lördag 18 april 2009

Dessi solar sig och andra historier


Till Annika B och andra som undrar hur det går för Dessi.

Jotack, bara bra. Nya upptäckter varje dag. Och nytt bus.

Här har hon precis fått potatismosrester efter vår lunch för första gången. Det var väldigt gott men kletade fast sig i både gommen och mustascherna så det blev ett väldigt "efter-maten-slickande".

Till min förvåning såg jag att den här pyttelilla skruttan nu klarat att ta sig upp i en av våra solstolar alldeles själv. Och med en självklar min tycks hon mena att kan vi sitta där så kan hon!

Hon är extremt "lyhörd" och för varje ny typ av ljud så skäller hon tills hon blir tillsagd. Igår skällde hon på åskan, haha! Idag visslade jag på henne för första gången och hon blev alldeles ställd. Först visste hon inte varifrån det kom och skällde för det.

När hon sen upptäckte att ljudet kom från matten la hon huvudet på sned och lyssnade i omgångar på visslingen. Till slut var hon tvungen att få komma upp i knäet och luta nosen mot den visslande mattemunnen för att riktigt förstå vad det var som hände. Hemskt charmigt var det faktiskt. Hoppas hon så småningom kan komma att förknippa detta med att hon ska komma också.

Med rumsrenheten har det hittills gått hyfsat bra. Men hussen blir lätt förtvivlad när han varit ute en bra stund och hon bara kissar och inte bajsar. Utan gör det i lönndom bakom badrumsdörren fem minuter efter att hon kommit in. Det är mycket lösspringande stora hundar vid rastningsängen, kanske att hon blivit skraj och inte har ro att sätta sig.

Vi har haft vår städhjälp här igen och det var glatt igenkännande från både henne och Dessi. "Oh, mon petit chou-chou, ma coquine",, "mitt lilla kålhuvud, min lilla busunge", ropar Carole och Dessi som ju är tvåspråkig :-), blir så glad, så glad och hoppar på sina små bakben och viftar med framtassarna som den värsta cirkuspudel.

Den här gången grät hon inte när vi gick men åkte inte på dammsugaren heller. Den hade hon skällt på istället sa Carole. Kaxig som attan är hon, svansen rätt upp och voff och grrrr så fort hon hör något eller någon, både utanför huset och tomten. Fortfarande är hon så dum i huvudet att hon tror att det är en annan hund i spegeln och särskilt sedan hon var hos "toilettage-damen" och blev trimmad skäller hon på sig själv. Lite sådär i förbigående bara när hon går förbi våra spegeldörrar i hallen. Waff, ggrrr.

Det kontinuerliga buset består i att smyga sin in under våra skrivbord och ljudlöst (hon hörs verkligen inte eftersom hon är så liten och tyst) och norpa åt sig papper eller annat skräp från papperskorgen.

Det piper hon iväg med och förvandlar till utspritt skräp på nolltid.

Att vi varje morgon saknar våra strumpor och får leta efter tofflorna har vi vant oss vid. De återfinns på de mest mystiska ställen, lite lätt tuggade på. Favoritleksak just nu är annars en fransk fluffig dammvippa som hon återkommande snodde från Carole som till sist gav upp och gav den till henne!

Klicka på bilderna så syns hon bättre!


Posted by Picasa

Grand Var


Från blå-blåa IKEA i palmernas land åker vi inom ett och samma område till några andra varuhus.

Jag vet inte hur stort det här området är men oändligt känns det. Det kallas för Grand Var (Var är namnet på vårt departement) och här ligger, kilometer efter kilometer ett enormt köpcenter med olika varuhus och inomhusgallerior.

Inte ens i USA har jag sett en större "shopping mall" och vad man ska jämföra med i Sverige vet jag inte ens. Våra svenska besökare blir också mållösa över detta enorma ställe där ALLT, precis allt finns.

Just idag, när åskmolnen hotfullt tornar upp sig och sveper in bergstoppen i svarta slöjor åker vi till Conforama, ett franskt möbelvaruhus. Lite annat stuk på både möbler, lampor och förvaringsutrustning än på IKEA. Mera läder, orange och kitsch tycker vi som skandinaver. Men en del är riktigt läckert och det är kul att se en annan typ av inredningar än den typiskt svala svenska.



Posted by Picasa

IKEA i Toulon 2.


Det här är IKEA FOOD. Alla utlandssvenskars och också många fransmäns favoritbutik.

Härinne känns det ännu mer konstigt, särskilt när man ser vad som anses vara ursvensk mat, sånt som man inte tänker på hemma i Sverige.

Här finns köttbullar med gräddsås och lingonsylt förstås.
Falukorv. Lax på längden och tvären med gravlaxsås. Abbas sillar, ansjovis och romburkar. Tunnbröd (oj, det kom jag på att jag längtat efter, så det blev det) och knäckebröd och småkex och havreflarn.

