lördag 16 januari 2010

Mera Hav. Änglar, Lamm och Trénet

Ibland blir det lite synskt på bloggen. Christina associerar direkt till den franska melodi av Charles Trénet, La Mer, som har varit aktuell för mig idag. Annika hakar på med delar av texten - och här får ni andra - ni som är frankofiler, hela den franska diton. I morgon kanske min översättning kommer. Tips: (spela gärna igenom youtube-länken som Christina lagt ut en gång med alla avbrott som ingår så att ni sen slipper buffrandet. Andra gången går det utan störningar). Sen kan man sjunga med och bli glad och lite rörd.

La Mer
Qu'on voit danser le long des golfes clairs
A des reflets d'argent
La mer
Des reflets changeants
Sous la pluie

La mer
Au ciel d'été confond
Ses blancs moutons
Avec les anges si purs
La mer bergère d'azur
Infinie

Voyez
Près des étangs
Ces grands roseaux mouillés
Voyez
Ces oiseaux blancs
Et ces maisons rouillées

La mer
Les a bercés
Le long des golfes clairs
Et d'une chanson d'amour
La mer
A bercé mon coeur pour la vie

 
 
 
 
Posted by Picasa

La Mer. Havet

Idag har jag skrivit om Havet. Klart att det därför måste bli några bilder av det hav jag just nu lever vid. Det här är sådana bilder jag inte sorterar bort. Ingen våg, krusning eller himmelsbild över havet är den andra lik. Man kan ha hur många bilder som helst att fastna vid.

 
 
 
 
Posted by Picasa

torsdag 14 januari 2010

Fransk debatt

Utslagen av franskt host- och ont-i-halsenvirus och med trist regnväder utanför fönstret kurar jag på min säng och zappar mellan de franska tv-kanalerna. Och fastnar framför en direktsänd debatt från franska "riksdagen" som (tror jag och mera kunniga än jag får rätta mig) här är en senat.

Det är bilder från en gammaldags, 1800-talsliknande lokal, lite som i England. Här är inte tomma bänkrader som i Sverige, här sitter premiärminister, utrikesminister, sjukvårdsminister och flera andra. Medlemmar från oppositionspartier och regeringspartiet är bänkade. Påfallande många är kvinnor - alla är mycket välklädda och artiga och sirliga mot varandra.

Inledningsvis står alla upp och talmannen berättar om och uttrycker deltagande med offren för jordbävningen på Haiti. Ingående redogörs för vilka stöd- och räddningsinsatser som redan satts in från fransk sida. Det är experter, läkare, räddningspersonal, fältsjukhus, vattenreningsutrustning, ja allt som kan behövs och det är redan på väg, i första omgången fem stora flygplan med personal och material. Och mera kommer. Frankrikes ambassad har också rasat, det finns många haitier i Frankrike med släktingar som man oroar sig för. Engagemanget är djupt och äkta och jag blir väldigt imponerad över de franska insatser som kommer att göras och hur snabbt man organiserat detta i samarbete med USA och andra europeiska länder.

Vad gör Sverige? Litet land i förhållande till Frankrike men ändå??

Sen ställs välartikulerade och artiga frågor men ändå med udd och knuff till de olika ministrarna. Som svarar lika rappt och välformulerat de. Det är frågor till sjukvårdsministern om varför det beställts dubbelt så mycket influensavaccin än vad som visar sig behövas, nu när epidemien här i Frankrike dessutom anses vara över. Man kräver "transparence" och får det också.

En vänsterkvinna redogör för arbetslöshetsutvecklingen och risken för många att utförsäkras och hamna helt utanför de sociala stödsystemen (som det verkar bli för sjukskrivna i Sverige?)och får svar om hur regeringen tänker sig tackla det. Flera uppehåller sig vid att tre franska soldater dödats i Afghanistan och man vill veta hur utrikesministern ser på Frankrikes framtida deltagande där.

Skolan blir föremål för debatt - här har man problem med att många inte ens lär sig att läsa och skriva och invandrarbekymren är stora. Nu har man tagit beslut om att det bara får vara en tredjedel barn med invandrarbakgrund i de franska skolklasserna, blir det fler får man kulturella och språkliga problem.

Det hettar till ordentligt när nya tänkta företagsskatter diskuteras, särskilt en koldioxidskatt blir föremål för upphetsade diskussioner och för första gången "buar" man, applåderar och ropar kommentarer till talaren.

Det känns på ett märkligt sätt både likt en svensk riksdagsdebatt och ändå inte. Det här är ju frågor som rör alla områden i ett samhälle och de diskuteras förstås i Sverige också. Men här är alla ministrarna närvarande, inga tomma bänkar, inga "småfrågor" på landsortsnivå tas upp överhuvudtaget. Det är bara en fråga som ställs och det blir ett också bara enda svar. Befriande bra och distinkt formulerat, varje person har två minuter till sitt förfogande och håller sig utan talmannens ingripande exakt till det.

