lördag 19 juni 2010

Parisinfluens

 

 

 

 


Trenden kommer från Paris - det är ju alldeles uppenbart. Victorias bröllopsklänning har samma skärning och samma detaljer som dotterns pariskreation som hon bar vid sitt bröllop för snart fyra år sen. Väldigt roligt att se!

Vi har, som sagt, kunnat se detta live också här i Provence. Vilket bröllop, vilken fest. Och vilken lycka - det strålar om Victoria och man kan inte bli annat än rörd. Den nye prinsens tårar vid vigselakten berörde också mig.

Hans mamma verkar däremot helt oberörd, något coolare har jag då aldrig sett, vi som ändå är i åldern när man gråter i kyrkan för allt.

Annars är det helt otroligt med dessa kreationer och alla kungahusen samlade till fest. Och så Stockholms gator fyllda av glada människor - det var och är speciellt att sitta i södra Frankrike och följa detta i ögonblicket. Unga människors lycka, det kan man faktiskt ta till sig, rojalist eller inte.
Posted by Picasa

Prinsessbröllop?

 

 


Nej, inte det officiella idag. Men väl familjens egen lilla "Principezza" som gifte sig för nästan fyra år sedan. Döm om min häpnad när jag såg Victorias klänning idag. Har hennes designer tjuvkikat på min dotters parisiska klänning?

Inte lika i alla detaljer men skärning, släp, klädda knappar och vikt krage är nästan exakt densamma. (Pappa ledde till altaret här också och det var inget tjafs kring det, emancipation sitter inte i den sortens gest).

Dotterns vackra klänning hade heller inte fem meter släp men var långt nog. Det veks fiffigt ihop till "krinolinstuss" under den senare kvällens festligheter och brudvals. Få se hur Victoria gör med sitt.

Vilket härligt bröllop. Och TACK SvtPlay som släppte alla rättigheter och lät oss utlandssvenskar se hela evenemanget live!
Posted by Picasa

torsdag 17 juni 2010

I katastrofens spår

 

 

 


Trots den dåliga bildkvalitet som det blir när man fotograferar från datorn visar de här bilderna med vilken kraft vattnet har vällt fram. Särskilt drabbad är staden Draguignan, bara några mil nordost om oss och orterna runtomkring. Det kommer att ta tid att återställa allt - det känns faktiskt ofattbart att detta har hänt väldigt nära oss och att ställen vi ofta kört igenom har råkat ut för detta. Vilka naturkrafter - så glada vi är att vi inte var ute på någon tur med husbilen i närheten!
Posted by Picasa

Som efter tsunamin...

 

 

 

 


Jag tror de här översvämningsbilderna talar för sig själva. Nu när vattnet här i departementet Var sjunker undan ser man med vilken kraft det kommit. Över tjugo döda, de flesta äldre som inte hann sätta sig i säkerhet i tid. På tv visar man den här sortens bilder men också hur vattnet stigit upp till taket i många hus. Förödelsen är enorm, broar, vägar, hus och bilar har förstörts och många hushåll är fortfarande utan både elektricitet och framförallt vatten.

"Deluge" säger man, syndafloden. Inte sedan 1800-talet har man varit med om liknande skyfall. Vi har två goda vänner i det drabbade området som vi inte får kontakt med, det känns lite oroligt.
Posted by Picasa

onsdag 16 juni 2010

Katastrofläge!

 

 

 

 


Kanske har ni läst om översvämningarna och skyfallen igår och inatt i södra Frankrike? Tack och lov har vi och vår by förskonats men bara några kilometer och mil norr, söder och öster om oss är det rena katastrofen. Vi drabbades av skyfall och kortare strömavbrott igår men i många städer och byar resulterade de enorma regnmängderna i översvämningar på flera meter. Vägar stängdes av, järnvägstrafiken mellan Nice och Toulon likaså och vid den stora motorvägen A8 stängdes både den och många angränsande vägar av. Flygplatsen i Toulon svämmades över liksom stora delar av Hyères, staden vid havet där våra vänner bor.

