lördag 3 mars 2012

Moppe då och nu

Det här är familjens nya EU-moppe, hittills endast använd av husets herre som tycker detta är vansinnigt roligt. Han blir som en tonåring på nytt när han far ner till byn och köper bröd eller åker och slänger sopor eller postar brev. Madame ska så småningom också köra det nya fordonet, iförd hjälm förstås. Och pröva att åka bakpå som förr i tiden.

Den som vill se hur detsåg ut för många decennier sedan, i den verkliga tonårsperioden, kan kika in hos kompisen E som har det underbara nittonhundrafemtiotalet som sin bloggutgångspunkt. Just nu ligger cool vespa bild från 1960-talet och ger henne drömmar om ny vårmoppe. Kolla Femtiotalsjakten på http://.femtiotalsjakten.blogg.se


Vårrustning av husbilen


Här står hon, Liberty, vår fina husbil som nu tagits hem från "le gardiennage",den inhägnade uppställningsplatsen någon mil hemifrån. Där står den tryggt tillsammans med ett stort antal andra och vaktas dagtid av Madame med sin butik med olika husbilstillbehör och nattetid av vakt och övervakningskamera.

Just nu är våra unga grannar på sportlov så vi passar på att ta hem bilen för att rusta och göra ren, bekvämt parkerad utanför huset där den normalt inte får plats.

Nu är den tvättad, dammsugen, genomgången överallt, bäddad och utrustad med ny ugn och lite andra tillbehöver. Inklusive den nya moppen som enkelt går in i bagageutrymmet längst bak, det som på husbilsspråk kallas "garage".

Här är lite interiörbilder - vi tycker den är så fin, praktiskt och genomtänkt och som för detta  båtmänniskor tycker vi att allt i inredningen påminner om ett båttänk. Fast på hjul.


 Nu är det bara att plocka fram campingguider, kartor och resetips och vänta in bra väder och att de flesta campingar öppnarom några veckor. Vill man ha lite extra service i form av tömningsmöjligheter men framförallt eltillgång är det inte fricamping som gäller.

På kvällarna när vi "landat" vänder vi framstolarna mot sittgruppen, monterar tv:n ovanför köksbänken och får ett mysigt minivardagsrum. Den som vill gå och lägga sig gör det och drar för draperi mot sovavdelningen. Dessi älskar den här bilen, hon hoppar frivilligt in och har hållit husse sällskap under hans pysslingstimmar.

Svenskbesök i vårligt Provence

Här står tvår herrar och diskuterar husbilsangelägenheter. Lunch väntar, det syns på bubbelroséflaskan som snart ska öppnas och drickas till goda tilltugg. Våren har definitivt kommit till Provence efter en överraskande kall och snöig period. Här i goda vännernas by en bit upp från kusten har både rosenkvitten, citronträd (övervintrad inomhus dock) och olivträden klarat sig mycket bättre än många växter i vår trädgård.Vackra färska ranunkler står på matbordet tillsammans med gott rosévin från byns vinkooperativ. Och för den som bor permanent i södra Frankrike är det säkert mysigt att då och då kasta en blick på de typiskt svenska tavelmotiven med blåsippor, prästkragar och vitsippor vid tyllgardiner och en segelbåt på fjärden. Klicka på bilden och titta!

Vi har en trevlig eftermiddag tillsammans med god mat, intressanta diskussioner om Frankrikelivet som vi delat ungefär lika många år och så leker hundarna tillsammans, husbilen inspekteras och nya utflyktsmål diskuteras.

Vi sitter ute i solen till det är dags att åka hem och konstaterar att precis så här bra är livet i Provence, det som vi önskade oss och längtade till.