Proffsigt, kommer jag på med att tycka. Hur mycket som sedan är spel för gallerierna och fransk retorik har jag inte en aning om. Vi kan ingenting om den franska politiken än men håller sakta på att lära oss. Att titta på ett sånt här program är en bra inledning.

 
 
 
Posted by Picasa

onsdag 13 januari 2010

Min allrakäraste lillasyster

När man bläddrar bland tusentals bilder som jag förnärvarande håller på med dyker än det ena, än det andra upp. Här är mitt porträtt av min lillasyster som minsann inte är så liten idag.

Bilden är målad efter ett pyttelitet femtiotalsfoto, taget på Syster T:s tvåårsdag. En svag novembersol lyser in i det skånska hus vi då bodde i och lämnar skugga på väggen. (Libby på Femtiotalsjakten kan notera att tapetmönstret är från 1957. Diskret i det här fallet:-) Klicka gärna på bilden så syns allt bättre.

Målningen är min present till hennes femtioårsdag och det är roligt att se den hänga i hennes vardagsrum.

Visst är hon fin, min lilla två-årssyster? Hårtofsen har jag fixat, finklänningen med volanger är nog sydd av hemsömmerska tror jag. Polarn och Pyret ligger ljusår fram i tiden.

Visste ni inte att jag målade? Om någon vill ha porträtt av hund, barn eller barnbarn går det an att fråga! Hur jag målar kan man se på: http://www.swedishart.se/monica.axen


 
Posted by Picasa

Gissa lite igen?

Eftersom jag är drabbad av "rhume", fransk förkylning med halsont och enveten hosta har jag inte mycket ork över för annat än att gå igenom min bildbank i datorn. Inte är det lätt att rensa bort bilder tycker jag - många är ju vanliga vardagsbilder men skildrar framförallt sista året i Sverige, våra sonderingsresor inför flytten till Frankrike och sedan det oerhört intensiva ett och ett halva år vi nu bott härnere.

Jösses så mycket vi hunnit med, gjort och sett. På bloggen verkar det nog som om vi bara äter och dricker och festar runt. Men så är det ju inte, det är vardagsliv blandat med Provence- och Europaresor och besök i Sverige både vinter och sommar.

Förra julen var vi i Stockholm och träffade familj och vänner. Vi besökte bland annat ett mycket känt ställe i stan där de här bilderna togs. Inte precis idealiska fotoförhållanden men nu vore det väl katten om det inte skulle vara lite svårare att gissa vad detta föreställer?

 
 
Posted by Picasa

Mina vackraste bilder

Jag håller på att rensa i min bildbank. (Alldeles för många - tusentals för många bilder - begränsar datorkapaciteten). Jag kikar lite på andra bloggar mellan varven och så ser jag Smulans vinterbild, en alldeles otroligt vacker bild med blånande berg.

Och känner igen mig i min egen "hårddisk". Har inte jag själv tagit en nästan likadan bild? Jo, det har jag. I bergen på väg till Gordes, en av Frankrikes mest berömda, vackraste "villages perchées", hängande byar. De kallas så för att de är byggda på en bergstopp, ofta har en försvarsringmur kring själva bykärnan och hus som sedan klättrar längs berget.

Där var vi med min käraste syster T och systersonen J som kom på besök när vi precis hade flyttat hit. Hon ville tillbaka till den lite norrare del av Provence där hon tillbringat en tonårssommar, till den lilla byn Goult. Så vi gjorde en dagsutflykt dit. Och hänfördes av ljus, natur och utsikter. Och då var det bara början till allt vackert vi skulle komma att se och upptäcka framöver!

Jag ska försöka hitta fler av de godbitar som Provence erbjudit mitt kamera-öga och lägga ut mina vackraste sydfranska bilder lite då och då. Men varsågod och njut så länge!


 
Posted by Picasa

tisdag 12 januari 2010

Rätt bildgåtesvar

Grattis ANNIKA som inte alls var ute och cyklade utan hade helt rätt!!

Alla var nära rätt svar men bubblorna i glaset kommer inte från drycken i det. I staden Biot, inte så långt ifrån oss finns en glasblåsartradition med typiska bubblor inblåsta i de vackra glasen. Googla på Verrerie de Biot så hittar ni många vackra bilder på glas av alla sorter och i vackra färger.

Just på det här stället har man också en "Ligne Piscine", dvs glas i plast som är tänkta för lite rustikare användning - vid poolen till exempel. Här är ett våra "piscine-glas" med vanligt vatten i. Vi har också en hel serie glas i blått som används vid utemåltiderna, alltid lika kommenterade och uppskattade.

Den som vill turista i området måste absolut besöka glasutställningarna - det är de värda. Och Grattis också Elisabet för visad stor allmänbildning; visst är det så att keramikern Hans Hedberg också bodde och verkade i Biot. För den som inte vet var han en helt otrolig svensk konstnär som nog är mest känd för sina frukter i kolossalformat. Stora citroner, äpplen, körsbär i underbara glasyrer!!