Västgöta Klosterost och så alla frukt- och bärvarianterna; fläder, havtorn, blåbär, lingon, både som sylt och saft.

Godis förstås, ett Dajm-berg fast här stavas det Daim. Plus flera pallar med olika kokos- och chokladbollar från Delicato.

Framför damen i rött (som var amerikanska hörde jag) står svenskt öl och sen - märkliga känsla - ett hyfsat sortiment med Akvavit, Renat och olika småsnapsar och lite annan skandinavisk spirituosa. Ett mini-systembolaget som bara kan finnas här utanför Sveriges gränser. Föreställ er den här affären med sprit dessutom, i Kungens Kurva?

Jag blir faktiskt splittrad i min själ härinne. En del av mig är jättestolt över att vara svensk och komma från samma land som Ingvar Kamprad som ju har sina "nationalmonument" över hela världen. Han bor förresten ett stenkast härifrån på egen vingård i Le Pradet. Han umgås med ortsbefolkningen, cyklar omkring och pratar med alla och hur hans småländska franska funkar kan man ju bara gissa sig till. Har hört hans engelska:)

En annan del av mig, den som bara vill vara fransk, stretar emot lite när det gäller att skaffa sig ett svenskt skafferi. Jag vill egentligen inte alls köpa Kalles, sillar eller snaps utan ägna mig åt de franska ingredienserna och lära mig utifrån dem.

Samtidigt är jag också glad över att det här finns på tjugo minuters avstånd från byn - det är helt otroligt att vi har, inte bara IKEA utan ett otroligt varuutbud på så nära avstånd från vår lilla pittoreska by i bergen.

Posted by Picasa

IKEA i Toulon 1


Det är en rätt märklig känsla att gå omkring i ett ursvenskt varuhus med svenska möbelnamn som fransmännen uttalar faktiskt väldigt skrattretande.

Inte bara det utan också den klassiska IKEA-varmkorven heter här "Ött Dögg", hot-dog för 1,30 euro..

Man talar också om sitt miljöengagemant och säger "Vi älskar träden", "Nous aimons les arbres". Säkert handlar det om att man inte använder vissa träslag, jag läste inte så noga.

Väldigt gul-blått är det härinne!

Posted by Picasa

fredag 17 april 2009

Olivskörd 2


Här är våra avsaltade och genomsköljda oliver. Goda som de är men nu blir vi djärva.

I ena burken fyller vi på marinad på en blandning av krossad vitlök, salt, olivolja och vatten upp till randen.

I den andra gör vi samma sak fast med salt och provencalska kryddor - herbes de Provence.

Nu ska det hela stå minst en vecka i kylen och marineras färdigt.

Hade vi kunnat tro för lite drygt ett halvår sedan att vi skulle pyssla med egna olivinläggningar?

Vårt vackra fruktbara träd står nu redo för nya håvor inför nästa säsong. Och vi har haft en intressant utmaning som vi får se är ätbar!
Posted by Picasa

Olivskörd 1.


Egentligen skulle det här vara en bildgåta. För vem kan tro att det här är det egna olivträdets skörd, insaltat och omrört enligt alla konstens regler sedan 7 dagar minst.

Skördetid för oliverna är på hösten. I vårt olivträd på tomten har de svarta oliverna hängt med oavsett väderlek fram till nu.


Så vi plockade ner dem trots allt, läste på på Internet och frågade trädgårdsmästare O hur man gör.

Från att ha varit outhärdligt beska och sedan övertäckta i omgångar av havssalt i över en vecka har de skrynklat ihop sig och blivit mer och mer möjliga att bita i - och fått en typisk olivsmak.

Idag var det dags. På IKEA inhandlades gammaldags konserveringsburkar för olivförvaring.

På nätet har vi hittat en entusiast från Israel som smaksätter sina oliver med allt från harissa till vitlök och provencalska kryddor.

Nu sköljs allt salt av i omgångar, det går åt mycket vatten för att få bort både salt och olivsaft. Nu återstår nästa steg!

Posted by Picasa

IKEA och lite annat

Just som jag sätter mig för att ge er lite roliga bilder från det franska IKEA (där jag ler åt de franska damernas uttal av Ådran t.ex) så börjar det åska och dundra alldeles förskräckligt mellan våra berg.

Jag kan därför inte svara på kommentarer eller lägga in nya inlägg (bl.a om svenska försäkringskassan där jag tror ni kommer att HÄPNA över hur det går till). Måste stänga av datorn, här kommer blixt och dunder i samma ögonblick.

À démain - nu måste vi se till att Dessi inte utvecklar åskrädsla dessutom!

