lördag 20 juni 2009

Provencalsk midsommar 3.


Medan natten ljusnar i Sverige blir den ljum och sammetsmörk härnere. Vinden mojnar och det är 25 grader varmt mitt i natten.

Utanför husets grind hör man Medelhavet skvalpa och vid poolen fortsätter festen med goda ostar och underbara efterrätter.

Dessi är med hela kvällen och blir allas lilla mascot. Det kelas och busas men när vi sent omsider tar adjö och far hem till byn slocknar hon som den bebis hon är i sin lilla väska mellan mattens fötter vid framsätet.

Vi har firat vår första midsommar i Frankrike och kan inte klaga! Väldigt gott och trevligt och "svenskt"!!

Posted by Picasa

Provencalsk midsommar 2.


Som synes finns alla svenska ingredienser på bordet. Nubbar av olika slag, öl, knäckebröd, matjessill med sina tillbehör, inklusive hitfraktad svensk färskpotatis. Med DILL!

Det sjungs snapsvisor och äts så småningom goda grillspett med en variation av sallader med mera av lokalt inflytande. Tomater med basilika och mozarella, tabouleh, krabb- och morotsröror i goda såser.

Öl och snaps ersätts av goda viner från trakten och det mörknar sakta medan pratet sorlar. Mitt på bordet ståtar en slags majstång av en typ som ser helt ursvensk ut.

Några "små grodorna" blev det inte. Däremot fanns det levande sådana i poolens närhet så de svenska sångerna ackompanjerades av deras kväkande i medelhavsnatten.
Posted by Picasa

Provencalsk midsommar 1


I Le Brusc, liten fiskeby precis vid Medelhavskanten, bor Susanne och hennes man i det stora huset, Clos des Iles. Här bedriver hon bed and breakfast men ställer också till med fester vid svenska högtider.

Nu är vi bjudna på midsommarfest tillsammans med andra svenskar som också är bosatta eller på besök här.

När vi lämnar vårt hus i bergen vid sextiden på kvällen är det fortfarande 34 grader. Det svalnar när vi kör mot kusten och när vi kommer fram är det "behagliga" 27 grader och ordentliga vindpustar.

Vi bjuds på bål med tilltugg och bordet står dukat i väntan på att alla ska slå sig ner och börja med sill och nubbe som förrätt. De goda lammgrillspetten ligger under folie i väntan på slutgrillning.Posted by Picasa

torsdag 18 juni 2009

GLAD MIDSOMMAR!!


En härlig midsommar, i sol, blåst eller regn eller hur det nu blir i olika delar av Sverige, tillönskas alla bloggläsare!

Så här har vi firat midsommar på vår skärgårdsö i femton år eller mer. Ängen utanför vårt hus heter just midsommarängen och varje år i ur och skur har stången lövats och rests på förmiddagen.

Och när alla ätit sin sill med nubbe har de tio familjerna med barn, barnbarn och vänner samlats på ängen för de traditionella danserna och lekarna runt stången. Kaffe och tårtor har intagits gemensamt i gröngräset och ofta har det blivit fotbollsmatch efteråt. Trötta barn och vuxna har här sparkat av sig skorna och bollen ligger still.

Kransar på huvudena har vi också haft - så här vacker var min förra året!

Litet vemodigt känns det att inte vara i Sverige under denna den svenskaste av högtider. Men vi tar igen det tillsammans med svenska vänner härnere och det lär inte saknas varken flagga, sill eller brännvin. Skål och glöm inte att plocka sju sorters blommor och lägga under huvudkudden i midsommarnatten!

Posted by Picasa

Skönhetsdag 3

Till alla nyfikna (Annika B och Cruella och alla andra): ungefär så här blev det.

Lite suddigt halvanonym vill man allt vara på bloggen så det här får räcka.

Jag tror inte, efter att fixat själv i morse, att alla krämerna kommer till användning dagligen. Det var ett kladdande verkligen.

Men solskydd blir det hädanefter - det är en HET sol härnere!
Posted by Picasa

Skönhetsdag 2


När jag går in på det franska parfymeriet tas jag emot av en väldigt vacker dam, sminkad på det där snygga franska sättet. Inte för mycket, inte för lite. Särskilt ögonen är de fena på att framhäva.

Hon börjar genast syna mitt, något för mycket solbrända ansikte. Det tar härnere även om man försöker undvika solen men simmar man i poolen går det inte att undvika.

Hon blir alldeles förskräckt och säger: "Madame, ni har en väldigt känslig hy - ni får INTE bränna er som ni har gjort. Vi måste genast ordna till detta".

Och så plockar hon fram (svindyra förstås) krämer - en "crème réparatrice", en läkande och lugnande kräm som skall dämpa mina röda kinder och näsan.

Jag måste ABSOLUT ha solskyddscreme säger hon och ger mig också en bruncreme med 30 i solskyddsfaktor. Det är ju fiffigt tycker jag - dämpande bruncreme som också skyddar. Och den kan jag ha i poolen säger parfymdamen som skakar på huvudet åt denna blonda skandinaviska madame som inte har vett att skydda sig mot starka medelhavssolstrålar.

