lördag 8 november 2008

Bara att titta på


Vår inne-murgröna sträcker sig mot solen.

Och den som tror att det nakna trädet tappat sina blad har fel. Det är stendött och står som en trist markör utanför vår tomt och spretar mot den höstklara himlen.

Nu torkar vi också ett fång rosépeppar vi fått av Susanne som har ett helt sånt träd i sin trädgård. Vid de gula gardinerna i vårt franska lilla kök.

Så här ser en typisk fransk gardinupphängning ut. Små snibbgardiner med liten tofs. Går att dra ifrån också men hjälper mot nyfikna blickar utifrån.

Posted by Picasa

Från min trädgård II


Lite mera höstfärger i solljus. Och skulle det behövas det kan vi fortfarande tända ljusen i uteljusstakarna.

Den svarta rosenstaken har följt med från mormors hus i Linköping där den satt i trapphallen på 30-talet. Nu sitter den på en provencalsk murpelare på vår terrass och är mycket nöjd med det!

Vår häck växer så det knakar i novembertider. Och skjuter röda, lysande skott!

Posted by Picasa

Från min trädgård


Här är de gula popplarna igen. Men de lyser så otroligt vackert mot de blånande bergen att det inte går att ta blicken ifrån dem. Vi är lyckligt lottade med en sådan utsikt.

På marken ligger de gula eklöven i mängder. För att inte tala om de stora ekarnas förmåga att släppa ifrån sig sina ollon. Går man en liten trädgårdsrunda poppar det runt ikring oss som i en popcornpanna! Plopp, ett ekollon till på gräsmattan eller i huvudet!

Idag skiner solen och det är t-tröjevarmt. Den vilda murgrönan slingrar sig ömt runt ett av våra träd och småstenarna mellan våra skifferplattor ger sommarkänsla.

Posted by Picasa

Lavendel och fransk brodyr


På matsalbordet ligger nu den här vackra duken med sina fina broderier. Säkert maskingjort men vem bryr sig. Mönstren, strukturen, hålsömmen och de grå nyanserna är en del av det "vita" Provence.

Det som inte är grällgult, orange och Lena Linderholmdekorerat med svarta oliver och gröna blad. Fint i och för sig men efter ett tag blir det för mycket för ögat.

Då vill man vila dem på den lika vackra lavendelpåsen med sin smakfulla rosett. Känn bara hur den doftar när man klämmer lite lätt på den!
Posted by Picasa

Euroflorist


Sent omsider kommer ännu en grattisbukett från Sverige. Eurofloristen i grannbyn ringer och ursäktar förseningen med än det ena, än det andra.

Men när de vackra blommorna kommer ler jag åt hur fint de ändå skrivit hälsningskortet på "svenska". Inga prickar på ö:na.

Dem har man sparat till Joel. Här heter det "Djoäll" och inget annat!
Posted by Picasa

fredag 7 november 2008

Vardagsliv igen
























Tillbaka till den sydfranska vardagen. Jag lånar makens lilla franska ordbok som är bättre än flera av de större lexikon vi har. Nu ska här nämligen studeras äkta provencalska recept.

Här äts det vildsvin, anka och KANIN!! Och till alla recept hör det grundläggande: squash, aubergine, tomater, lök, vitlök och olivolja. Kryddas med timjan och lagerblad för det mesta, ibland med någon annan "herbe aromatique".

Mycket vin är det i maten också, vissa grytor ska stå och puttra i timmar och här benas och fileas och flås på mammas vis. Vi får se hur det går med alla anklår och kaninstjärtsgrytor. (Det sista vet jag redan. Jag kommer ALDRIG att laga en kanin. Aldrig!)




Posten kommer punktligt med den lilla gula bilen och nu känner vi oss mer och mer integrerade i det franska samhället. Borgmästaren i närliggande by skriver sirligt till oss och berättar att den "badge" vi behöver för att kunna komma in och slänga våra sorterade sopor i det närbelägna "dechetterie" (något slags fonetisk omskrivning för "jeter" - slänga) nu kan avhämtas på det lokala borgmästarkontoret. Stämplat och underskrivet av honom själv med avslutningsfraser lika aktuella nu som för femtio år sen!

Man ringer från banken och bokar ett möte med Madame la Directrice som vill träffa oss och diskutera ett antal gratistjänster i samband med det konto vi nu har. Samma dag kommer också reklam från banken och vårt försäkringsbolag. Båda är de där "för oss" och med ett stort antal erbjudanden man knappt kan motstå.