Härlig fredagskväll tillönskas alla som kikar in. I morgon ska ni få se hur vi har tagit hand om våra egna oliver dessutom!
Posted by Picasa

torsdag 16 april 2009

Anfadern inramad

IKEA tar ut sin tribut. Vi har haft hundvakt/städhjälp och varit på svenska varuhuset i Toulon. Kommer hem, nöjda men trötta!

Hemma finns nu löjrom, tunnbröd, Dajm, gravlaxsås och Västsköta Klosterost.

Det hade gått att köpa saker med fläder, blåbär, lingon, hjortron och falukorv med gräddsås och Akvavit också.

Det är inget fel på IKEA - deras Food-avdelning gör dock att man känner sig lätt förvirrad. Är man i kokosbullarnas land eller bland fransmän?

Hur som helst kommer vi hem med praktiska saker. Vi åkte inte dit för matens skull utan för badrumsskåp, hyllor, handdukshängare.

Inklusive en efterlängtad fin ram till Christinas otroligt roliga bild av Anfader Dessi. Äntligen sitter bilden ståndsmässigt i "Ribba". Perfekt nästan på millimetern i måtten. TACK igen Christina för denna otroligt roliga bild som förgyller min vardag ovanför mitt skrivbord!
Posted by Picasa

onsdag 15 april 2009

Vildblomster


Inte svenska vitsippor - men nästan. Och så vanliga ängsblommor och heter inte den blå "nunneört"?

Roligt att hitta den här också, den fanns på min skärgårdsö så det känns lite "hemma" att vandra här med blicken mot marken och känna igen sig.

I morgon blir det trädgårdsblommor. Vår trädgårdsmästare O har ledigt från rektorsarbetet på onsdagar (skolorna är stängda då) och håller som bäst på att plantera våra nyinköpta växter i trädgården.

Med benägen hjälp av Dessi som använder sin nyrakade små tassar som skovlar i jorden!
Posted by Picasa

Mellan hägg och syren....


....gäller inte här i Provence. Här är de vilda syrenerna vid ängskanten nästan överblommade. Och någon hägg har jag inte sett. Möjligen kan de vita mandelträden påminna något.

Åh, vad det känns konstigt. Syrener till påsken?

Det här är ju skolavslutningsblomma, studentbukett och början till den svenskaste av somrar.

Vilken överraskning att den fanns så här nära!

Posted by Picasa

Provence Verte


Strax norr om vår by börjar ett område som kallas Provence Verte - det gröna Provence.

Vi tycker nog att det börjar redan hos oss.

Så här ser försommargrönskan ut nu. Det här är vägen upp till byn.

Och det som ser ut som något slags sädesslag är gräset på ängen utanför huset som vuxit upp alldeles otroligt under den sista veckan då vi haft omväxlande sol, varmt och regn.

Stigen mitt på ängen (som är Dessis och andra hundars favoritrastplats) är början på vägen ner till byn. Här står ofta husen och bara mediterar medan Dessi nosar runt. Sämre utsikt kan man faktiskt ha!

(och klicka på bilderna!)

Posted by Picasa

Utmaning!

Libby har utmanat mig och jag tror att det hela går ut på att hitta sina tre bästa rubriker och berätta varför man tycker det.

Skriver man varje dag som jag blir det ett hästjobb av guds nåde.

Så när jag bläddrar bland alla mina inlägg så hittar jag igen historien om min farmor och farfars möte i Kiruna. Och delar av min släkthistoria därifrån. Mitt provencalska berg får illustrera lite av det svenska landskapet däruppe i norr.

Det är inga häftiga rubriker jag hittat men det är tre inlägg som jag själv gillar. Dels för att det var roligt att dela med sig av den romantiska historien, dels för att det finns bilder som illustrerar en svunnen tid, dels för att den inte har ett smack med "Livet i en sydfransk by" att göra och därmed är ett bevis på bloggandets förträffliga frihet: man bestämmer helt själv vad som ska stå i den! Inläggen ska läsas med det sista först för att få ordning på historien.

Jag kastar nu stafettpinnen vidare till tre andra bloggare med samma uppmaning, hitta dina tre bästa rubriker och beskriv varför, till:

Annika Bryn
Elisabet
Kesu
Posted by Picasa

Livet i en sydfransk by: Romantik i norr

Livet i en sydfransk by: Romantik i norr

Livet i en sydfransk by: Kiruna. Då

Livet i en sydfransk by: Kiruna. Då

Livet i en sydfransk by: Från Söder till Norr

Livet i en sydfransk by: Från Söder till Norr

En ros från Provence


Den här underbart vackra lilla rosen kom en av svenska grannarna med när vi alla sågs häromdagen.

Maken satte den i ett vanligt dricksglas tills vidare. Igår kväll när vi kom hem med nytrimmade Dessi sken kvällssolen så här fantastiskt på den.

Våra egna svenska Flammentanz har också hoppingivande knoppar!
Posted by Picasa