fredag 2 juli 2010

Bilder/Litterärt

 

 

 


Bloggerkrångel igen förstås.Så här såg det ut i värmen häromdagen. Och det är lika varmt om inte varmare idag!! 35 grader i skuggan klockan 20.00 på kvällen.
Posted by Picasa

torsdag 1 juli 2010

Litterärt

 

 

 

 


Det är inte bara fest, glam, sång och vin här i Provence. Vi lever vardagsliv som alla andra förstås men bryter då och då för andra trevliga sammanhang. Här är vi några stycken som samlats för att diskutera en gemensamt läst bok: Knut Ståhlbergs "De Gaulle, generalen som var Frankrike". Det är en tegelsten men en mycket intressant sådan som ger en bred och varierad bakgrund till både De Gaulles insatser under andra världskriget och hans senare tid som president.

Vi som pratar om det här är mer eller mindre alla permanentbosatta i Frankrike och det finns ett gemensamt intresse att lära och förstå både Frankrikes historia, kultur och olika skeenden som man inte lärt sig i Sverige. Det blir en rolig, intressant och givande diskussion i skuggan av de stora lindarna hos värdfolket. Vi dricker flädersaft med is och äter svensk kladdkaka under eftermiddagssamtalet. Senare mot kvällningen bjuds vi på en otroligt god melonsoppa med gräddfilsklick kryddad med herbes de provence. Och på toppen fint skuren Pata Negra-skinka. God och svalkande rosé till förstås.

Det är fuktigt, det mullrar av åska bakom oss och temperaturen visar på 35 grader. Vi har kommit in i den provencalska sommarhettan och det är inte bättre idag. Redan 25 grader mitt på förmiddagen och vi säger igen: tur att vi har "clim". Vi har svala 20 grader inne i huset men hettan slår mot oss som en vägg när vi öppnar altandörrarna ut mot trädgården. Det blir en dag i skugga i vår lilla trädgård och kanske ett poolbesök.

tisdag 29 juni 2010

Födelsedagsblomster

 

 

 

 


Så här vackra blommor fick jubilaren på sin födelsedag för några dagar sedan. Magnifika blomsteruppsättningar - de franska floristerna är verkligen duktiga och blommorna underbara. Det doftar fortfarande förföriskt i hela huset!
Posted by Picasa

Vänskapsmat

 

 

 

 


Inför jubileumsfödelsedagen får vi besök av goda vänner från Sverige. Som en förpresent bestämmer de sig för att bjuda oss på hemlagad festmåltid med lokala ingredienser. Allt är hemligt och det blir besök hos både vår byslaktare och vid fiskdisken på vårt supermarché.

Det här blev resultatet: bräserade pilgrimsmusslor med olivolja smaksatt med basilika och vitlök. Och sen en lammkotlett med sparris, haricots verts och en underbar sås med dadlar och rödvin!

Behöver man säga att detta var urgott? Vitt och rött vin till och en underbar ljummen kväll på terrassen. Vilken lyx att bli serverad sådan mat i sitt eget hem!
Posted by Picasa

måndag 28 juni 2010

Kul att titta på i Sainte Maxime

 

 

 

 


Nu blommar oleandern överallt i Provence. Giftig men överdådigt vacker i rött, rosa och vitt. Här är ett ståtligt exemplar utanför kyrkan i Sainte Maxime. Går vi vidare hittar vi en annan symbol för Provence, en "cigale" - syrsorna som nu också börjat sätta igång sitt eviga gnidande och gnisslande.

Och vilka stolsöverdrag? Och balkongen ovanför restaurangen lockar med bikini-flickor. Inte är det vackert. Men sällsynt!
Posted by Picasa

Kyrkan i Sainte Maxime

 

 

 

 


Inne i den lilla söta kyrkan i Sainte Maxime spelar någon på orgeln. Det är ofta så i de franska kyrkorna som alltid är öppna. Antingen är det organisten själv som spelar eller också har man orgelmusik i högtalarna. Blomsterdekorationerna är som alltid överdådiga - färska blommor överallt.

Och så ljusen, de som tänds för nära och kära bortgångna. Vigvattenskålen vid ingången och de små biktbåsen. I den här mer moderna kyrkan står det att man kan komma en viss tid för en "pratstund med prästen".

På en av tavlorna syns hur Veronica torkar svetten från Jesus panna. Det må ju vara den berömda Veronicas svetteduk det?

Svalt, tyst och stilla. En stund i en fransk kyrka ger alltid en känsla av lugn, ro och eftertanke. Här stjäl ingen kyrksilvret heller eller vad det nu är som gör att svenska kyrkor alltid är låsta?
Posted by Picasa

Sainte Maxime

 

 

 

 


Vi åker på dagsutflykt till Sainte Maxime, nära St. Tropez. Vi har lite drygt 7 mil dit och vägen går slingrande genom bergslandskapen, tidvis är det rena alpvägskörningen.

Här bor kungaparet och deras barn när de besöker Rivieran. Sainte Maxime känns inte som ett utpräglat jetsetställe som grannen "Troppan". Hamnen är förhållandevis liten i jämförelse och här ligger inga stora oljemagnatskepp. Gulliga gator med affärer och restauranger överallt och ganska turistigt är det. En söt liten kyrka mitt i byn och roliga detaljer kring marknadsstånd och hus gör att det finns mycket roligt att titta på.

Min syster med man är på besök och bor här ett par dagar och har det underbart skönt. Det solas och badas i Medelhavet som nu säkert håller 22 grader i temperatur. Stränderna är fulla överallt till långt in på kvällen. Här har man det bra!
Posted by Picasa

En bildgåta

 


En slags gåta är det här. För vad kan bokstäverna runt Jesus och i boken betyda? Jag har inte en susning och det känns som om man borde veta.

Detta är ingången till den lilla, ganska nya kyrkan i Sainte Maxime där vi varit på dagsutflykt. Inga prinsessor såg vi - det här är orten där Prins Bertil bodde och här finns det ganska oansenliga huset som kungafamiljen sedan övertagit.
Posted by Picasa

En rolig present

 

 

 

 


Maken har jubilerat. Och fick en uppvaktning som heter duga. Bland alla presenter och blommor fanns också det här: en vacker gratängform i provencalskt orange-rött. Och till det ett personligt skrivet recept plus tillbehör i form av färska lasagneplattor, bacon och chèvre.

Idag tillagades härligheten. Det blev en underbar lunch - klicka på receptbilden och följ det - alla ingredienser finns i svenska butiker också. Helt otroligt gott - om än något kaloririkt. Men det simmar vi snart bort i poolen. Här är 34 grader i skuggan och man tillråds att hålla sig i den, vi har ett tunt ozonskikt just över stora delar av Provence så det gäller att passa sig.

Tack, C och O för en jätterolig och kreativ present!
Posted by Picasa

Vad händer...

 


..om man lägger en sån här dörrmatta vid sin entré? (Vi behöver en ny eftersom vi har en hanhund som markerar sitt revir på vår gamla. Det är Dessi han vill åt.)

Men jag vågade inte köpa den här - texten stämmer ju för den delen inte heller!
Posted by Picasa