Till skillnad från i Sverige slänger vi ännu inte reklamen. Den är utmärkt introduktion till det franska vardagsspråket och innehåller ett antal ord och fraser som behövs i det vardagliga livet. Det blir desto lättare att också vänligt men bestämt tacka nej till alla telefonsäljare som också börjat ringa och vill erbjuda sina produkter.

Det är svårt. Inte för att jag inte förstår vad de vill tala om. Men jag blir oftast full i skratt och får svårt att vara allvarlig. Maken heter Bengt, ett vanligt förekommande svenskt namn. Här uppenbarligen helt okänt. De artiga unga männen och kvinnorna ber alltid att få tala med "Madame Bengt" och de hör ju när jag fnissande får upplysa dem om deras misstag. Många "Pardon Madame" blir det!

Och mitt i vardagsbestyren skingras regnmolnen och solen lyser upp byns höga popplarna vars toppar ses från arbetsrumsfönstret. Barnen hämtas vid halvfemtiden från byskolan och kommer tröttkinkande traskande med tunga väskor tillsammans med mamma eller pappa. Snart är parkeringarna fulla med bilar igen, området fullt och köksfönstren lyser. Och lugnet och tystnaden sänker sig över nejden. Mörkt blir det först efter sex på kvällen - det är vår stora behållning just nu!



Posted by Picasa

torsdag 6 november 2008

Histoire d'or

Till alla nyfikna. Det här fanns i de vackra paketen. Fint va?!!
Posted by Picasa

Provencalska rosor

Susanne har färska rosor i underbara färger på frukostbordet. Ute blommar en sensommarros.





Och mina bröllopsrosor är lika fantastiskt vackra, nu i vas hemma i byn igen.




Posted by Picasa

Mera från Susannes trädgård


Bougainvilla, glödande vildvin, regndroppsglänsande citroner utanför knuten.

Och en porlande fontän förstås!


Posted by Picasa

Susannes trädgård


Så här ser det ut i Susannes trädgård i början på november. Lite höstfärger, magnifika pinjeträd och exotiskt blommande palm.

Och så ett stillsamt Medelhav precis utanför porten.

Posted by Picasa

Bröllopsmiddag II


Susanne har dukat med linneduk och gammaldags servietter. Lagt vackra växter från trädgården på bordet och vi tänder massor med ljus. En del flyter i kristallskålen tillsammans med romantiska rosenblad.

Madame "Le Chef" står själv framför sin magnifika spis. Här tillagas de mest fantastiska "amuses bouches", - "roa-munnen-förrätter" i två omgångar, efterföljt av underbar trattkantarellsoppa. Härligt - är det något vi också längtat efter så är det svensk höstsvamp.

På det en kusin till svärdfisk, köttig och god tillsammans med stekt svamp och mjälla haricoverts.

Pust, nu är vi riktigt mätta och helt tagna av detta överdåd, vi och våra goda vänner som vi firar tillsammans med. De var med på bröllopet för 20 år sedan också och bor själva i närheten av vår lilla by och Susanne.

Nu dukas det fram en magnifik ostbricka med mjuka goda ostar från får, get och ko. Med olika sorters bröd förstås och med hemlagad fikonmarmelad till.

Och till sist denna kaskad av mini-efterrätter på sista bilden. Allt hemgjort och i klar fyrstjärning Guide Michelin-klass. En mästerkocka är hon vår Susanne! På bilden, mousse på mascarpone och äpple med kaneldoft, en gelé-drink med äpplekrutonger och champagne, en luftig mandelbulle och smältande choklad till god glass.

Notera särskilt den lövtunna äppleskivan från trädgård i Sverige. Skivad tunt och torkad i fransk ugn. Yumm!!

Efter allt detta kan vi knappt röra oss. Förstås har vi beståtts de godaste av viner och champagne genom hela denna otroliga måltid. TACK Susanne för en fantastisk upplevelse!

Posted by Picasa

Bröllopsmiddag























Vad väntar i vår orientaliska svit i Le Brusc om inte 20 otroligt vackra rosor!

Jag har en mycket omtänksam och romantisk man! Varje år en bukett med lika många rosor som åren som gifta.


Värdinnan bjuder på champagne och skandinaviska snittar med lax och rom. Mums, det var ett tag sedan vi åt sånt gott!

I väntan på middagen boar vi in oss i det orientaliska.



Posted by Picasa