lördag 26 september 2009

Fransk dans


Häromkvällen fastnar vi framför ett program på tv. Ett dansprogram vars like jag inte tror jag sett sedan kanske Bingolottos början när det nu kan har varit? Sent åttiotal?

Var det inte då folk gick upp och dansade på Lokets uppmaning och det såg ut lite som det här?

Detta är vanliga människor, inte proffs som dansar runt med varandra väldigt elegant och engagerat. Först förstås till franskt musettedragspel, sedan blir det både tango och chacha och mera latinamerikanskt.

Det är ju inte som Let's Dance precis men ändå blir man glad över både musiken och dansen. Ett riktigt feel-good-program faktiskt. Och vi har också noterat att man verkar dansa mycket mera här i Frankrike än hemma i Sverige. Man har Thé Dansant precis som i England, eftermiddagsdanser på söndagarna med théservering.

På en välgörenhetstillställning i höstas blev det dans efter maten och när vi senast åt söndagmiddag på vår vingård bjöds det upp till dans efter måltiden till tonerna av urhäftig musik, spelad av inhyrd pianist.

Jättekul tycker jag som älskar att dansa. Och att bli uppbjuden sådär helt spontant av en artig fransman som dessutom dansade jättebra känns ju bra ovanligt numera. Fram för mera dans - vilken bra motion dessutom. Och riktig glädje i hela kroppen!

Posted by Picasa

Vännerna..


.. har kommit tillbaka till området. Vi bjuds på middag, god som vanligt, och tillbringar en trevlig stund i Provencekvällen.

Från deras balkong ser bergen annorlunda ut än hos oss och här blommar minsann bougainvillae - den fungerar inte hos oss bara ett kvarter därifrån insisterar trädgårdsmästar-rektorn O.

Jag ska nog göra ett försök ändå, den är så otroligt vacker och så typisk för blommorna som växer härnere.

Posted by Picasa

fredag 25 september 2009

Springa runt i ett ekorrhjul....


Varför heter det just ekorrhjul funderar jag? Det är ju mest möss och marsvin som springer runt i såna. Hade man ekorrar som sällskapsdjur förr och lät dem springa runt, runt i de här små ställningarna?

Jag är inte särskilt förtjust i varken möss eller råttor. Det var alltid obehagligt på vår skärgårdsö när Största Råttfångarkatten Cayenne kom insläpande med sina byten.

Men här, på Animaleriet, dvs zoo-avdelningen på vår stora växtmarknad Jean Rey, kan jag inte låta bli att stanna upp och titta på de små mössen som pinnar på inne i hjulen för glatta livet. En del blir så utmattade att de somnar mitt i maten till och med.

Klart det är bra med motion. Men lagom är bäst tycks ändå majoriteten av de små krypen tänka.

Och jag tänker att jag är oändligt lycklig som kunnat lägga alla yrkesåren åt sidan. Aldrig mer ett ekorrhjul för mig!

Posted by Picasa

onsdag 23 september 2009

Kvällsljus i Provence
Nu har vi snart varit hemma i två veckor och livet börjar återgå till det normala. Efter en period med mycket skyfall och åska kommer solen och värmen tillbaka. Det går upp mot 30 gradersstrecket framåt eftermiddagen och vi är glada att vi har vår klimatanläggning inomhus som ger svalka.

I trädgården har det vuxit alldeles oerhört under sommaren. Idag får vi hjälp av vår vackre O, trädgårdsmästaren som också är byskolans rektor. Han kan det här med beskärning av lavendel, rosmarin och alla buskar och häckplantor som skjutit skott i medelhavsvärmen.

Dessi, fortfarande svensktrimmad med korta öron kontrollerar sitt trädgårdsrevir medan husse och matte tar ett glas rosé på altanen och förnöjda tittar på vackert skuggspel på balkongluckorna och kvällsolens sken på rosenbuketten.
Vi är alla tre mycket nöjda med att vara hemma i byn igen!


Posted by Picasa