torsdag 27 augusti 2015

Överväldigande
Nu har vi varit hemma i Provence i lite drygt 14 dagar efter vår rundresa i Frankrike den här sommaren. Det blev inte riktigt som vi tänkt oss - otroliga värmeböljor ställde till det för oss och att turista i landet Frankrike under högsäsong  med trafik och överfullt precis överallt krävde en anpassning vi inte riktigt räknat med.

Men nu vet vi: Att köra i och campa i Frankrike, särskilt längs de attraktiva kustområdena under juli och augusti kräver sina förberedelser. Det är inte bara att köra på och tro att man hittar en övernattningsplats där man förväntat sig. Det är trångt på vägarna och det kryllar med folk överallt på de vanligaste turistställena. Tror man att man ska få uppleva hisnande utsikter eller stränder utan att vara omgärdad av mängder med folk så har man fel. Ofta är det välorganiserat men väldigt "turistigt" med mycket affärer med souvenirer och enklare restauranger som serverar faktiskt riktigt dålig mat. Till och med de  berömda crèpen i Bretagne var smaklösa och schablontillverkade.

Men vi hittade våra smultronställen ändå förstås eftersom vi varit här förut för länge sen och vet att det finns ställen dit egentligen bara fransmännen själva åker. Vi körde också längs med vackra småvägar och hittade fantastiska campingar med riktiga parkanläggningar - dominerat av hortensior i drivor i höga häckar. Aldrig att vi sett detta förut och just de här exemplaren fanns i höga buskar två meter ifrån vår uppställningsplats på en trevlig camping med gångavstånd till havet.

Bretagne är fantastiskt. Vackert, vilt och omväxlande. Och med behagliga sommartemperaturer, som en normalsvensk sommar. Vi slapp de 40-gradiga temperaturerrna och kunde vistas ute på dagarna. Väl hemkomna har vi återigen varmt -vissa dagar upp mot 30 grader mitt på dagen och bara lätt avsvalnande mot kvällen. Men det är ändå uthärdligt även om det inte blir så mycket utevistelse dagtid mer än utemåltider till lunch och kväll förstås.

Men nu håller allt på att lugna ner sig. På tisdag i nästa vecka är det "La Rentrée", dvs skolan börjar. Många har redan haft sina semestrar och återgått i arbete och allt känns som vanligt igen. Vi är en erfarenhet rikare och kommer nog, som förut, att förlägga våra Frankrikeutflykter till sommar och höst framöver - milslånga köer i ökenhetta  behöver man ju inte utsätta sig för frivilligt!