lördag 6 december 2014

Adventstider i Provence


 
Sedan länge har vi gråväder och regnet strilar dagligen. På sina ställen härnere orsakar det riktigt elände med svåra översvämningar men vi är förskonade från detta. Trots att vi har ljust längre på dagarna än i Sverige känns det ändå grått, trist och instängt.
 
Vi skulle behöva plantera lökar, fortsätta med evighetsjobbet att kratta upp alla eklöv och ekollon på tomten, plocka undan och ställa i ordning inför den vinter vi trots allt har här. Det får nu gå i omgångar mellan uppehållen. Samtidigt passar vi på att pynta lite för att få svensk adventskänsla.
 
Hos oss sker den verkliga omställningen till jul först dagen före julafton. Då åker granen upp och kläds och tomtar, ljus och juldukar finner sin plats. Fram till dess nöjer vi oss med adventsstjärnorna som beundras av fransmännen, vackra slingor ut mot trädgården, julstjärnor och liten början till juldekoration i köksfönstret.
 
Vi har ju som sagt varken advent eller Lucia här och är faktiskt helt befriade från att baka pepparkakor och lussebullar eller hålla med glögg. Vi byter heller inte gardiner, bakar pepparkakshus eller kokar knäck. Det är sånt man gjorde i vår värld för länge sen, då när det var viktigt för barnen. Nu är det underbart skönt att bara ta allt i egen takt och fundera över vad som kan vara viktigt på julbordet längre fram.
 
För det är klart att vi har ett sånt! Med IKEA i närheten löser sig alla svenska inköp och det kommer att bli både skinka, gubbröra, sillar, ägg med räkor, lax och rom, korvar, ostar och troligen till och med någon form av variant på grönkål. Svenska snapsar har vi medfört i somras och med franska inslag i form av skaldjur och "julstubbe", den klassiska efterrätten blir det här så bra det kan.
 
På lördag är det fest i byn igen. Då kommer tomten att komma, nerhissad från kyrktornet framför den stora bygranen med sina julklappar och "Rendrottningen" på sin släde kommer att parkera på torget framför kyrkan. Det blir upptåg och julklappar till barnen och troligen något annat spektakel. Och för de vuxna finns det "vin chaud", den franska "glöggen" i små stånd och allmänt trevlig stämning. Dit går vi då förstås!!

torsdag 4 december 2014

Svensk adventsgudstjänst i vår franska bykyrka 
Sedan flera år - och långt före vi flyttade till vår lilla sydfranska by - har svenskarna firat adventsgudstjänst just här hos oss i den här byn. Det är både lustigt och roligt förstås att det är så och en trevlig tradition som vi gärna bidrar kring att försöka ordna så bra det går.
 
Vi har en väldigt vacker kyrka i vår lilla by - ursprunget är förstås som vanligt väldigt gammalt -  men den nuvarande utformningen är från 1700-talet med olika tidstypiska inslag. Nu, i adventstider är dessutom hela främre delen av koret dekorerat med fransk julkrubba av magnifikaste slag. Det blinkar och lyser och själva krubban är placerad i ett landskap där man också placerat ett antal "santons", typiska provencalska träfigurer som representerar olika yrkeskategorier.
 
Lite kulturkrock blir det därför när vi sätter dit vårt lilla "altarbord" med sjuarmad röd ljusstake, julstjärnor och värmeljus på svensk julduk framför det katolska altaret. Men det blir fin stämning och när sen ett fyrtiotal svenskar tillsammans med svenske prästen från kyrkan i Nice sjunger de traditionella svenska julpsalmerna i den här miljön känns det väldigt fint. Vi lyssnar på svensk predikan och sjunger Hosiannah, Bereden Väg för Herran  och Var Glad och både maken, prästen och ytterligare svensk musiker gör hela upplevelsen till en fin stund. Klicka på sista bilden för att se pianospelaren, flöjtprästen och trombonisten och föreställ er hur det ekar vackert på svenska i de katolska valven.
 
Efteråt åker alla till ett mycket trevligt värdshus - ett gammal postskjutshåll från 1600-talet - och äter en härlig fyrarätterslunch som varar ett par timmar. Vi har det verkligen bra på alla sätt!