fredag 19 november 2010

Vägen till byn

Så här går vi snabbast ner till vår by. En liten trappa, omgärdad av blommor och buskar som sköts av en av familjerna som bor bredvid. Det känns som att gå i någons trädgård fast det är kommunal mark. Några slingrande ojämna trappsteg till och vi är nere i byn. På hemvägen känner vi den starka lukten av rök - nu eldas det i både trädgårdar och i öppna spisar och det luktar mycket speciellt. Och så får man också det speciella blågrå diset över bergen - som en tunn hinna ligger det bort mot horisonten.

Idag har vi haft strålande sol, precis som i går. Utelunch och krattning av ekollon i mängder. I morgon svänger det igen och ska bli ordentligt med regn och kyligare. Men vi är glada för varje solskensdag och tar det med jämnmod.
Posted by Picasa

torsdag 18 november 2010

Byns coolaste katt


Den här sura typen sitter alltid på samma biltak (med egen buckla) nere i vår by. Som vanligt spänner han/hon ögonen i Dessi. Hon jagar gärna katt men INTE den här. Respekt!
Posted by Picasa

onsdag 17 november 2010

Häftig himmel i Toulon
Vi har varit på utflykt vid havet och åker hemåt strax inna det mörknar. Det har regnat och har nu klarnat upp men himlen är blygrå och kontrasterar märkligt mot den intensiva kvällssolen mot de gula husen. Vi sitter fast i kvällsrusningköer men det gör inget. Runt om oss är det bara intensivt vackert.
Posted by Picasa

Boksällskapslunch

Nu har våra vänner rest tillbaka till Sverige och vi åker till havet och Susannes stora hus för att träffa boksällskapsvännerna. Först får vi en härlig lunch - fänkålssoppa med stekt bacon- och svampröra och en klick äkta fransk crème fraîche, lite segrinnande och gulare än den svenska. Gott bröd och härliga ostar och till det ett underbart smör med små saltflingor i. Och så kaffe med "Tropézienne", den semleliknande tårtan från St. Tropez. Kalorier? Jo, det är det nog men ingen äter så mycket och det blir lättsam middag till kvällen så det går nog bra.

Sen står vi oss några timmar när vi livligt och engagerat - och också kunnigt, för det här är påläst folk - diskuterar vår senast lästa bok. Dessi tampas under tiden med en spansk hittehund av Christina på stationens sort - den här är stor och lite på och hon får freda sig vilket hon gör med besked så liten hon är. Det här är eftermiddagar när de är som bäst och vi åker hem i kvällstrafikrusningen och känner oss bara glada över den här sortens härliga möten.
Posted by Picasa

söndag 14 november 2010

Utsikter

Så här svindelvackert var det igår i höstens Provence. Utsikterna är från den lilla bergsbyn Le Castellet nära oss. Vinfälten glöder i eftermiddagssolen och nere på slätterna brinner de eviga hösteldarna som gör att hösten och vintern här får en särskild doft. Klicka på bilderna så syns det lite bättre.
Posted by Picasa