När jag sen berättar att jag vill ha en kajalpenna och nytt läppstift synar hon hur jag är mejkad. Och påpekar att svart kajal inte alls är bra till mina "vackra gröna ögon". Nej, djupt marinblå penna ska det vara. Jag blir tveksam, jag minns 80-talets blå mascara som ju såg jätteläbbig ut. Nja...

"Vill ni att jag visar er hur man lägger en snygg ögonmake-up?" frågar hon professionellt. Och se, det har jag aldrig varit med om och vill gärna veta hemligheten bakom de vackra franska ögonen. Själv är hon ursnyggt målad hela hon så hon får gärna visa mig.

Jag får sätta mig vid spegel och hon tar varsamt bort min egen make och börjar lägga kajal i yttre ögonvrån och arbetar sig inåt längs ögonfranskanten. Hon berättar hur hon gör och jag får ömsom blunda, ömsom titta upp och också se i spegeln hur hon gjort. Hon är som en sträng fransk lärarinna, förhör sig om jag nu förstått det hela. Sen suddar hon ut det hela på ett jättesnyggt sätt, lägger på en persikofärgad ögonskugga, avslutar det hela med ljust vit ögonskugga längst in i ögonvrån och sen upp mot ögonbrynen. Och så lägger hon kajal längs ögonfransarna uppe och nere. Vips ser jag ut som Audrey Hepburn! Nej, jag skojar. Men snyggt blev det.

Sen kommer vi till munnen. Hon har tidigare frågat om jag har make-up-penslar och jag säger att jag är konstnär så det har jag. Det har hon roligt åt men blir sedan allvarlig och säger: "Om ni är konstnär har ni lärt er färglära eller hur? Ni kan det här med kontrastfärger också?"

Och när jag svarar att det kan jag så tycker hon diplomatiskt att jag ska byta läppstiftsfärg. För den jag har går för mycket åt det violetta hållet och passar inte min hudtyp och min ögonfärg. Och för mycket violett gör att tänderna ser gulare ut dessutom säger hon med allvar.

Och det förstår jag ju direkt. Gult och violett är kontrastfärger och förstärker varandra, så varför har jag aldrig tänkt på det? Försiktig provar hon ut en läppstiftsfärg jag ALDRIG själv skulle valt, lägger på den vant och se: det blev JÄTTEBRA. Hela jag blev annorlunda med ögonen, en slags rouge-aktigt puder över hela ansiktet och speciellt på kindknotorna. Och så en ny mun.

Maken står bredvid och tittar storögt på förvandlingen. Och håller med parfymdamen om att Madame nu är "très belle", mycket vacker.

Så jag köper det hon föreslår, inklusive de vårdande krämerna - förstås:-). Sen kommer hon med en fin sminkväska där hon lagt ner ett antal produkter som hon tycker att jag måste pröva sen. Det är jätteviktigt att lägga ansiktsmask då och då (har jag aldrig gjort i hela mitt liv), man måste smörja morgon och kväll med de här läkande cremerna och så ger hon mig en liten tub mot celluliter också men då måste jag skratta. För det där tror jag inte på ett dugg - antirynk och anticellulit det tror jag är båg.

Men här i Frankrike är man dödens allvarlig kring detta så jag ska prova min lilla tub och se om det har någon effekt.

Sen får jag instruktioner: ikväll ska jag ta bort allt hon lagt dit, tvätta med en särskild "tonic", lägga på en ansiktsmask jag får av henne och sen stryka på tjocka lager av läkecremen. Den ska på i lager igen i morgon bitti och nåde mig om jag går ut i solen utan solskyddsfaktor igen!! Som en riktig doktor är hon, vänlig, professionell men mycket uppfordrande. Som en skolflicka lovar jag att lyda.

Jag går ut ur affären, många pengar fattigare men känner mig fin resten av dagen - nyklippt av den tuffa Martine och artistmejkad av ett riktigt franskt proffs! Tjugo procents rabatt får jag också och blir uppsatt på kundlista.

Så annorlunda och skickligt gjort - det där har aldrig hänt mig i Sverige.

(Om jag gjorde som hon sa igår kväll? Nja, sådär är jag inte van att hålla på innan sängdags. Det fick räcka med läkecremen. Och den var väldigt bra faktiskt!)

Posted by Picasa

Skönhetsdag 1


Igår var det dags för hårklippning hos byfrissan Martine. Som som vanligt pratade på kring ditt och datt. Bland annat om La Fête de Musique på söndag - en tradition som pågår i alla franska orter. Det spelas musik av olika slag den 21 juni i hela Frankrike och det är för att fira sommarsolståndet som inträffar då.

I vår by kan man köpa biljetter så att man får sittplats nere på den öppna platsen och samtidigt äta en jättepaella. Martine berättar att Midsommarafton finns här också, La Fête de St. Jean, men den firas alltid den 24 juni som det var förr hos oss. Och den firas INTE som i Sverige, hon bara gapade när hon hörde om våra sillar, snapsar och smågrodor runt en blomsterklädd STÅNG??

