lördag 10 juli 2010

Vår nya trädgårdstrappa

 

 

 

 


När vi kom hit i augusti för två år sedan var allt utanför terrassen en veritabel djungel. Den förra familjen hade låtit det skogsparti tomten bestod av helt enkelt vara. Sly, ogräs, sten, småträd och annat elände gjorde hela plätten på 500 kvm helt omöjlig att ens gå ner i. Skorpioner, orm, mygg och fästingar gjorde det både svårt och obehagligt. Plus att det såg för gräsligt ut, grannarna skämdes och vi också - inte minst som det var en ung svensk småbarnsfamilj som haft huset innan oss och det var förfärligt smutsigt och skräpigt överallt, inte minst inne i huset.

Det blev till att städa och röja. Och för många tusenlappar gjordes trädgården i ordning med hjälp av vackra, flinka trädgårdskunniga fransmän. Det har tagit två säsonger för den att komma igång på riktigt. En del växter gillade inte den kalla provencalska vintern, andra inte hettan.

Men nu har vi det lummigt och fint. Och det sista som behövde göras var att ordna en riktig trappa ner till trädgården. Vi valde slipers, precis som vi haft i våra svenska trädgårdar. Nu är det franska järnvägen som fått släppa till sina.

Dessi pilar upp och ner och snufsar runt i sin lilla pudelträdgård och har det lika bra som sin matte och husse i detta alldeles precis lagom stora trädgårdsutrymme. Med sin hundraåriga ekar som ger välbehövlig svalka dessutom.
Posted by Picasa

En dröm har slagit in!

 

 

 

 


Jag har Afrikas Blå Lilja i en egen trädgård. Under alla år vi recognoscerade i Provence inför vårt framtida boende här släpade vi med oss till Sverige krukor med den blå liljan som växer så fint härnere. Plus lavendelkrukor så bilen doftade i och för sig underbart.

Inget trivdes i den svenska karga skärgårdsmiljön. Nu - två år senare - växer de och frodas i min franska trädgård. Vackrare finns inte!
Posted by Picasa

Hett!

 

 

 

 


Syns det hur varmt det är? Det är tidig förmiddag och redan nästan 32 grader. Grannarnas bil är täckt med någon konstig veckad värmeavvisande historia. Inte hjälper det. Kliver man i bilen är det säkert 50 grader innan man får igång luftkonditioneringen. Vi har hög luftfuktighet, upp mot 70-80 procent och åska i luften - nja roligare klimat kan man önska sig.

Vi häckar inomhus i den svala luften och konstaterar att julstjärnan nog kommer att överleva och blomstra lika praktfullt ända fram till jul. Konstigt. Har aldrig varit med om det i Sverige men vacker är den så inte kan man slänga den bara för att den hör julen till.
Posted by Picasa

Lavendel, lavendel...

 

 

 

 


Så här ser det ut i hettan i rabatten utanför vårt hus. Lavendel, oleander och andra vackra sommarbuskar. Det surrar av humlor och gula citronfjärilar ger naturens perfekta kontrastfärger mot det lila blomsterhavet. Vi har det vackert omkring oss!
Posted by Picasa

torsdag 8 juli 2010

Politiska skandaler

 


Jag ser på Svenska Dagbladets nätupplaga att man faktiskt uppmärksammar den senaste franska politiska skandalen. Här finns alla ingredienser: en miljardärska (ofattbara 18 MILJARDER Euro) skänker stora delar av sin förmögenhet inklusive en hel ö i Seychellerna till en paparazzi-fotograf. Dottern blir vansinnig och vill förklara modern "skör". Antagligen tubbar hon mammans butler till telefonavlyssning och då kommer nästa skandal:

Madame Bettencourt (imperiet l'Oréal, det som säger "Because I'm worth it" haha!) har skatteplanerat och avsatt miljoner på schweiziska bankkonton, därtill rådd av Madame Woerth, hustru till den franska arbetsmarknadsministern, Eric Woerth. Han har idogt arbetat mot just skatteflykt och anses vara en "fläckfri" person och hävdar att han inte haft en aning om hustruns förehavanden.

