lördag 18 oktober 2008

Provencemat


Här gäller det att gilla läget. Tallriken på första bilden innehåller "Aioli". Rätten heter så på menyn. Det är lätt förbryllande eftersom man ju lärt sig att detta är fransk vitlöksmajonnäs. Hur kan en hel rätt heta så här?

Här kommer den i sin rätta skepnad: en liten båt med fettackumulerad sås men med SÅ rätta tillbehör: kabeljo (torsk är lika sällsynt här som i Sverige), några musslor i sina skal, en liten nyfångad och extremt svårskalad krabba och de vanliga nyttigheterna som potatis, haricots verts och blomkål.

Men med allt doppat i aioli blir middagen på en av medelhavsöarna helt underbar. Lika nyttig är förrätten - tapenade och vitlöksröra i vilka man förutsätts doppa de råa grönsakerna. GI-profeterna - släng sig i väggen - eller också har de helt rätt? Gott och kanske nyttigt ändå ?
Posted by Picasa

Medelhavet


Har man goda vänner med segelbåt kan det hända att man får en liten seglats på Medelhavet. Det finns inte öar som i våra skärgårdar men några är dom. En är Port Cros. Det är en liten gullig hamn där man tror att man är i Västindien och inte i Frankrike

Havet befars också av stora krigsskepp, här på trolig Nato-övning.

Posted by Picasa

Tomteland i Provence


Vi for till handelsträdgården för att handla blomsterlökar. Här finns påskliljor, scilla, tulpaner, hyacinter, snödroppar och krokus att plantera - precis som i Sverige. Lökarna var satta på undantag.

Vi hamnade i ett veritabelt tomteland, här saknas ingenting för ett perfekt juldekorerat hem. Eller gran, som också fanns i olika utförande. Att fransmännen är lika tokiga i julpynt som amerikanerna hade vi ingen aning om.


Posted by Picasa

Katt på het plåt

Skrev jag om fina franska katter? Den här har flörtat länge med oss och parkerar sig gärna på vår varma motorhuv. Den uppskattar nog att vi har en fransk bil. När den inte värmer magen klättrar den gärna i våra vackra ekar i trädgården. Den där vi har utsikt ner mot byn och den vackra kupolen på kyrkan.

Posted by Picasa

Mera vin

Här är det mera vin på gång. Last efter last tas in för tillverkning. Den uppmärksamme tittaren ser att det också äts. Och dricks vin - här på "svenska" Rabiega, Systembolagets fd vingård, numera ägd av familjen Åkesson från Sverige.


Posted by Picasa

Ljuset i en tunnel och höga berg och djupa dalar

Landskapet i Provence är fullständigt bedövande vackert. Och skiftande. Här, efter ljuset i tunneln, öppnar sig ett otroligt bergslandskap. Djupa, grönskande raviner efterföljs snart av slättlandskap. Vi åker omväxlande på höjder 600 m över havet och så är vi nere på "fasta marken" igen.

Här är vi cirka 10 mil upp från kusten, en bra bit från vår by som ligger 2 mil från närmaste strand.


Posted by Picasa

Bara vackert


Här behövs inga ord. Bara vackert med franska höstlöv och det lavendelblå!

Posted by Picasa

Väldigt franskt

Går det att ta miste på var vi befinner oss? Här i byn bor cirka 1000 människor som konsekvent ratar torktumlare. Det är en konst att hänga lakan, det inser man.

Man låter sig också upplysas nattetid av vackra gatlyktor och Moder Svea heter säkert något annat på franska men hon står där centralt placerad mitt i byn. Och påminner oss om La Patrie med sin tricolor-flagga.


Posted by Picasa

Vinets förlovade land

Vi bor i ett vinland. Överallt ligger vinfälten, omsorgsfullt omhändertagna av de otaliga vinbönderna. Alla har sitt "recept" för tillverkning, det tävlas och delas ut diplom och stoltheten över yrkeskunnandet är stor.

Varje vingård, stor som liten, har sin lilla vinbutik där man provsmakar, jämför och sen väljer; flaskor i kartong eller faktiskt också bag-in-box, detta av fransmännen förut ratade förpackningssätt.

Och i Provence är det förstås rosé som gäller. Cirka 75% av all vintillverkning är rosé-vin. Och här är det GOTT!! Inte det söta, mörkröda hallonsaftvinet som Systembolaget består en med. Här är vinerna blekt ljusrosa, lätta och förrädiskt lättdruckna.

Skörden är nu över, bladen på vinstockarna glöder i höstsolen. Men för bara några veckor sedan hängde druvorna i bokstavligen fulla klasar i väntan på att förvandlas till ädel dryck.


Posted by Picasa

Liten bypromenad


Att strosa runt i vår lilla by är en lisa för själen. Runt varje litet grändhörn väntar en ny upplevelse. Här kan man konsten att pryda sitt hem med blommor och växter. Och måla dörrar och fönsterluckor i lavendelblått så att det nästan inte alls ser ut som kitsch.

Här bor det människor i varje hus. Tvätten hänger från alla fönster, katterna strosar runt och hälsar kärvänligt, de är alla prydligt försedda med halsband och tas väl om hand.

Också hundarna strövar fritt. I Frankrike bor över 60 miljoner människor. Och det lär finnas 20 miljoner hundar! Många av dem finns i vår lilla by där de sover på trottaren, följer med in till bagaren, ligger vid husses fot när han sitter ett par timmar på byns café.
Posted by Picasa

Varför inte?


Pourquoi pas? Ja, varför inte? Frågan speglar en del av den franska inställningen till mycket.

Sedan ett par månader går vi på upptäcktsfärd i vårt nya land. Pittoreska byar finns det många, inklusive vår egen. I mitten på oktober blommar det fortfarande i grändernas krukor. Och den franskaste av bilar hittar vi också.
Posted by Picasa