lördag 16 februari 2013

Kalendervisdomsord och liten helgutflyktJag fick en så fin svensk kalender för 2013 i julklapp av min käre man. Egentligen behöver man ju inte en sån numera, en sån som hänger på väggen men hos mig gör den det iallafall. Nu har jag ju lärt mig att stoppa in alla aktiviteter i nya Ihponen, inklusive påminnelser. I morse pep det kl. 0900 och jag påmindes om vad jag lagt in att göra idag. Prata om självstress!!

Självsvåldigt fotograferade jag därför av februari månads visdomsord från min vackra väggkalender. Klicka på bilden och reflektera en stund!

Själva plockar vi nu ihop kläder, mediciner, hundmat och paraplyer (jo det kanske regnar i morgon även om vi just nu har strålande sol och 15 grader) och far om en stund iväg upp över bergen till en annan vacker bergsby, La Cadière d'Azur där vi ska bo en natt på ett fint "chambre d'hôte" - ett privat bed and breakfast men på franskt vis.

Vi är på fördjupad upptäcktsfärd när det gäller vår närmaste omgivning och den här byn är supercharmig, ligger väldigt vackert och högt mitt i ett av de bäst vindistrikten i Provence, Bandol. Med gammal historia och svindlande utsikt.

Bilder och berättelser kommer förstås så småningom på bloggen.
Posted by Picasa

torsdag 14 februari 2013

Loving husband

 
 


Jag har sån himla tur. Som har en sån underbar man i mitt liv. Alltid uppvaktningar med mängder av rosor på födelsedagar/bröllopsdagar. Och det är klart att han kommer med en liten gullig skrivbordsblomma till mig idag också. Inte missar han Alla Hjärtans Dag.

Men bäst är det han skriver på franska!!
Posted by Picasa

Glad Valentin


.... eller vad man nu säger på denna internationella "kärleksdag". Här kommer iallafall en liten Amor istället för traditionella röda hjärtan. Med önskan till alla läsare att inte bara dagen blir kärleksfull utan livet i stort också!
Posted by Picasa

söndag 10 februari 2013

Titta det snöar.....

 
 


Till alla de som inte tror att vi får vinter med snö här i Provence. För nästan exakt på dagen för ett år sedan, den 12 februari vräkte snön ner över oss här i byn och på mängder med andra ställen längs franska sydkusten.

Nu i kväll börjar det igen. Från enstaka blyga flingor i eftermiddags har vi nu strax innan läggdags ett vitt täcke över bilarna, gatorna i området och i trädgården. Det är förstås inte som i Sverige än men man vet aldrig hur det kommer att se ut i morgon bitti. Det är fortfarande ett ganska ymnigt snöfall och det ligger kvar och töar inte bort.

Vackert i gatlampornas och trädgårdsbelysningens sken är det iallafall!
Posted by Picasa

Snöflingor och mimosakvist

 


Medan några lättsamma snöflingor singlar ner i vår trädgård och stillsamt parkerar sig på utemöblerna har vi återigen tagit in den magnifika mimosakvisten som vi fick igår från terrassen. Den gör sig fint i den blå kannan och ser väldigt svensk ut i färgerna.

Våra små bronsfiguriner verkar också nöjda med en vårbukett att besjunga.
Posted by Picasa

Hem från Bormes les Mimosas

 
 
 
 
 
 


Med reservation för att alla bilderna är tagna från bilen och i körfart rekommenderar jag ändå att klicka på dem för bästa upplevelse. Så här vackert bor vi och det är en nåd att stilla bedja om att vi får uppleva de här scenerierna till vardags, bara några mil hemifrån.
Posted by Picasa

Lunch i Bormes les Mimosas

 
 
 
 
 
 
 


Mitt på torget i den nedre delen av byn ligger några restauranger och caféer. Vi väljer Hôtel Bellevue - för den vackra utsiktens skull. Nu ser man inte så mycket eftersom man på vanligt vis har försett sina öppna ytor med tjock, nästan ogenomskinlig plast, klätt in taken med markiser och satt upp värmeelement.

Men här är en varm och gemytlig stämning och även om detta säkerligen på sommaren är en riktig turistfälla så äter vi ovanligt gott. Det är mycket folk - inga turister, bara fransmän från trakten. Och, som så vanligt under helgerna, tar man med sig sina äldre släktingar som bjuds på god mat. Här sitter Mami och Papi tillsammans med sina barn och barnbarn i vuxen ålder. Man äter gott, det sorlas lagom artigt, man dricker sitt vin och bryter sitt bröd. Och mot de äldre är alla artiga, hjälper till att dra ut stolar, erbjuder en arm åt en skröpplig mormor på lite krumma ben.

