tisdag 29 mars 2011

Här står tiden stilla
På den skånska gården som snart ska rivas och ersättas av ny, står tiden stilla. Det är tomt och utflyttat efter förre ägaren men lite står kvar och påminner om en svunnen tid. Kaffekannan, köksskåpens lutning, speceriförvaringen och spargrisen ger häftiga barndomskänslor.

Öppna skånska landskap
Snön försvinner tack och lov och vi åker på utflykt till gammal skånsk gård med mark som snart ska bebyggas med nytt. Dessi som tillbringat dagar i sin lilla korg i husbilen får mycket spring i benen och undersöker nogsamt den vackra träddungen i ett hörn av ägorna som också innehåller en fornlämning.

Äntligen skiner solen, det är varm på läsidan, vi dricker kaffe utomhus och ser ut över havet som ligger nära, nära.

Skånsk snö och dimmaHos kära Syster T vid skånska havsbandet vräker snön plötsligt ner och överraskar oss som bara har sommardäck. Den ligger inte kvar så länge trots allt men det blir grått, rått och dimmigt över det vackra halmtaket. Och fåglarna hittar tillbaka till matbordet.

Vi bestämmer oss för att inte jaga på ner genom Europa med risk för mera snö utan väntar på bättre tider och träffar familjen i lugn och ro istället.

Isande kall och öde svensk campingNorrköpings camping Himmelstalund. I mars 2011. Det är isande kallt och snorhalt överallt. Övergivet förutom några husvagnar där det bor tillfälligt arbetande järnvägsjobbare.

Glassgubben får allt vänta ett tag på besök. Och visst syns det hur kallt det är? Vår provencalska vår är långt, långt borta.

måndag 28 mars 2011

Hemresa genom vintrigt Sverige
Vi börjar vår hemresa från Sverige till Provence efter en vecka i ett snöigt, kallt men faktiskt delvis soligt Stockholm. Vår GPS överraskar oss genom att föreslå att vi ska ta oss till E4 via Drottningholm och Ekerö. Det var länge sedan vi var där så vi lyder!

Och hamnar vid ett nytt färjeläge, en överfart vi aldrig gjort trots alla år i Stockholm. En vacker tur med betaljfärja i ett issörjigt Mälaren. Tur var det att färjan gick direkt när vi kom, annars hade det nog blivit de där två semlorna för 35 kronor!

Vårvinter i Stockholms skärgård
De här välkända synerna mötte oss när vi besökte goda vännerna på Ljusterö under vår Sverigevistelse. Från det vårliga Provence for vi genom ett kallare och kallare Europa där vi i norra Tyskland verkligen frös om händer och fötter och kom till sist till en snöig Stockholmstrakt.

Roslagsvinter med färjetur över isiga sund har vi levt med under många år innan vi flyttade till södern. Det kändes väldigt hemtamt!

Vårblommor i min provenceträdgård
Så här vackra syner mötte oss när vi kom tillbaka från ett kallt, tidvis snöigt och ganska trist mars-Sverige. Just nu har vi några regndagar men vårkänslan har övertaget. Häromdagen 20 grader varmt och sol. Härligt!!

söndag 27 mars 2011

Hemma i Provence igen
Efter nästan tre veckor på väg till, i och sen på väg hem från Sverige möts vi hemma i Provence av ett ljuvligt sommarväder. Grannarna berättar om regn och rusk under vår bortovaro men just när vi kommer är det 20 grader varmt och sol. Och under tiden vi varit borta har det hänt massor i trädgården. Nu blommar pingstliljorna och de vackra tulpanerna vi satte i höstas. Och ogräset frodas det också. I Sverige var det isande kallt, sol ibland men riktigt mars-fult och tråkigt med svarta snöhögar, ispuckliga gator och så förstås ett riktigt snöoväder som drabbade oss precis när vi på kvällskvisten körde med sommardäck på oplogade skånska landsvägar. Usch! Hellre då regn i södra Frankrike! Sista biten av resan tillbaka, från Lyon ungefär 45 mil från oss, reste vi genom ett grönt och skirt landskap. Fälten var gröna, vissa träd var i knopp och blomning och körsbärsträden lyste vackert vid sidan av motorvägarna.