lördag 28 april 2012

Svensk barbershop i Provence. Del 4Efter att ha lyssnat till underbar sång i det lilla kapellet hos goda vännerna i vinbyn Taradeau åker alla åhörare ner till byn där en fantastiskt god buffé står uppdukad på platsen framför byns borgmästeri. Det är det nyöppnade caféet som består oss med allehanda goda franska smårätter - provencalska röror som tapenade och anchoiade förstås, fisk i aioli, grönsaksomelett, laxsnittar, goda brödbitar, inbakad chèvre. Och till allt detta av det goda vinet från byns vinkooperativ. Vi låter oss alla väl smaka och har en jättetrevlig eftermiddag under parasollerna. Och värden och arrangören Bertil avtackas förstås med vacker blomma.

Vi åker hemåt på småvägar den här gången och ser upp mot kapellet - bredvid den höga byggnaden - en sista gång. Se det var en riktigt härlig dag!!

Svensk barbershop i Provence. Del 3
Vi lyssnar till otroligt vacker sång i det lilla kapellet i byn Taradeau. Kvartetten Barber-Q underhåller oss och akustiken gör att det  nästan låter som gregoriansk sång. Det går att lyssna på hur det lät - gå in på http://www.youtube.com/user/belar43 så får ni ett smakprov!

Svensk barbershop i Provence. Del 2


Utanför det lilla kapellet där vi snart ska få lyssna till skönsjungande herrar finns förstås en kyrkogård. Och som vanligt ett minnesmonument "A nos heros", till våra hjältar - de som dog under "La grande guerre", första världskriget.

Inne i det svala kapellet möter oss vackra mosaikfönster, Mariaskulptur och vackert stängda fönsterluckor.

Svensk barbershop i Provence. Del 1
Vi har svenska goda vänner som också bor permanent här i Provence i en liten vinodlarby som heter Taradeau. Den ligger ca 5 mil nordost om oss och med hjälp av de eminenta franska motorvägarna tar det 45 minuter att köra dit. Det gjorde vi häromdagen, inbjudna att lyssna till svensk barbershop i ett av byns kapell uppe, som vanligt på en  hög höjd.

Inger och Bertil hade bjudit in ett antal skandinaver och några engelsmän och fransmän från närliggande orter till barbershop-konsert med gruppen Barber-Q, som sjungit tillsammans i 25 år. Under senare tid har det blivit mera sällan men nu samlades de fyra skönsjungande herrarna i kapellet och underhöll oss med fantastisk sång. Innan evenemanget började bjöds vi på snacks och gott rosévin från trakten och kunde njuta av denna vackra utsikt.

Veckans fönster. Tema "Ståtligt"


Jag hittade en roligt skånsk fotoblogg - från Eslöv -  där jag faktiskt precis som bloggerskan Susanne är uppvuxen. Hon har ett återkommande fönsterinslag med ett veckotema där man ska lägga in sin egen bild och sen länka till henne. Jag är ju van att skicka olika bilder till Elisabet, http://www.cikoriatva.blogspot.com men nappade nu också på detta. Veckans tema var "Ståtligt".

Så varsågod Susanne - här kommer en ståtlig bild med fönster på båda sidorna om den magnifika orgeln i basilikan i St. Maximin i Provence där jag bor. Själva orgeln är en av Frankrikes största och räddades undan förstörelse under franska revolutionen genom att kantorn började spela Marseljäsen på den. Basilikan är enorm och ett underverk att besöka. Googla gärna för mera information.

Och jag som är så dålig på att länka skriver hennes adress såhär: http://www.susannehultman.se En läsvärd och roligt blogg dessutom, kika in där!

onsdag 25 april 2012

Den blomstertid nu kommer.....

Åh, det här är den härligaste perioden på året. Den där man får åka iväg till de stora handelsträdgårdarna och köpa ny jord och komplettera med nya växter istället för de som dött under vintern. I år var det ovanligt mycket som frös för oss så det gäller att tänka till vad man kan ersätta.

Den som tror att vi har ideala växtförhållanden här hos oss har fel. Jordmånen är usel och är endast några centimeter tjock på hälleberget. Det går inte att gräva djupt och många växter får vi ha i stora krukor vilket innebär en risk om det blir minusgrader som i vintras. Vi har rabatterna fulla med svarta slangar med små vattenventiler instuckna vid varje planta och det porlar vatten minst en kvart varje kväll ur dem. Under sommaren ännu längre tid så "Priset på vattnet i Provence" är vi väl medvetna om också här.

