torsdag 18 december 2014

Julfest för barnen i byn, 3
Äntligen börjar teatern för barnen i byn. Det är en superproffsig föreställning där vi som svenskar plötsligt studsar till när vi hör skandinaviska namn mitt i de franska sångerna och dialogerna. Det är snögubben Olaf, det är Elsa och Anna och plötsligt är det stor dramatik kring en ren som är försvunnen. Och vad heter han om inte Sven. "Zvenn" som han kallas här.

Det faller artificiell snö, barnen ropar förtjust när "Zvenn" plötsligt dyker upp bakom granarna och den tjocke snögubben Olaf finns med på ett hörn hela tiden. Inte förrän jag dagen efter talar med min dotter med småpojkar i Luxembourg får jag klart för mig att detta är en av HC Andersens mest berömda sagor som förra året spelats in som Disneyfilm under namnet Frost. Eller Snödrottningen eller som på franska Reine de la Neige. Inte så konstigt att barnen kan handlingen.

Men lite märkligt är det att stå som enda skandinaver på vårt lilla sydfranska bytorg och se på en föreställning från den höga nord. Alla klichéerna fanns där också - Zvenns husse är klädd som man tror att samer är klädda och snön faller som sagt rikligt.

Mera anglosaxisk karaktär blir det när teaterföreställningen är slut. Då kommer Père Noêl och sätter sig i sin släde och barnen får gå fram och sätta sig i hans knä och svara på frågan om de varit "sage", dvs snälla under året. Tomten ser helt amerikansk ut och lätt förbryllade över kulturkrockarna går vi tillbaka hem via de upplysta bygatorna.

På byns hemsida ligger nästa dag alla bilder från hela evenemanget och där syns också  faktiskt bloggmadamen med make och hund där vi alla  tittar storögt på det hela. Det är härligt med denna levande by med massor med unga familjer dessutom. Ett gottt tecken och en härlig miljö att få växa upp i!!

tisdag 16 december 2014

Julteater för barnen i byn 2


 
Medan  skymningen sakta sänker sig samlas fler och fler barn på torget framför kyrkan för att invänta den utlovade barnteatern Snödrottningen. Barnen bjuds på varm choklad och de vuxna på "vin chaud" en sötare variant av glögg med pomeransskal. Alla får chokladbitar och mandariner och det bildas små pratgrupper överallt.
 
Belysningen tänds i alla träden och på husväggarna runt ikring där en och annan tomte också klättar. Barnen väntar stillsamt, det är inget skrik, inget bråk, inget bus. Föräldrarna är extremt närvarande och ser till att allt går lugnt till och det är en väldigt vänlig stämning överallt. Strax börjar föreställningen!!

Julteater för barnen i byn, 1I vår lilla by har vi en synnerligen aktiv festkommitté. Ständigt ordnas det saker och alltid är det genomtänkt och mycket kreativt. Nu i jultider står framför kyrkan mitt i byn en släde (bild nr. 3) där renen bär på en brevlåda där barnen kan lägga sina önskelistor till tomten. En vacker gran står också framför den fina freskmålningen av Ludvig den fjortonde och hans besök i byn.

Idag är det barnens tur att få se på spektakel. En teaterföreställning stundar - Snödrottningen av HC Andersen - fast vad det innebär vet vi inte riktigt än. Vi är nere i tid och ser hur mängder med föräldrar och barn samlas på den stora platsen framför kyrkan och ivrigt väntar på det som ska hända på scenen.

På baren tvärs över gatan är det ovanligt tomt men så är det ju söndagkväll också om än ljummet i luften. Sjutton grader klockan fem och än är det bara skymning.