tisdag 18 december 2012

Färdigpyntat 2
Nu är det färdigpyntat både ute och inne. Turligt nog har vi en "julröd" ytterdörr där det nu står God Jul och på insidan hänger vår lilla äpplekrans tillsammans  med en patchwork-duk som jag fick av en amerikansk kollega i Californien för över 30 år sen. Var hon synsk måntro - såg att jag så småningom skulle bo i Frankrike? Hon kunde ingen franska och prickarna över e:et i Noël saknas men annars står det "Jul" och det är det ju snart.

Till och med på toaletten finns det julduk och ljusstake så nog har vi stämning i huset så det förslår. Vår lilla gran är anpassad till vårt inte alltför stora vardagsrum och har inte svensk julgransbelysning utan vacker fransk slinga där blinket är bortkopplat.

Ganska pyntad är den, den hade kunnat vara mera sparsmakad med enbart röda kulor och rosetter eller som vid något annat år enbart klädd med halmdekorationer. Men i år drog vi på och gjorde lite av Disney-gran. Glitter är dock bannlyst hos oss och inga svenska flaggor eller smällkarameller finns det heller.

Här ska i veckan göras egen paté, Jansson med hitsänd svensk ansjovis, potatisgratäng och revbensspjäll. Resten av det svenska är inköpt på IKEA, allt från skinka och sillar till snaps så det blir helsvensk jul i år för oss. Glögg med pepparkakor. svenska köttbullar och prinskorv har vi också så det är inte så svårt att vara utlandssvensk med ett Kampradvaruhus i närheten!

Färdigpyntat 1


I strålande sol och femton plusgrader varvar vi utevistelse med att plocka fram det sista av julpyntet och också klä granen. I Sverige gjorde vi det dagen före julafton men här i Frankrike klär man sina granar betydligt tidigare så vi följer med i detta. Helst ska de också när ett fönster så att alla blinkande slingor syns ut.

Runt oss klänger nu de fula plasttomtarna på sina stegar under fönstren. Vi har en pytteligen tjock sak som står snällt i köksfönstret. Valdemarsuddekrukan är fylld med julstjärna och julkorten börjar ramla in och läggs i särskild skål.

Julstämningen sprider sig sakta i huset.

Decembersol i Provence

Vädret skiftar visserligen här hos oss och ibland har vi lite kallare och regnigare väder. Men överlag är det så här det ser ut: blå himmel, strålande sol med fantastiska soluppgångar över bergen tidigt på morgonen, visserligen kalla vindar från norr men i lä på terrassen sitter vi så här. Temperaturen är runt 15 grader plus men förstås varmare än så i solen.

Vi har ingen snö i vår trädgård, den är fortfarande härligt grön och både husse och Dessi tycker att en solstund efter lunchen är härligt. Vi lapar i oss naturligt D-vitamin och Dessi får leka i sin "pudelträdgård" och jaga lite katter som kommer förbi då och då.

Roligast är dock att jaga virvlande eklöv. Klicka på bild 3 så syns hon i trappan mellan lavendel- och rosmarinbuskarna med löv i munnen! Riktigt valpig är hon i de här stunderna!