fel på utan att jag vet om det? Om någon annan har samma problem får ni gärna berätta!