Fransk press gräver vidare och nu kommer det också fram att otillåtet mycket pengar har donerats - via Woerth - från Madame Bettencourt till president Sarkozys valkampanj år 2007. Det här berättar Bettencourts revisor (vilka illojala medarbetare hon verkar ha?) varpå Woerth stämmer henne för förtal. Och så inleds en förundersökning om illegal finansiering av Sarkozys valkampanj.

Detta är inte lätt för Sarkozy. Dalande opinionssiffror samtidigt som ett antal ekonomiska reformer måste genomföras. Och de franska socialister spär på om korrumption förstås. Och regeringspartiet svarar med att säga att detta är elakt förtal och mediadrev i akt och mening att indirekt tvinga Woerth att avgå och att det egentligen handlar om att man vill sabotera hans viktigaste uppgift just nu: att få fransmännen att acceptera att - först 2018 fullt ut - pensionsåldern ska ökas till 60 år. Sextio år!! Säger man att pensionsålder i Sverige sedan länge är 65 år och att man hos oss planerar att till och med öka den till 70 himlar man med ögonen.

Här har redan strejkats ett antal gånger inför reformen. Trots att alla fattar att man blir äldre och måste arbeta längre för att få en dräglig pension. (Även om 70 är direkt löjligt tycker jag personligen, det är väl bättre att lämna plats åt arbetslösa ungdomar).

Säga vad man vill om fransk politik, det lilla man förstår av den. Stilla står det inte!
Posted by Picasa

onsdag 7 juli 2010

Nu längtar vi till Sverige

 

 

 

 


Det gör Dessi också. Tror jag. Hon vill iallafall inte heller vara ute i den provencalska hettan längre än nödvändigt. Det är 25 grader redan på morgonen nu och närmar sig kroppstemperatur på 37 grader varje eftermiddag. Och det tar långt in på kvällen/natten innan det ens är drägligt att sitta ute.

Det här är "canicule". Värmebölja av hög grad. Det blir också tungt i luften och åskigt. Och alltihop har kommit alldeles för tidigt, inte förrän i mitten på juli och i augusti brukar man räkna med den här typen av väder. Och då är vi Sverige där det förhoppningsvis är något svalare.

Öppnar man fönstret slår en het vägg emot en. Alla har sina fönsterluckor stängda, nu mitt på dagen och långt in på eftermiddagen är det tyst och stilla - alla tar siesta eller håller sig inomhus ändå. Utom turisterna förstås men dit räknar inte vi oss längre.

Vi häckar också inomhus men slipper tack och lov stänga in oss med mörka fönsterluckor. Den välsignade klimatanläggningen som ger svala 21 grader i hela huset kostade en förmögenhet förra året. Men är SÅ värd det!

Nu längtar vi efter den här utsikten och Dessi ser fram mot att ta bryggan i besiktning igen vid skärgårdsviken på Blidö om några veckor.
Posted by Picasa

tisdag 6 juli 2010

Äta ute

 

 

 

 

Vi har visserligen värmebölja med 37 grader på eftermiddagarna. Men vi försöker sitta ute och äta, både till lunch och på kvällarna då det svalnar något.

Här har den vackra vinkylaren som var födelsedagspresent fått göra tjänst. Maken smakar också på en annan gåva, sextonårig rökt whisky som är en favorit. Hos honom.
Posted by Picasa

söndag 4 juli 2010

Att fylla år

 

 

 

 


Födelsedagen för ett par dagar sedan är nu över och lämnar glada och roliga minnen. Tänk att allt blev så bra - vännerna och familjemedlemmarna som kom på besök, alla glada mail, sms och telefonsamtal med sång i luren till jubilaren. Blomsterfång och så fantastiska presenter. Nu gläder sig födelsedagsbarnet åt 12- och 16-årig whisky minsann, åt delikatesser med gåslever och annat. Plus jazzmusik på dvd, konstnärs-tekanna, roliga böcker och Hasse och Tages revyer i dvd-box. Kort och hurrarop, ja allt som ska finnas när man firar på riktigt! Finaste familjepresenten var en underbar vinkylare i silver från Georg Jensen. Otroligt vacker - är det något de kan danskarna så är det design!
Posted by Picasa