lördag 26 oktober 2013

Lunch på hög nivå i CannesVi åker till goda vänner som har en fantastisk våning i centrala Cannes. Med en stor balkong men också till vår förvåning en jättestor takterrass. Där bjuds vi på utsikt över havet, över Cannes och på god lunch. I sol, lätta vindar och 23 graders värme i slutet av oktober.

Det är ovanligt varmt också här. Sitter man så här och har trevligt, äter gott, dricker gott italienskt vin och avslutar med en god chokladmousse, ja då är livet faktiskt mycket behagligt! Lite roligt är det att sen köra tillbaka längs den berömda Croisetten i Cannes - den vackra strandpromenaden där det alltid är fullt med flanörer. Vi passerar också det berömda Carlton Hotel och andra vackra byggnader längs vägen. D y r t  - mycket dyrt tror vi att det är!!

onsdag 23 oktober 2013

Hem från byn
 
När vi går till och från byn från det område där vi bor har vi en så fantastiskt gullig väg eller stig som leder dit och hem. Här har vi varit på chokladfest och går igenom ett par smala gränder där det står en vattenflaska på varje trapp. För att hålla katterna från att kissa just där har vi fått lära oss.
 
Vägen går sedan tätt intill ett par bostadshus där barnen leker, katterna kommer och stryker sig och där det sedan är planterat på båda sidor om trappan som leder upp till vårt område. Det är som att gå i någons privata, fantastiskt vackra trädgård fast det är kommunal mark. En glad make står halvvägs i trappan med choklad och så det otroligt goda te vi också köpte.
 
Klicka på bilden så syns det att det står att det här är ett grönt te som är "änglarnas hemlighet och att "det är omöjligt att lämna ut receptet eftersom det är en hemlighet men låt er förföras!" Det innehåller vitt och grönt te , papaya och ananas och det är precis så himmelskt gott och förföriskt som det står på förpackningen!!

tisdag 22 oktober 2013

Franska höstfärger

 
Också här i Provence visar sig hösten i form av vackra färger. Inte så färgsprakande som jag sett att det varit i Sverige i år. Men det gulnar i de stora träden som lutar sig över floden Gapeau som rinner mitt i byn och vildvinet visar upp sig i annorlunda färger och påminner om den svenska hösten.
 
Lite konstigt är det eftersom vi har över tjugo grader på dagarna och sitter ute och äter både lunch och middag och minst av allt skulle behöva tända i öppna spisen eller elda för värmens skull. Ingen eldar härnere än - även om fransmännen gärna tar på sig en kofta tidigare än vi skandinaver ens skulle tänka på det.

Folk på festNär det är fest i byn då går man man ur huse. Det är verkligen festligt och fullsatt och ofta med uppträdande och musik också. Och lekhörnor för barnen.

Här är några smakprov på besökare och utställare. Men först den rara lilla skylten vid ett stånd med vackra handgjorda silversmycken. "Ni får röra. Med kärlek!!" Det är annat än "föremålen får ej röras".

Damen framför sina flaskor är en synnerligen driftig kvinna som driver en egen vingård nära vår by, en av våra favoriter där det också är regelbundna söndagsluncher som vi brukar bevista. Chokladmannen ser ju ytterst fransk ut i sin mössa och de andra människorna (som en del förstås nu kommer att reta sig på att jag fotograferat vilket jag högaktningsfullt struntar i) har jag lagt in här som exempel på att inte alls alla fransmän är trådsmala utan numera ser ut som folk gör mest.

Och en illgrön apéro unnar man sig också på torgets caféer.

måndag 21 oktober 2013

Chokladfest i vår by

 
I helgen som gått har vi haft årets stora byfest - Coeur du Chocolat - den stora chokladfesten. Det är en verklig begivenhet - det kommer tusentals besökare till vår lilla by med sina 2.500 invånare. Hela den stora parken fylls med tält med i första hand chokladtillverkare men också andra lokala tillverkare av gåslever, vin, smycken, bröd, oliver och annat som hör till den provencalska marknadstraditionen finns representerade.
 
Vi går ner och trängs i tälten och köper på oss förödande god  (och svindyr) choklad, lite doftande te och rostade kastanjer. Och beskådar folkvimlet och gläds åt att vi har en så rolig festtradition i vår by - nästan jämt är det någon form av arrangemang här, sist var det ölfest i tält med Sauerkraut och Knackwurst tillsammans med tyska grannbyn Geschwenda.
 
Men nu är det bara fransk choklad som gäller!