Hettan blir periodvis intensiv och bladen bränns hur mycket vatten vi än öser på. Och med våra stora ekar blir det i vissa delar av den lilla trädgården så mycket skugga att växterna liksom inte alls kommer sig för.

Vi prövar och prövar och en del håller sig alltid. Men vem vill ha hela trädgården full med oleander, rosmarin och lavendel? Murgröna är ett säkert kort också och vi håller som bäst på att marktäcka så mycket det går med den och krypoxbär. Och våra Flammentanzrosor har en växtkraft vi aldrig sett maken till, på två och tre år är det nu som 20-åriga exemplar i Sverige. Snart slår de ut och efter dem kommer nu våra blåregnsklasar för första gången.

Allt det här är i full gång sedan länge nere vid havet, bara en kvart bort. Konstigt tycker jag eftersom mistralvindarna blåser kraftigt därnere och inte hos oss. Men kanske är det fukten vid havet som gör att det blomstrar tidigare vid havskanten.

Här är ett litet exempel på vad som möter en när man kliver in i blomsterhavet och ska tvingas välja. Vi är inte ensamma, det är den franska hustrun som precis som jag går före, tittar, undersöker och bestämmer. Och maken som fogligt drar vagnen och då och försöker sig på ett intresserat samtal om färg, vattning och växtplats. Och alla är vi i samma ålder och nickar och ler mot varandra och säger "Pardon" när vi krockar med vagnarna.

Här finns ju exotiska växter som palmer och kaktusar och papegojblommor och citron- och apelsinträd, sånt som jag trodde jag skulle ha i min provencalska trädgård. Nu blir det mera klassiskt och mycket att sätta i kruka. De rosa små rosorna är för inomhusbruk, de ska ner i den stora vita Waldemarsuddekrukan på matbordet. Och bilen vaggar hemåt, full av blommor och stora tunga jordpåsar.

Såhär roligt hade jag varje år i Furusunds Handelsträdgård också. Men det var betydligt senare på året - här är det härligt att sitta ute i solen bland rosenknopparna och doftande kaprifol redan nu.

söndag 22 april 2012

Skype med barnbarnen och lite om franska valetÅh, så roligt det har varit i helgen med kontakt med barnbarnen, det ena, lille G i Luxembourg, 3,5 år som snart ska bli en storebror och så lilla gulliga L i Stockholm, 5 månader och "Ordförande i Välnärda Bebisars Förening" som hennes pappa kallar henne.

Lille G som har en fransk pappa och en svensk mamma förstår allt på svenska. Men svarar mest på franska. Så blir det ju när man bor i ett fransktalande land, går på fransktalande dagis och har föräldrar som talar franska med varandra. Men idag sjöng han på klingande svenska "Lille Katt" för sin mormor och jag blev alldeles rörd till tårar. Sååå fint sjöng han och Bä, bä vita lamm också. Favorit på dvd och youtube är också Pippi och Emil så nog får han ett bra svenskt barndomskulturarv med sig.

Vi har inte skypat förut, det inte fallit sig så. Men idag fick han och hans föräldrar se hur långt försommaren kommit till Provence - man kan gå runt med en iPad och bara visa upp hur det ser ut överallt i trädgården och vi fick se den lille leka med sin tågbana och leka tittut med farmor framför skärmen.

Den lilla L ler också stort när hon ser mormors ansikte på skärmen och hör rösten. Man vill som sagt pussa skärmen full och bara dra ut båda ungarna ur datorn, teleportera hit dem!

Jag älskar den nya tekniken! Skype är visserligen inte nytt och vi har inte riktigt kommit in i den rutinen men nu känner jag mig full av barnbarnsglädje efter att sett de käraste små barnen nästan "live"!

Idag är det val i Frankrike. Vi märker ingenting av detta i vårt område men kommer förstås att tillbringa kvällen framför tv:n för att se hur det går i denna första omgång. Jag irriterar mig våldsamt på svenska mediers rapportering om presidenten Sarkozy som en "bling-bling-president" och allehanda felaktigheter kring både hans person, hans familjeliv och vad han åstadkommit. Det enda man har rätt i att hur valet än går är det ett missnöjesval - väljer man motparten, den trista och intetsägande Hollande, gör man det för att man inte vill ha Sarkozy. Det läskiga är egentligen mest att Marine le Pens Front National är uppe i över 16% av ev. röster. Det är samma sak som om nationaldemokraterna skulle haft såna tal i Sverige. Burrrr!