måndag 26 november 2012

Svensk sling-tv och Let's Dance på franska


Vi har numera på prov så kallad Sling-tv i huset. För ett par hundralappar i månaden kan vi koppla upp oss utan boxar mycket enkelt via dator och internet till Sverige och se ett flertal svenska tv-kanaler i realtid. Vi har ettan, tvåan, fyran, sjuan och Kunskapskanalen och det täcker väl det svenska utbudet. "Hej Dr. Phil" säger jag också som inte sett honom på några år!

Vi ser alltså Rapport, Solsidan, Beck och På spåret och Skavlan samtidigt som alla andra i Sverige och med fördragna gardiner och vardagsrummet inrett ungefär som det var i Sverige kan man ibland få för sig att vi inte alls bor i Provence utan fortfarande kvar på vår skärgårdsö. Kvällsrutinerna är ungefär desamma även om vi nu börjat äta middag något tidigare för att kunna titta också på svensk tv som börjar med sina huvudprogram betydligt tidigare än här i Frankrike. Här kommer kvällens sevärda program först klockan nio på kvällen, anpassat till franska kvällsmåltidstider.

I lördags skippade vi allt vad svensk tv heter även om vi tycker det är kul med nyhetens behag. För då sände man Let's Dance på franska TV1. "Dance avec les stars", dansa med stjärnorna, heter programmet här men det är exakt samma upplägg som den svenska varianten.

Jury består av en "elak" domare och några snälla. Alla proffsdansare förstås. Stjärnor är det också som precis som i Sverige får lära sig dansa med antingen kvinnlig eller manlig proffsdansare under intensiva veckor. Och så bedöms man både tekniskt och konstnärligt.

Let's Dance gillade vi i Sverige också. Men utan andra jämförelser får man ändå säga att här i Frankrike är detta en show av guds nåde. Jösses så bra de dansar, fransmännen. Här satsar man mest på de latinska danserna: tango, salsa, rumba och så jive förstås. Och ibland en sensuell vals.

Är det något de är bra på här så är det att leva ut känslor i dans. Det märker vi inte minst på våra byfester där dansglädjen är stor och många dansar otroligt bra. De här paren är så fantastiska att vi sitter andlösa framför tv:n och nästan applåderar i kapp med publiken när numren är avslutade.

Vi har redan våra favoriter och på lördag går den stora finalen av stapeln - gissa om Sling-tv:n får vila sig då också!

Bilderna ses bäst om man klickar på dem. De är tagna i kvällsmörker och det är tv-bilder så kvaliteten blir därefter.

Rum med utsikt


Det blir inte sämre med den här sortens utsikt när vi träffas, vårt lilla boksällskap. Kan man sitta så här och äta lunch och se ut över en vacker Medelhavsbukt och prata om intressant ämnen, då blir det en mycket bra dag.

Vi har sol till långt in på eftermiddagen/förkvällen och den kastar vackra skuggor i fruktskålen. Och ger ljus och växtglädje till pelargonerna som fortfarande står ute och blommar på balkongen!

Vänder man blicken lite åt sidan får man de vackra blå bergen i sikte. Notera rökslingan. Nu eldar fransmännen i sina öppna spisar eller tänder eld på lövhögarna och det ligger en tät blågrå rökdimma över hela landskapet. Och med det följer en speciell "höstdoft" från veden  som eldas. Vad det är för trädslag vet jag inte men det luktar väldigt speciellt. Och gott.

Bokcirkellunch
Vår lilla bokcirkel (som snart får förse sig med gourmetstämpel också) träffas igen. Den här gången får vi en underbar lunch med snabbmarinerade röd- och gulbetor och en slags torskfisk i sushi-form.

Trattkantarellsoppa i vacker skål med svampar plockade av värdinnan själv i Värmland.
Ostbricka däremellan på fransk vis förstås.

Sen en somrig "tarte" med färska bär - underbart vacker i sin form. Efter detta kaffe och livliga diskussioner om böckerna vi läst. Idén med vårt boksällskap är att läsa böcker av franska författare, både klassiker och moderna författare eller böcker om Frankrike skrivna av svenska eller andra författare. Ambitionen är att lära oss mera om landet vi lever i, kulturen, olika tidsepokers anda och värderingar. Och så lite historia på det.

Vi har hunnit med ett stort antal böcker nu när vi är inne på vårt tredje år. Och det är lika roligt och intressant varje gång vi ses och diskussionens vågor går höga. Lärorikt med olika infallsvinklar på hur man upplever samma bok dessutom.

Den här gången hade vi delvis frångått det franska perspektivet och läst två böcker av en svensk författare, Kristian Lundberg. Yarden och Och allt ska vara kärlek. Jag ska inte recensera dem här men vill uppmana mina läsare att som vi, stifta bekantskap med denne, för oss dittills okände men kritikerrosade författare.

Ett fantastiskt språk och en historia om dagens Sverige man faktiskt först inte tror är sann. Det blev många spännande inlägg om boken som handlar om"utsatthet och överlevnad, om arbetets villkor och om pengar". Framförallt avsaknaden av dem. En omvänd klassresa kallas böckerna också.

Läs dem!

Vi hade läst en fransk bok också, Bonjour Tristesse, av Francoise Sagan. För vissa av oss var det intressant att återuppleva 50- och 60-talets Frankrike med början till det fashionabla Rivieraliv som nu existerar fullt ut.