Efter klippningen åkte vi till närorten och besökte ett nytt litet köpcentrum. Jag klev in på ett parfymeri och fick vara med om något alldeles nytt i livet. Jag hade tänkt köpa nytt läppstift, en ny kajalpenna och lite hudkräm, det var allt.

Det ni ser på bilderna är dels sminkväskan jag fick gratis, fylld med olika produkter. Dels det egna inköpet, allt av märket Sisley - tydligen jättefint härnere.

Om hur det gick till berättas i nästa inlägg!

Posted by Picasa

onsdag 17 juni 2009

Bildgåta

Jag har varit på shoppingrunda. Ibland behöver man komplettera viss utrustning varav detta är en del.

Vad kan det vara?

Ledtråd: de flesta kvinnor använder detta, åtminstone någon dag i veckan:-)

(Ja, vissa män också men då är det speciellt)
Posted by Picasa

Franskt!


Vi har varit på shoppingrunda i närområdet. I sista backen upp till vårt nya "hemma" får jag syn på denna skönhet.

Och tvingar maken till tvärstopp och olaglig fransk parkering mitt på vägen medan jag och kameran krånglar mig ur bilen för att föreviga denna skönhet.

Vi kör själva Citroën. Man kan bli omåttligt stolt över det när man ser en sån här omhändertagen gammal skönhet.

Nercabbad dessutom. Inte konstigt. Syns det att det är 32 grader varmt när bilden tas? Och då är klockan nästan sex på kvällen!!

Posted by Picasa

tisdag 16 juni 2009

Franska barn - och deras pappor


Med lite tid för bloggande just nu - som vi alla råkar ut för - får ni här tills vidare några söta bilder på franska småbarn.

Titta på den lilla flickans utstyrsel i rosa och med spetsar.

Och pojkpojken i baseballmössa.

Nog ser man redan i treårsåldern här i Frankrike vem som är pojke och vem som är flicka!

Och de coola papporna dricker vin och tar sig sin Gauloise eller Gitane- eller kanske röker de amerikanskt med filter numera? Har inte längre koll på cigarrettmarknaden. Tack och lov!

Posted by Picasa

söndag 14 juni 2009

Jag har ett Arn-barn!!


Eftersom jag i förra inlägget blev så till mig av förtjusning över att ett av mina kusinbarn, trollkarlen Charlie Caper, gått och vunnit svenska Talang 2009 måste jag få skryta om ett till:

När första delen av Arn-filmerna gick på bio berättade jag stolt för alla att jag inte bara hade ett barnbarn utan också ett "Arn-barn".

Det fick vi veta den här soliga dagen på vår skärgårdsö när Noa Samenius, son till min kusin Björn, kom på besök och saftkalas tillsammans med sin mamma, pappa kusinen och sina två systrar. (Som numera utökats till tre).

Alla tre kusinbarnen var riktiga sprallungar men Noa, som vi träffat tidigare den sommaren och där HAN ställde sig upp på sin stol på en 60-årsfest i familjen och började trolla för hela församlingen, han ville ha plats för föreställning också den här eftermiddagen.

Plötsligt vände han sig till mig och började rabbla böjningsformer på ett par latinska verb. Jag blev alldeles paff?? En unge på åtta år och latinska verb?

Jag har själv läst latin i många år och hörde ju att det var korrekt. Och hans pappa, min kusin, log och gav mig förklaringen: Noa hade lärt sig detta genom sina repliker i Arn, Tempelriddaren.

Om ni inte känner igen Noa på de här bilderna, så gå in och titta på http://arnmovie.com och klicka på fliken Tempelriddaren. Där ser ni Noa som spelar Arn som barn. Ännu ett kusinbarn att vara stolt över!!

Noa har sedan dess spelat in ytterligare en film för Rädda Barnen som handlar om barnmisshandel. Den heter "Den fyrkantiga himlen" och hittas via Google.

Posted by Picasa

Charlie Caper!!


I Sverige vet väl alla nu vem Charlie Caper är? Antar jag. Eftersom han vann Talang 2009 och en halv miljon.

Min mamma ringer och berättar om detta och jag förstår först inte varför hon tycker att en trollkarl som vinner ett talangprogram är så viktig.

Men, och ÅH SÅ STOLT MAN BLIR, Charlie Caper heter i verkligheten Karl Berséus och är son till min kusin Stefan!!

Genast måste jag in på nätet och kolla TV4 och Youtube och hans hemsida. Och jag blir alldeles bokstavligen "förtrollad" av hans enorma talang och utstrålning.

Och så är han så lik sin farfar, min fasters man, att det nästan känns kusligt.

Vilken härlig kille, vilken karisma, vilken talang!! Väl värd sitt första pris. Och här sitter jag i södra Frankrike och är sprickfärdig av stolthet över vad en av mina familjemedlemmar har lyckats med.

Lycka till Charlie Caper! Och för den som vill se mera av hans konster, gå in på hans hemsida: http://www.catchmagic.com/!
Posted by Picasa