Vägen vi åkte till Carqueiranne längs kusten i söndags i strålande sol svämmades också över och bilderna på fransk tv visar vatten inne i varuhus, på vägar och i stadsgränder. Det kom på ett dygn lika mycket regn som under ett halvår och 12 människor har dött och flera saknas. Många togs med överraskning och hann inte upp på sina tak eller ur sina bilar. Över 200.000 hushåll är utan el och katastrofläge är utfärdat.

Hur lång tid det tar innan vattnet rinner undan vet man inte. Jorden härnere är torr och hård och kan inte ta emot den här typen av enorma vattenmängder. Bäckar, kanaler och floder förvandlas till lervällingskaskader med enorm förstörelse som följd.

Hur det ser ut på vägarna runt ikring oss vet vi ännu inte. Troligen bör man akta sig för de mindre och smalare bergsvägarna som ofta går tätt intill höga bergsstup. "Chute de pierre", stenmassor som rasar ner är inte ovanligt, särskilt inte efter en sån här historia.

Detta är förstasidesnyhet i Frankrike idag förstås - vi lever i meteorologiskt oroliga tider även här!
Posted by Picasa

måndag 14 juni 2010

Blomsterprakt vid havet

 

 

 

 


Vid stranden i Carqueiranne är det lummigt längs trottoarerna. Palmer, oleander som här är riktiga träd. Och så bougainvillae. Förstås. Den som blir så underbart fin nere vid havet men inte fås att överleva hos oss, bara några mil längre upp mot bergen. Man får njuta så här!
Posted by Picasa

På stranden

 

 

 

 


På stranden i Carqueiranne är det välordnat. Badvakt, polis och bänkar i skuggan för de lite äldre som inte går i vattnet men gärna sitter en stund på söndagseftermiddagen och betraktar havet. Och så några småpojkar som bygger sig något i sanden. Som småpojkar alltid gjort.
Posted by Picasa

Carqueiranne

 

 

 

 


Några ögonblicksbilder från vår utflykt till Carquerianne, en vacker och välordnad kustort nära oss. Vacker rondell, rolig trehjuling, svalt rosé till Moules Marinières. Med frites, denna märkliga blandning. Yum!
Posted by Picasa

Franskt badliv

 

 

 

 

Såhär såg det ut på stranden i Carqueiranne igår, en varm och solig söndagseftermiddag. 29 grader i luften, kanske 23 i vattnet? Som synes är det topless som gäller, åtminstone på den ena av stränderna. Och alla fransyskor är inte trådsmala!
Posted by Picasa

Utflykt

 

 

 

 


Egentligen skulle vi igår ha besökt ett fantastiskt flyguppvisningsprogram i närbelägna staden Hyères. Både i Sverige och i Frankrike firade man hundraårsjubileum för flyget med gamla och nya flygplan. Utanför på redden låg stora hangarfartyg, bland annat det franska Charles de Gaulle där presidenten Sarkozy också befann sig.

Inte bara vi utan tiotusentals andra hade tänkt sig samma utflyktsmål. Vi hamnade genast i milslånga köer in till själva staden och drogs sedan med i ett bilkaos av sällan skådat slag. Tillfälliga parkeringsplatser med busstransport till flygplatsen fanns visserligen men allt var fullt och fransmännens förkärlek för märkliga parkeringar gjorde gatorna näst intill oframkomliga. Efter 2,5 timmar i kö och 29 gradig värme och inte ens i närheten av flygplatsen och där uppvisningen redan börjat gav vi upp. Vi smet bakvägen ur stan och körde till den här trevliga hamnorten - Carqueiranne.

Ett vackert och välordnat samhälle med en fin småbåtshamn och flera mindre, vackra stränder med en vacker utsikt blev vår belöning. Här stannade vi istället ett par timmar vid vattnet, åt på restaurang och flanerade som andra längs med havet. Vackra småbåtar i pastellfärger och en med gullig text "Nous Deux", vi två fanns att bese.
Posted by Picasa