 
Posted by Picasa

Det snöar i Frankrike

De här bilderna är från franska Télématin, nyhetsmorgonprogrammet, för några dagar sedan. Det ser fortfarande likadant ut på nyhetssändningarna - större delen av Frankrike är snötäckt och mera blir det. Idag var halva kartan röd -"Alerte Orange"-varning är utfärdad, dvs man väntar snö, underkylt regn och halka. I bergen är det risk för laviner och totalt sett är det halvkaos lite överallt verkar det som.

Just nu har man problem i norra Frankrike därför att vägsaltet tagit slut och man kan därför enbart nödtorftigt hålla de större vägarna öppna. Å andra sidan stänger man av dem när det snöar för mycket och alla lastbilar förbjuds att köra. Tålmodigt får chaufförerna hållas i sina stora bilar i 24-timmarspass innan de ibland i korta korteger släpps på igen, med polisbilar som eskort.

Precis som i Sverige blir många hushåll strömlösa och de allmänna kommunikationerna påverkas också. Flygen går inte, tågen stannar, stationer och flygplatser fylls av väntande passagerare. Som faktiskt, precis som lastbilschaufförerna ler när de intervjuas och säger: "Det är som det är, snöar det så snöar det". De enda som gnällt i fransk tv är ryska alpturister som inte gillade att sitta insnöade ett par dygn trots rätt fashionabla förhållanden.

Man rapporterar också från det övriga Europa som verkar ha det lika besvärligt med mycket snö. Från Moskva visas bilder på ett fruset Volga och kylrök från skorstenar. Och en vacker ung, blond ryska intervjuas och säger att så här kallt har det inte varit i "Mockba" på många decennier. "Men", tillägger hon med glimten i ögat: "Det är vi ryska kvinnor som fryser mest. Och det beror på att de ryska männen inte tar sitt ansvar och värmer upp oss!".

Den franske programledaren William och hans nyhetsuppläsare som alltid skojar och vitsar med varandra faller varandra om halsen och får skrattparoxysmer. "De ryska männen gör inte sin plikt, det är klart att vi som fransmän genast måste ta oss till Moskva och se till att värma blonda unga ryskor" deklarerar de fermt.

Bara i vårt lilla sydfranska hörn verkar vi klara oss från det värsta. Några enstaka snöflingor, frost på bilrutan och i gräset på morgonen. Och ett fruset vattenglas plus några tilltufsade växter. Värre än så har vi det inte och faktiskt är det ganska skönt! 
 
 
 
Posted by Picasa

Annan bildgåta

Det var ju "attan" också med mina bildgåtor. Svaret på den förra kommer snart, ska bara hitta originalbilden. Men vad är det här för något då?


 
Posted by Picasa

måndag 11 januari 2010

Bildgåta. Lika lätt som vanligt?

Jag lyckas ju för det mesta inte lura någon. Men kanske en och annan får fundera en stund över en mycket vanlig företelse här i Provence?

 
Posted by Picasa

Söndagslunch

Jo, den fick godkänt, söndagslunchen som inspirerats av Bert i Norrbottens goda recept. (Vi gjorde ingen förrätt men här kommer ett tips till sushi-frälsta som liksom vi inte har tillgång till japansk restaurang. Jag bredde wasabi (den gröna starka japanska pepparroten) lite tunt på laxskivor. Rullade ihop dem och lät gästerna doppa dem i japansk soya med wasabi irörd. Väldigt gott!!)

Den västerbottenostgratinerade kycklingen smakade väldigt bra tillsammans med den gräddiga grönsaksgratängen (squash, tomater, purjolök och skivade champinjoner). Enligt Berts tips svarta linser till och så en något salt men ändå god färsk spenatstuvning. Vi tog fram ett av husets bästa viner, present från dotter och franske svärsonen: ett fantastiskt rött vin från Bandol - fint vindistrikt precis här i närheten. Yum, så fylligt och gott. Åtta år gammalt!!

En riktig fransk långlunch blev det i goda vännernas lag inne i värmen. Ute yrde en och annan snöflinga och det var nog den kallaste dagen vi upplevt sedan vi flyttade hit.


 
 
 
 
Posted by Picasa

Snö i Provence

Minsann. I morse singlade enstaka s m å vita flingor i luften.

Temperaturen visade 0.8 minus (vad är det jämfört med 40 minus i Norrbotten som vi läst om?)

Vattnet i det kvarglömda glaset från utebokläsardagen för ett par dagar sedan är faktiskt bottenfruset. Samma sak gäller våra uteljus - det har blivit en slags vinter i Provence som vi aldrig varit med om.


Vi är så långt ifrån svensk vinter man kan komma men påminns om att minusgrader ändå uppträder härnere då och då. Tio mil norr om oss och i större delen av Frankrike är det mängder med snö och riktigt kaotiskt i trafiken.


 
 
 
 
Posted by Picasa