Vi får en flink och trevlig servitör, det går undan och maten vi serveras kommer direkt från köket, rykande varm. Paté och lufttorkad skinka till hussen, tartare på lax och pilgrimsmusslor till matten. Inte förrän hussematen kommer på bordet vaknar Dessi till: lamm tillagat på det mest utsökta provencalska vis, mört och doftande och med goda röror som tillbehör.

Jag tar en god fisk, flamberad Filet du Loup de Mer. "Havsvarg". Alla fiskar är goda härnere och just den här serveras på ett sätt som går att beskriva som typisk Medelhavsmat. En god bit grillad fisk, två pyttesmå potatisar istället för de svenska bergen och så resten en urgod ratatouille på paprika, lök, vitlök, aubergine och squash.

I denna trerättersmeny för 20€  ingår också efterrätten och vi tar våra klassiker: chokladmousse och crème caramel. Yum!! 
Posted by Picasa

I och omkring Bormes les Mimosas. En lördagsutflykt

 
 
 
 
 


I mimosatider (och det har bara börjat, snart exploderar allt i gult!) åker vi ner till havet, några mil ifrån oss. Bormes les Mimosas är en av de många orterna längs med kustbandet bort mot Cannes, St. Tropez och Nice. Här är bedövande vackert på sina ställen och man tror sig köra i en turistbroschyr.

Under sommaren är det inte ens lönt att tänka på att ta sig hit, allt är igenkorkat av turister. Men så här års är det framkomligt överallt. Gott om parkeringsplatser och möjligheter att kika runt lite. Som så många andra orter härnere klättrar bebyggelsen upp mot de omgivande bergen. Mera provencalskt än på den sista bilden blir det knappast.

Grand Hotel är säkerligen inte fullbelagt så här års men den ståtliga byggnaden står där med sina fönster ut mot Medelhavet. Till skillnad från växtligheten hos oss en bit upp i bergen finns här inte bara blommande mimosa utan palmer förstås och just i den här orten också ganska många exotiska kaktusväxter.

Som alla andra byar finns här historia från romar- och medeltid. Helgonet framför kyrkan heter St. Fransiscus och skickades ut till Provence av kung Ludvig den VI står det på sockeln. Väl framme fann han att allt var förrött av pesten - måste ju ha varit den omtalade digerdöden - men han stannade kvar och så läkte det hela ut. Någon gång i slutet av 1400-talet. Många är de byar som helt övergavs pga pesten och inte togs i bruk förrän många hundra år senare. Vi vandrar, som vanligt på historisk mark!

Klicka så syns allt bättre!
Posted by Picasa

Mimosa

 
 
 


Vart ska man åka härnere i mimosatider om inte till orten Bormes les Mimosas några mil från oss? I bitig nordlig vind men i strålande sol körde vi ner till havet och hade sen en fantastiskt trevlig dag i den här vackra och spännande staden vid Medelhavskanten. Redan när man kör in i staden ser man den blommande mimosan.

Det blir mera bilder från vår fina dag här lite senare. Men njut så länge av de vackra buskarna och träden och av den stora fina kvist vi FICK av en vänlig dam i "La presse", tidningsbutiken där vi köpte ett litet kort. 
Nu står den placerad utomhus för natten enligt instruktioner men har hela kvällen förgyllt vårt vardagsrum som nu mer och mer börjar likna en blomsterhandel. Doften hänger ännu kvar vid läggdags!
Posted by Picasa

Franska tulpaner, andra dagen

 
 
 


De känns nästan genmanipulerade, våra franska tulpaner. Jag tror aldrig jag har haft så här stora exemplar inomhus någon gång. Men de slokar inte, sträcker sig mot solljuset och håller sig raka och fina. Får som belöning nytt vatten enligt instruktion från blomsterhandlerskan och verkar växa ännu mera under resten av kvällen.

Det är ju inte särskilt originellt att stoppa ner kameran inuti blomman men det blir en rätt fascinerande bild ändå!

Klicka och se själv
Posted by Picasa

Franska tulpaner första dagen

 
 
 


Våra första franska tulpaner sätts i den vackra silvervinkylaren. De är så långa att jag måste kapa dem en bit och genast vecklar de ut sig och sträcker sig mot kvällsljuset.

Fantastiska är de. Undrar just hur de kommer att se ut nästa dag?

Alla natur- och blomsterbilder blir bäst om man klickar på dem förstås
Posted by Picasa